Säkerhet

Det bästa gratis antivirusprogrammet för Windows

Det finns gott om gratis antivirusprogram för dig som inte vill betala för virusskydd. Kanske har du ett par datorer du inte använder så ofta, och som du inte vill betala ett par hundra om året för att skydda, eller så föredrar du gratisprogram. PC för Alla har gjort ett stort test för att plocka fram det bästa valet!

Så gott som alla gratis antivirusprogram är nerbantade versioner av tillverkarens kommersiella alternativ. De använder därför samma sorts skydd som deras kommersiella storebror, men saknar en del av funktionerna.

En del av gratisvarianterna får inte heller uppdateringar lika fort som de kommersiella. När tillverkaren släpper nya så kallade virusdefinitioner, det vill säga databasen som innehåller information om hur antivirusprogrammet ska identifiera skadlig kod, prioriteras de betalande användarna när filen distribueras ut.

Gratis antivirus brukar som regel vara begränsat till just virusskydd. Du kan behöva komplettera det med brandvägg, antispyware och någon form av skydd mot farliga webbsidor. Även här finns det gratisprogram att använda dig av.

Brandväggen som medföljer i Windows är tillräckligt bra för de flesta användare. Gratis antispyware kan du läsa mer om här. Och för att skydda dig mot farliga webbsidor kan du använda dig av McAfee SiteAdvisor – som också det finns i både gratis och kommersiell version.

Avira bäst gratis antivirus
image-6666

Enligt PC för Alla är Avira det bästa gratis antivirusprogrammet.

PC för Alla har i sitt test tittat på programmets gränssnitt och hur det påverkar din dator. För att bedöma hur pass bra det skyddar dig mot skadlig kod har tidningen, i likhet mot de allra flesta bra antivirustester, lutat sig mot resultaten från det professionella testlabbet AV-test.

Det antivirus som går vinnande ur testet är Avira Free Antivirus, och en rekommendation går även till BitDefender Antivirus Free Edition. Jag håller med om att dessa program är riktigt bra.

BitDefender använder samma motor som tillverkarens kommersiella säkerhetspaket, men man har skalat ner gränssnittet väldigt mycket, vilket gör att programmet passar dig som inte vill bry dig om ditt antivirus utan vill bara att det körs i bakgrunden och skyddar dig.

Läs hela testet hos PC för Alla

Taggar: säkerhet, antivirus, AVG, Avast, Avira, BitDefender, Comodo, Microsoft, Panda, Sophos, gratis antivirus, virusskydd, virusprogram, antivirusprogram, gratisprogram (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Det bästa gratis antivirusprogrammet för Windows

  1. Jonas

    Om man nu ska använda ett gratis virusskydd, är jag väl benägen att hålla med om att Avira är ett bra val, men ett bra antivirus är en god investering, tycker jag. Inte speciellt dyrt. Ta Kaspersky exempelvis, kostar, men i gengäld får du ett otroligt bra skydd som de facto slår alla gratisvarianter.

  2. Pingback: Är Facebook en säker plats för dig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *