pc online

Fördelar med att stå upp och jobba

Att spendera många timmar sittandes på kontoret kan ha en negativ påverkan på vår hälsa. Det kan leda till rygg-, nack- och axelbesvär samt ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. En lösning på detta kan vara att arbeta ståendes istället för att sitta hela dagen. Det finns flera fördelar med att stå upp och jobba, så som minskad belastning på ryggraden, ökad blodcirkulation och förbättrad kroppshållning. Det är också en energigivande aktivitet som kan öka produktiviteten och minska trötthet och sömnighet under arbetsdagen.

Stå upp och arbeta - 6 fördelar

Nedan listar vi några fördelar med att stå upp och arbeta.

1. Förbättrad hållning

När du står upp och jobbar, tränar du dina core-muskler och förbättrar din hållning. Att sitta i en felaktig ställning kan leda till ryggsmärta och andra hälsoproblem.

2. Ökad energi

Att stå upp och jobba kan öka din energinivå och förbättra din koncentration. Du blir mindre benägen att somna och mer produktiv.

3. Minskad risk för hälsoproblem

Långvarigt sittande har kopplats samman med en ökad risk för hjärtsjukdomar, diabetes och andra hälsoproblem. Att stå upp och jobba kan minska risken för dessa sjukdomar.

4. Ökad cirkulation

Att stå upp och jobba ökar blodflödet och förbättrar cirkulationen. Detta kan minska risken för svullna fötter och ben.

5. Förbättrad matsmältning

Att stå upp och jobba kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och minska risken för matsmältningsproblem.

6. Ökad kreativitet

Att arbeta ståendes kan öka din kreativitet och hjälpa dig att tänka mer klart. Forskning tyder på att stående arbete kan förbättra hjärnans funktion och öka kreativiteten.

Hur länge ska man stå upp och jobba?

Det finns ingen specifik tid som fungerar för alla. Det är viktigt att hitta en balans mellan stående och sittande arbete som fungerar för dig och dina arbetsuppgifter. En allmän riktlinje är att byta ställning varje 30-60 minuter. På detta sätt minskar du belastningen på din kropp och förbättrar cirkulationen. Hos Prevent finner du tips och råd kring att stå upp och jobba.

Arbeta säkert med ett höj- och sänkbart bord

För att stå upp och jobba behöver du självklart ett höj- och sänkbart bord som du kan justera efter din längd och arbetsställning. Hos DPJ hittar du ett brett utbud av höj- och sänkbara bord som passar alla möjliga kontorsmiljöer. Vi erbjuder även olika tillbehör som passar till borden, såsom enkel och dubbel skärmarm, tangentbordshylla och bordslampor.

Underlätta arbetet med effektiv datorförvaring

För att stå upp och arbeta på ett effektivt sätt kan en datorhållare vara en bra skrivbordslösning. Denna produkt gör att du kan placera din dator i en höjd som passar din kropp och gör det möjligt att arbeta samtidigt som du står upp. En datorhållare kan hjälpa till att minska belastningen på nacke, rygg och axlar, vilket gör att du kan arbeta bekvämt och minska risken för smärta och skador.