Hårdvara

Raspberry Pi – En rolig leksak för alla nördar (46 coola exempel)

Något som alla riktiga nördar tycker är kul, är att bygga en egen dator. Det handlar inte om att sätta ihop en ny stationär eller bärbar dator som ska bli din huvuddator, utan att bygga ihop en liten enkel dator för ett specifikt bruk. Raspberry Pi ger dig denna möjlighet. Det är en pytteliten dator med en lika liten prislapp.

Rasperry Pi består av ett litet moderkort med – nästan – allt du behöver för att komma igång. Datorn finns i två modeller; A och B.

Skillnaden är att B-modellen har nätverksport (Ethernet) samt att den har 512 MB internminne istället för de 256 MB som sitter på A-modellen. Dessutom har B-modellen två USB-portar istället för en på A-modellen. Prisskillnaden är dock bara cirka 50-75 kronor, så det finns egentligen ingen anledning att köpa A-modellen. Raspberry Pi modell B kostar drygt 300 kronor.

Raspberry Pi

Du behöver dock lite extrasaker. Framför allt behöver du ett lagringsutrymme i form av en minneskort av typen SD. Det är inte helt otroligt att du har ett sådant liggande någonstans. Du kanske har köpt ett större kort till din digitalkamera och har kvar det gamla.

Här kan du läsa mer om att köpa Raspberry Pi och tillbehör!

Prylar du behöver till din Raspberry Pi

Så länge du inte ska använda datorn till filserver behöver du egentligen inte så mycket lagringsutrymme. Det operativsystem som gäller är som regel Linux, och det tar inte stor plats. Ett SD-kort på 8-16 GB kommer du långt med.

Tillbehör till Raspberry PiNågot annat du kanske vill ha är trådlöst nätverk i din Raspberry Pi. Då kan du skaffa ett WiFi-kort för USB-porten. Kontrollera bara att det finns drivrutiner för USB-WiFi-kortet till det operativsystem du ska använda dig av. Det brukar dock sällan vara några problem med standarddrivrutiner.

Raspberry Pi har en HDMI-port för anslutning till skärm. Dessutom kan koppla in mus och tangentbord via USB-portarna (alternativt om du har en USB-hubb som du kopplar till ena porten, för att ge dig fler USB-portar – se bara till att du har en hubb med extern strömförsörjning).

Slutligen behöver du en strömadapter till din dator. Den använder ingen speciell strömadapter, utan har en MicroUSB-port av samma modell som sitter på de flesta mobiltelefoner och digitalkameror.

Du behöver således en USB-kabel med MicroUSB i ena änden och en vanlig USB-kontakt i andra, samt en adapter för vägguttaget. Detta är utrustning du säkert har liggande eftersom det som sagt medföljer de allra flesta smartphones, MP3-spelare, digitalkameror och så vidare. Som sagt: här hittar du länkar till olika inköp till låga priser.

Skaffa ett snyggt chassi

Slutligen kanske du vill ha ett chassi till din nya dator. Det finns billiga och enkla chassin i plats som du kan köpa. Men är du hyfsat påhittig kan du använda i stort sett vad som helst. Det blir roligare om du skapar ett eget chassi – bygg ett i trä, eller kartong, eller vad som helst…

Det finns många exempel på användare som byggt in Raspberry Pi:s kort i ett chassi från en gammal dator. Hos Geek.com finns en artikel med 11 olika coola chassin som använts.

Raspberry Pi, chassi i Lego

Alla nördar gillar ju Lego, så här kommer en guide till hur du bygger ett chassi i Lego till Raspberry Pi.

Vad kan du använda din Raspberry Pi till?

De vanligaste lösningarna som Raspberry Pi används för är att bygga en liten mediadator som du kopplar till din TV, för att kolla på film som du laddat ner eller strömmar från Internet. Det finns en färdig lösning med mediacentret XBMC. Här hittar du en artikel om hur du installerar XBMC på en Raspberry Pi.

Det är också vanligt att konfigurera Raspberry Pi som en webbserver. Det är inte heller så svårt, eftersom du bara behöver installera Raspberrys egna Linuxdistribution på ditt SD-kort, och därefter ladda ner och installera de olika programmen du behöver på din server; Apache för webbserver, PHP för skriptspråk, MySQL som databas och så vidare.

Raspberry Pi som webbserver, kontrollera via SSH

Alex Berg har publicerat en bra guide, på engelska, som går igenom hur du gör din Raspberry Pi till en publik webbserver. En fördel med den här artikeln är att Alex inte har någon egen skärm till sin dator, och inte heller mus och tangentbord. Han fjärrstyr helt enkelt datorn via SSH, vilket underlättar hanteringen av hårdvara. SSH innebär att du kopplar upp dig mot din nya dator från din vanliga via kommandoprompten. Hur detta går till framgår i artikeln.

Här hittar du en till artikel: Tutorial: How to Set Up a Raspberry Pi Web Server

Vidare kan du bygga dig en Internetradio, om du ansluter högtalare och någon form av skärm (det finns små skärmar som ansluts via USB). Eftersom utbudet av Internetradio-stationer är enormt, kan du låta din vanliga radio gå i pension.

Det är betydligt roligare att lyssna på en radiokanal som bara sänder till exempel hårdrock, än de vanliga musikkanalerna som Rix FM och så vidare. För att inte tala om alla podradio-sändningar du kan botanisera inom. Här hittar du två artiklar om att bygga en Raspberry Pi Internetradio:

Men det går så klart att göra allt möjligt med Raspberry Pi. Eftersom det finns en rad programmeringsbara kontakter på moderkortet kan du ansluta allt möjligt. LED-lampor, mekaniska delar och så vidare. Det här är för den riktigt tekniska nörden som är ute efter att bygga allt från väderstationer till robotar.

På Let’s Make Robots hittar du en lång rad exempel på byggen av robotar som baseras på Raspberry Pi.

Snyggt chassi till Raspberry Pi

Mycket inspiration till Raspberry-projekt!

Här hittar du fler projekt som bygger på Raspberry Pi:

 1. Raspberry Pi Weather station in minutes
 2. Onion Pi – en anonoymitetsproxy som låter dig surfa anonymt
 3. Raspberry Pi as Budget BitTorrent Server
 4. Bird table webcam
 5. One-button audiobook player made from a Raspberry Pi
 6. Raspberry Pi Network Attached Storage
 7. Use Raspberry Pi to Print From Your iPad or iPhone
 8. How to setup a mail server with Citadel on Raspberry Pi
 9. How I built a Raspberry Pi all in one Computer
 10. Raspberry Pi GPIO home automation
 11. Solar Powered Raspberry Pi
 12. Raspberry Pi: Project 1 – Pandora Streamer
 13. Camera Pi – DSLR Camera with Embedded Computer
 14. Raspberry Pi powered time lapse dolly (RasPiLapse)
 15. KindleBerry Pi
 16. Raspberry Pi – Daily Deviations Picture Frame
 17. Coffee Table Pi – ett bord med skärm och arkadspel
 18. Game Boy PC (Raspberry Pi)
 19. Raspberry Pi based dog-treat-dispensing machine
 20. The voice controlled coffee machine
 21. Researchers Build Supercomputer from Legos and Raspberry Pi
 22. Raspberry Pi micro arcade machine

PCOnline har tidigare skrivit om Raspberry Pi, i en artikel där vi listade 6 spännande sätt att använda Raspberry Pi. Läs den för mer inspiration om vad du kan använda din coola lilla dator.

Raspberry Pi är ett otrolig succé. Här kan du läsa om att man sålt fler än en miljon enheter. Och vill du veta mer om historien bakom projektet kan du läsa en här artikeln.

Och det är inte så konstigt, med tanke på hur billig dator än att köpa samtidigt som prestandan är tillräckligt bra för att hantera de allra flesta normala grejor man kan tänkas vilja använda en liten dator till. Det ska exempelvis inte vara några problem att spela upp videofilmer i Full HD, för dig som vill bygga en mediadator med ovan nämnda XBMC (ett alternativ är Raspbmc).

Har du fler tips på vad man kan använda en Raspberry Pi till? Posta gärna en länk som kommentar här nedan!

Taggar: Respberry Pi, Raspberry, Pi, minidator, mikrodator, pyttedator, dator, hårdvara, bygga dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *