pc online

Utbildningar för att jobba som .NET-utvecklare

För att bli .Net-utvecklare behöver du en utbildning inom programmering och mjukvaruutveckling. Har du tidigare utbildning inom datavetenskap, systemvetenskap eller liknande tekniska delar har du ofta en bra grund. Många skolor som erbjuder utbildningar för att bli .NET-utvecklare har kurser för nybörjare inom programmering som du kan gå för att få rätt behörighet. 

Grundläggande behörighet du behöver för att kunna ansöka till utbildningen är:

  • Minst lägsta betyget i engelska 6 
  • Minst lägsta betyget i matematik 2 
  • Minst lägsta betyget i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
  • Minst lägsta betyget i programmering 1 eller motsvarande

Yrken du kan söka efter utbildning

Det finns ett väldigt stort behov av .NET utvecklare, så chansen att få ett jobb efter utbildningen är väldigt stor. När du tar examen kommer du ha goda kunskaper och erfarenheter inom .NET-utveckling som It-företagen är ute efter. 

Exempel på yrken du kan få efter utbildningen är: 

  • .NET-utvecklare
  • Systemutvecklare
  • Programutvecklare

Passar rollen mig?

.NET är en plattform för utveckling av olika program och applikationer som Microsoft tagit fram, .NET-systemet baseras därför primärt på Microsoft- och Windowsprodukter. Har du ett stort intresse för den typ en av arbete, vill jobba med framtidens IT-system och är en analytisk person kan rollen som .NET-utvecklare passa dig bra. 

Systemutvecklare arbetar med att skapa och underhålla mjukvarulösningar och kan specialisera sig inom olika teknologier. Du kan även rikta in sig till programutvecklare som fokuserar på att skriva och förbättra kod för olika program och applikationer, för båda yrkena behöver du kunna .NET. 

Hitta utbildning

Det finns flera alternativ för dig som vill utbilda dig till .NET utvecklare, både på universitet och på yrkesutbildningar. Att välja en skola som erbjuder YH har blivit allt vanligare då de har tät kontakt med arbetslivet och lärande i arbete som ger dig goda möjligheter att få jobb direkt efter examen. Vi har listat de fyra bästa skolorna med utbildningar inom systemutveckling

IT-Högskolan  

IT-Högskolan erbjuder utbildningar inom .NET-utveckling i Stockholm och Göteborg eller som hybridutbildning. Väljer du att gå hybrid innebär det att föreläsningarna livesänds, vissa moment spelas in och lärarna förtydligar vilken del av utbildningen som innebär att du måste vara på plats fysiskt. Utbildningen innehåller mycket praktiska moment med fokus på programmering och du lär dig skapa underhållsvänlig och testbar kod.

KYH 

Utbilda dig till inom .NET-utveckling i Stockholm på KYH, en av de största yrkeshögskolorna i Sverige. De har kurser inom samhällsbyggnad, IT och teknik. De flesta som tar examen från KYH får jobb snabbt på grund av deras starka koppling till arbetsmarknaden och behovet som finns. Alla deras utbildningar är i samarbete med branschen och är anpassade efter de senaste teknikerna.

Yrkeshögskolan i Borås 

På yrkeshögskolan i Borås kan du läsa en utbildning på 400 YH poäng, vilket innebär att du studerar i två år, till .NET utvecklare. Skolan ligger centralt belägen i Borås och det är enkelt att ta sig dit från Göteborg och andra närliggande städer. Utbildningen leds av konsulter som är verksamma inom IT-branschen vilket ger dig bra kontakter inför arbetslivet. 

Campus Varberg 

Campus Varberg är Hallands största yrkeshögskola med flera utbildningar, där ibland .NET-utvecklare. Utbildningen är tvåårig och ger dig stora kunskaper i rollen som systemutvecklare. Du får en bred baskunskap kring ny digitala tekniker och verktyg. Kurser i agil systemutveckling i team, avancerad systemutveckling med ASP, .NET och två LIA-perioder ger dig goda möjligheter till jobb. 

Frågor och svar

Inför ett beslut om vad du ska utbilda dig till uppstår många frågor, vi besvarar de vanligaste och förhoppningsvis hjälper det dig att ta ditt beslut om vilken utbildning som passar dig. 

Vad gör en .net utvecklare?

En .NET-utvecklare arbetar med att designa, utveckla och underhålla applikationer och mjukvarusystem med hjälp av .NET-ramverket och programmeringsspråket C#. Det kan vara allt från webbutveckling och desktop-applikationer till backend-system och molntjänster. Som .NET utvecklare arbetar du oftast i team med andra utvecklare, designer och projektledare för att skapa funktionella och användarvänliga lösningar. 

Vad tjänar man?

Oftast delas löneintervallerna in i 3 svårighetsgrader för .NET utvecklare. 

Svårighetsgrad 1: 

  • Det normala löneintervallet ligger mellan 37 000 kronor och 48 000 kronor per månad. 

Svårighetsgrad 2:  innebär att du besitter större kunskaper och medverkar i utvecklingen av IT-projekt, leder projekt och förvaltar system. 

  • Lönen brukar variera mellan 43 000 kronor och 55 000 kronor i månaden. 

Svårighetsgrad 3: du leder utvecklingen av nya eller existerande och komplicerade system. 

  • Du brukar tjäna mellan 49 000 kronor och 65 000 kronor i månaden. 

Vill du läsa mer om de olika löneintervallerna finns det bra information hos Unionen att ta del av. 

Behövs förkunskaper?

För att påbörja en utbildning inom .NET-utveckling krävs det ofta grundläggande förkunskaper inom programmering, utöver avslutad gymnasieexamen eller motsvarande. Många utbildningar har introduktionskurser för att hjälpa studenter utan tidigare erfarenhet att komma igång.