Här laddar du ner gratis musik helt lagligt

Att ladda ner musik från Internet behöver inte vara kriminellt. Det finns fullt lagliga alternativ, och ett av dessa är Creative Commons. I den här artikeln får du lära dig att ladda ner laglig musik.

Alla musiker är inte ute efter att enbart sälja skivor, och det är långt ifrån alla grupper och enskilda musiker som har kontrakt med skivbolag. De allra flesta sysslar med musik på hobbynivå och oavsett om de drömmer om ett fett skivkontrakt eller om de bara gör det för att det är kul, så har de en sak gemensamt, och det är att de vill få ut sin musik till så många som möjligt.

Här har Internet öppnat dörren till fantastiska möjligheter. Den så kallade DIY-kulturen (Do It Yourself) frodas verkligen på Internet. Vem som helst kan idag använda en dator för att spela in musik och sedan sprida musiken över hela världen tack vare speciella tjänster som distribuerar gratis musik.

Att lansera sin musik som under licensen Creative Commons innebär kortfattat att du får disitrbuera musiken fritt. Artisten tjänar sällan några direkta pengar på det här, bortsett från eventuella gåvor, men däremot får de ut sin musik, hittar nya fans och kan därigenom skaffa spelningar och liknande.

Ladda ner gratis musik

Faktum är att det finns otroligt många band världen över som sprider sin musik som Creative Commons. Det finns många sajter som inriktar sig på denna typ av musik, och det ska understrykas att det är långt ifrån dålig musik här. Naturligtvis kommer du inte att hitta den senaste singeln från Kent eller Madonna, men om du älskar att hitta ny spännande musik inom alla genrer, är det här en guldgruva.

Ladda ner gratis musik

Jamendo är en av de mest kända sajterna inom musik som släpps under Creativa Commons-licensen. I skrivande stund finns här över 25000 album att ladda ner. Alla är kategoriserade och sajten är lätt att navigera i. Musiken laddar du lagligt ner som MP3– eller Ogg-format till din hårddisk.

När jag första gången hittade Jamendo skrev jag en notis om det till min blogg. Då hittade jag enmansbandet Brad Sucks, och när jag satte mig ner med den här artikeln var jag tvungen att kolla upp om Brad Sucks fortfarande fanns kvar. Det gjorde han och dessutom hade han släppt en ny skiva – Out of It.

Därför använder jag Brad Sucks – Out of It som exempel för att visa hur du laddar ner musik från Jamendo. På webbplatsen kan du klicka dig fram till olika kategorier, eller leta bland rekommenderad musik. I vårt fall knappar du in ”brad sucks” i sökfältet överst på sidan. När du få fram sökresultatet klickar du dig vidare till Out of It.

Musik i MP3-format

På albumens sidor hos Jamendo kan du välja mellan att lyssna på musiken strömmande, eller ladda ner den. Klicka på Download för att ladda ner musiken till din hårddisk, varifrån du sedan kan överföra den till din MP3-spelare eller mobiltelefon. I popup-fönstret som dyker fram klickar du återigen på Download.

Gratis laglig musik att ladda hem

Nerladdningen kommer nu att starta automatiskt. Om den inte gör det klickar du på länken direct link överst i fönstret. Du kan också välja att ladda ner albumet via BitTorrent. Då får du välja mellan att hämta hem musiken som antingen MP3 eller Ogg. Mina erfarenheter är dock att det går snabbare att ladda ner normalt, då det inte är jättemånga som delar ut musiken via BitTorrent. Är det aktuella skivor som finns med som rekommenderad musik, och som Jamendo tipsar om, kan det gå snabbare att använda BitTorrent.

Vill du lära dig mer om BitTorrent och hur du kommer igång med gratisprogrammet uTorrent, kan jag rekommendera att du läser min nybörjarguide till uTorrent som finns på min blogg.

Filen du laddar hem är arkiverad i Zip-format. Det betyder att du behöver ha ett Zip-verktyg för att öppna den. Sedan Windows XP har Microsoft implementerat ett visst stöd för Zip-filer i Windows, så troligen kan du öppna filen även om du saknar Zip-verktyg. Annars kan du ladda ner IZArc, som är freeware och gratis.

Hittar du någon annan riktigt bra musik, lämna gärna en kommentar här nedan! Och om du har tips på andra gratis musiktjänster får du gärna tipsa om dem.

Åsikter, tips eller förslag? Klicka här för att skriva: Skriv gärna en kommentar!
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: musik, MP3, laglig musik, ladda ner, ladda hem, nerladdning, nedladdning, Jamendo, Creative Commons, CC, gratis musik, gratis (Intressant?)

9 Replies to “Här laddar du ner gratis musik helt lagligt”

  1. Alla nedladdningsprogram är inte helt virus fria man ska akta sig så att det inte följer virus när man ladda ner musik och filmer. DET HÄR ÄR EN VARNING IFRÅN MIG OCH JAG MENAR DET OCKSÅ!!!!

  2. Pingback: >PC online om att sprida musik (+ gratis och laglig nedladdning)

  3. Pingback: 5 utmärkta webbtjänster för gratis och laglig musik

  4. Får man använda dessa mp3-filer i sina videoklipp på youtube, tillexempel? Alltså, Får jag använda de låtar som jag laddar ner på jamendo gratis kommersiellt?

  5. Bra skriven artikel om Jamendo! Själv skriver jag också för att fler ska upptäckta Creative Commons och däribland Jamendo.

    Tänkte även passa på att tipsa dina läsare om min blogg där jag bl a ger smakprov på bra musik att ladda hem från Jamendo: http://tordj.blogspot.com, hoppas du inte misstycker ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*