pc online

Vad är Microsoft Azure?

Microsoft Azure är en plattform som erbjuder en enorm bredd av tjänster direkt i molnet. Du kan enkelt skapa, hantera och distribuera programvaror, infrastruktur och databaser. Allt för att skapa en skräddarsydd och effektiv lösning för just ditt företag – oavsett storlek. Med Azure kan du även lagra, skydda och analysera data samt migrera nuvarande programvaror och IT-infrastruktur till molnet. På den här sidan hittar du all information du behöver om att komma igång med plattformen.

Hur fungerar Azure?

Azure fungerar genom ett nätverk av datacenter som lagrar din data, kör dina program och förser dig med de tjänster du behöver. Dessa datacenter finns runt om i världen och gör att du kan komma åt ditt innehåll på Azure var du än befinner dig, så länge du har en fungerande internetanslutning.  

Hur mycket kostar det?

Azure är en “pay-as-you-go”-tjänst, vilket betyder att du bara betalar för de funktioner och program du använder samt hur mycket du använder dem. Det finns ingen startkostnad för att börja använda plattformen, som även innehåller vissa gratistjänster. Du kan när som helst avsluta din prenumeration. Med Azure priskalkylator kan du få en uppskattning av dina kostnader och se tillgängliga tjänster.

Kom igång med molnlagring

Du kan skapa ett gratiskonto i Azure och komma igång utan att betala något. Genom att enkelt fylla i dina uppgifter och verifiera din e-postadress kan du använda vissa gratistjänster på plattformen och utforska utbudet innan du skapar en prenumeration för de tjänster du behöver. 

Certifikat och kurser

Det finns många certifikat och kurser som hjälper dig få ut mer av Azure. Microsoft har flera kurser som ger officiella certifieringar, och det finns också utbildningar från tredjeparter som hjälper dig utnyttja plattformen till max. Det svenska IT-företaget Advitum erbjuder till exempel en kurs i Microsoft Azure, där de hjälper ditt företag att skapa en skräddarsydd lösning anpassad efter era behov och utbildar era användare. För dig som är intresserad av certifieringar i Azure kan du läsa mer om dessa på Microsoft Learn:s hemsida. Här är några av de mest populära certifikaten:

  • Microsoft Certified Solutions Associate (MCSA) Azure Administrator: Validerar din förmåga att hantera och konfigurera tjänster och infrastruktur i Azure.
  • Microsoft Certified Solutions Expert (MCSE) Azure Security Architect: Validerar din förmåga att designa, implementera och hantera säkerhetslösningar på plattformen.
  • Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) Azure Developer: Intygar din förmåga att utveckla och distribuera program i Azure.

Mer om molntjänster

Molntjänster är ett smidigt sätt att komma åt din data, program och filer var du än är i världen. Tjänsten tillhandahålls över internet, så det enda du behöver är en internetanslutning. Det är en smidig lösning för dig som inte vill eller kan köpa och underhålla din egen program- eller hårdvara.

Hur fungerar molnlagring?

Det finns olika typer av molnlagring, som fungerar på olika sätt och passar för olika behov: 

Infrastructure as a Service (IaaS): Ger dig tillgång till virtuella maskiner, lagring och nätverk. Du kan använda IaaS för att skapa en egen IT-infrastruktur direkt i molnet.

Platform as a Service (PaaS): En plattform för att utveckla och distribuera program. Med denna lösning kan du fokusera på att skapa dina egna program, då du inte behöver lägga tankekraft på att hantera den underliggande infrastrukturen.

Software as a Service (SaaS): Förser dig med programvaror som du kan använda över internet. Det är en smidig lösning då du inte behöver installera eller underhålla programmen, samtidigt som du kan komma åt dem från vilken enhet som helst, var du än är.

Alternativ till Azure

Förutom Azure finns det andra molntjänster med liknande funktioner, som Google Cloud Platform (GCP) och  Amazon Web Services (AWS). Varje plattform har sina fördelar och nackdelar, så tänk på att välja den som passar dina behov bäst. Här nedan listar vi några viktiga faktorer att ha i åtanke när du väljer molntjänst: 

  • Funktioner – Vilka tjänster och funktioner behöver din verksamhet?
  • Pris – Vilken lösning passar er budget bäst?
  • Skalbarhet – Kan plattformen växa i takt med att ditt företag växer?
  • IT-säkerhet – Hur säker är plattformen och vilka säkerhetsåtgärder finns på plats?
  • Stöd – Vilken typ av support erbjuder plattformen och hur tillgänglig är den?