ISO-filer

Skapa bootbart USB-minne med gratis Rufus

De allra flesta datorer, framför allt bärbara, kommer idag utan CD/DVD-läsare. Detta för att de dels tar alldeles för stor plats, och dels för att de inte längre fyller någon större funktion. Men det kommer tillfällen då du behöver starta från en annan enhet än din vanliga hårddisk, till exempel om den kraschat, och då får du istället använda USB-enheter. Med gratisprogrammet Rufus skapar du startbara sådana.

De enda tillfällena när du idag behöver en CD/DVD-läsare är om du vill kolla på film på din dator, eller om du har något äldre program som levererats på skivor och som du vill installera. Då kan du behöva skaffa en extern DVD-läsare till din bärbara dator. De finns att köpa med USB-anslutning hos välsorterade IT-handlare.

Men det finns andra gånger då du behöver en startbar enhet, när du inte kan starta upp från din vanliga systemhårddisk. Det här kan vara om din hårddisk eller SSD har kraschat, eller om du drabbats av en allvarliga trojan av något slag. Förr laddade du ner en så kallad ISO-fil som du brände på en skiva och därefter startade från.

Idag används fortfarande ISO-filer. Det är stora filer som innehåller allting från en annan enhet. Förutom att bränna dem till CD/DVD-skivor kan du skriva dem till ett USB-minne, och sedan starta upp datorn från USB-enheten istället för din systemdisk.

Skapa en bootbar USB-enhet av ISO-fil

Det räcker dock inte att bara kopiera över ISO-filen till ett USB-minne och hoppas på det bästa. Så fungerar det inte. Du behöver “bränna” ISO-filen till din USB-enhet, vilket i praktiken innebär att ISO-filen packas upp och alla filerna sedan skrivs till ditt USB-minne. Du behöver också göra din USB-enhet till bootbar (eller startbar). Det innebär att din dator kan starta upp från enheten.

En av de enklaste lösningarna är att ladda ner gratisprogrammet Rufus. Det kan du använda till att formatera en USB-enhet, lägga över en ISO-fil och till slut göra enheten startbar. Programmet är lätt att använda – du väljer i princip bara rätt enhet, letar upp din ISO-fil och sedan påbörjar processen.

1. Ladda ner och starta Rufus

Rufus behöver inte installeras, utan det räcker att ladda ner programmet och starta det. Det är som en exe-fil och programmet är översatt till svenska.

Skapa bootbart USB-minne utifrån ISO-fil
image-6541

Med gratisprogrammet Rufus skapar du enkelt startbara USB-enheter utifrån ISO-avbilder.

2. Välj ditt USB-minne som enhet

Var noga med att välja rätt enhet! Rufus kommer blåsa rent enheten så du förlorar eventuell data som finns.

3. Välj din ISO-fil

Kryssa i rutan “Skapa startbar disk med”, välj ISO-avbild i rullgardinsmenyn och klicka på diskikonen för att välja din ISO-fil från hårddisken.

4. Klicka Starta!

Så, nu är det bara att klicka igång processen och vänta på att den ska bli klar. Därefter är din startbara USB-enhet färdig att användas.

Tänk på att allting som finns på USB-minnet kommer att försvinna. Kontrollera därför först att du inte har några viktiga filer på enheten.

När du är klar låter du USB-minnet vara anslutet till datorn, och sedan startar du om. Precis innan Windows börjar laddas får du upp ett meddelande som säger något i stil med “Tryck [F12] för att välja enhet att boota från”. Det brukar vara [F8] eller [F12]. Trycker du ner den här knappen (snabbt!) får du upp en meny där du kan välja att starta från ditt USB-minne istället för systemhårddisken.

Taggar: Rufus, ISO-filer, USB-minnen, USB-enheter, bootbar, startbar, gratisprogram, Windows (Intressant?)

Rufus

  • Ladda ner: Rufus
  • Utvecklare: Pete Batard/Akeo
  • Nedladdningar: 6381
  • Betyg: 5 av 5
  • Pris: Gratis
Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Skapa bootbart USB-minne med gratis Rufus

  1. Bengt Samuelsson

    Håller fullständigt med föregående talare ( TKJ ) 5 av 5 *****
    Funkar suveränt bra, och enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *