pc online

Skapa bootbar USB – topp 4 program

Ett bootbart USB-minne är ett praktiskt verktyg för dig som behöver installera om din dator och göra en omstart för operativsystemet. Att spara filer på en CD- eller en DVD-skiva är numera ett minne blott och har sedan länge blivit ersatt av de mindre USB-stickorna. Men för att kunna starta datorn från ett USB måste man först göra det bootbart. Här är topp 4 program som hjälper dig att skapa ett bootbart USB-minne.

Att boota från ett USB

För att kunna rensa datorn helt och installera om ett operativsystem är det bara att sätta in rätt USB-minne med en ISO-fil med operativsystemet. Därefter startas datorns inbyggda grundprogram (BIOS) där du får välja menyn Boot eller Boot order. Läs mer om hur du går till väga steg för steg när du bootar från USB. Men för att kunna komma till detta stadie måste du först skapa ditt bootbara USB-minne. Här är topp 4 program som hjälper dig med detta.

1. Rufus

Med Rufus kan man skapa ett bootbart USB oavsett operativsystem. Du gör det helt gratis och utan massa krångel. Det här är nog det snabbaste sättet att skapa ett bootbart USB för Windows 10. Den enda nackdelen med Rufus är att programmet känns väldigt daterat med ett tråkigt gränssnitt, men då det inte har någon påverkan på själva användbarheten är det inget som drar ner på betyget.

Installera Rufus här:

2. Windows USB & DVD

Detta är det officiella verktyget från Windows som låter dig skapa ett bootbart USB eller DVD för Windows. Det går relativt fort och är enkelt att använda. Däremot är det lite mer svårnavigerat när det kommer till stora flash-filer då det oftast tar längre tid att kopiera dessa. Vissa gånger fungerar inte Windows USB/DVD helt smärtfritt och kan ibland ”frysa” när man försöker skapa minnet.

Läs mer om Windows USB/DVD – verktyget här:

3. Etcher

Med detta verktyg kan du bränna ISO-fil till USB-minnet med några få klick. Just att göra verktyget enkelt att använda var varumärkets primära mål när de tog fram Etcher. Förutom Windows stödjer programmet operativsystemen Linux och Mac OS. Etcher erbjuder även en utökad variant av sin programvara riktad till företag där man har möjlighet att skapa flera enheter samtidigt.

Läs mer om Etcher här:

4. Universal USB Installer

Ett universellt program som tillåter nedladdning av olika operativsystem som Windows, Linux, Ubuntu med flera. Här har du möjlighet att skapa olika typer av startbar media genom att välja det från drop-down-menyn. Sedan löser programmet resten. Universal USB Installer innehåller kontroll av felaktiga block och möjligheten att skapa lagringsutrymme för säkerhetskopiering. Vi skulle rekommendera programmet till alla Linux-användare som vill kopiera en ISO-fil till USB på ett enkelt och lättillgängligt sätt.

Läs mer om Universal USB Installer här: