pc online

Raspberry Pi - användning för tekniknördar

Kanske har du hört namnet Raspberry Pi i dina vänskapskretsar men vad innebär det och vilka användningsområden finns? Vi tittar närmare på produkten som sedan lanseringen 2012 hunnit säljas i över 36 miljoner exemplar.

Vad är Raspberry Pi?

En Raspberry Pi är en minidator i en så pass liten storlek att den får plats i din handflata. Den är byggd av ett enda kretskort och har samma processor som finns i surfplattor och telefoner. Den senaste modellen Raspberry Pi 4 Modell B är utrustad med bland annat: 4 USB-portar, ett nätverkskort, en Micro-DS-kortläsare och en 3,5 mm-utgång för ljud och bild. Vad som gör en Rasberry Pi så unik? Tänk själv, du har tillgång till en liten dator med så pass bra prestanda att du kan använda den till en surfdator, bygga en egen övervakningskamera eller en egen spelkonsol för retro-spel. Allt detta för ett cirkapris på 500 kronor.

Tillbehören till Raspberry Pi

När du köper en Raspberry Pi får du tillgång till en sladdlös enkortsdator utan någon inbyggd hårddisk eller SSD. Beroende på användningsområden behöver du därför köpa tillbehör för att kunna använda din minidator. Börja med att köpa ett SD-kort för lagringen och en USB-laddare. Önskar du koppla datorn till en skärm behöver du en HDMI-kabel, en datormus och ett tangentbord.
För att skydda din minidator från damm och smuts behöver du skaffa ett snyggt datorchassi. Hos Kjell & Co hittar du specialdesignade chassi för Raspberry Pi i hårdplast. Denna låda har tagits fram av företaget bakom Raspberry Pi med en designprocess som pågått i två och ett halvt år. 

Chassit har flera öppningar för alla kontakter och sladdar som kopplas på datorn och går att öppna på sidorna och locket för att komma åt kretskortet. Annars har du flera idéer på roliga chassin som finns att köpa på nätet i detta blogginlägg.

Raspberry Pi - användningsområden

För dig som älskar teknik erbjuder Raspberry Pi flera olika användningsområden. Det mest vanliga är att använda det som en del av en stationär dator för surf, filmstreaming och ett enklare arbete. Dessutom kan du använda Raspberry Pi som en webbserver. Läs mer om hur du konfigurerar datorn som webbserver.

Portabel spelenhet

Många som köper Raspberry Pi gör det av den enkla anledningen att datorn är superbra för att användas som spelkonsol. Du har möjlighet att emulera retro-spel från Super Nintendo med hjälp av en enkel installation. Det du behöver är att ladda ner ett emuleringsprogram och följa de steg som behövs för att kunna använda spelen. De mest populära emuleringsprogrammen är RetroPie och Lakka. Båda har ett gediget innehåll av retro-spel för dig som älskar gamla spelfavoriter. Läs mer om olika emuleringsprogram för Raspberry Pi.

Bildator med Raspberry Pi

Raspberry Pi passar utmärkt till att bygga en egen dator att ha i bilen. Med inbyggd GPS, musikstyrning och flera radiostationer har du ett komplett system som finns med under hela resan. Det du behöver utöver de tillbehören som nämndes tidigare är ett USB-nätverkskort för WiFi och en liten skärm. Sedan är det bara att installera och interagera datorn med bilen. Läs mer om hur du går till väga för att bygga en bildator med Raspberry Pi.

Egen övervakningskamera med Raspberry Pi

Vill du ha en övervakningskamera i ditt hem men inte vill lägga pengar på ett dyrt övervakningssystem? Perfekt, har du en Raspberry Pi kan du spara många tusenlappar på att bygga egen övervakning. 

Det första du ska göra är att välja en fungerande kamera som filmar det önskade området. Koppla på kameran, nätverkskabeln och HDMI-kabeln till din Raspberry Pi och anslut den till en valfri skärm. Du kan välja i princip vilken kamera som helst men bildkvaliteten varierar mellan olika märken och kameraformat. Den enklaste metoden är att använda en vanlig webbkamera som installeras i Raspberry Pi. 

Väderprognos med Raspberry Pi

Ett eget väderprognos är ett coolt Raspberry Pi-projekt som mäter temperatur, luftfuktighet och vindhastighet. I videon nedan kan du se hur du bygger ett väderprognos med hjälp av din Raspberry Pi.