pc online

Utbildning för att lära sig programmering

Att utbilda sig inom programmering öppnar upp många möjligheter till en karriär inom teknik och IT, om du vill jobba som utvecklare, ingenjör eller dataanalytiker är grundläggande programmeringskunskaper en viktig färdighet. Det finns flera vägar att gå för att lära sig grunderna inom programmering

Du kan gå en gratis grundkurs i programmering på distans, många skolor erbjuder en förberedande kurs som ger dig behörighet och du kan läsa hela utbildningar på universitet eller yrkeshögskola. För att gå en grundkurs i programmering behövs inga förkunskaper.

Olika sätt att lära sig programmering

Vilket sätt som passar för dig när du ska lära dig programmera beror helt på finns förkunskaper, behov, varför du vill lära dig, tid och resurser. Vi går igenom några av de populäraste sätten att utbilda sig i programmering

Gå en grundkurs

Har du inga förkunskaper är det en bra idé att börja med en grundkurs i programmering, det finns både på distans och på plats. Grundkurser i programmering erbjuds ofta av lokala skolor, folkhögskolor och yrkesskolor som förberedande inför utbildningar inom IT och teknik. De täcker vanligtvis grunderna i ett eller flera programmeringsspråk, beroende på vilken typ av fortsättningsutbildning du är intresserad av. 

Utbildning på distans

Distansutbildningar inom programmering ger dig möjlighet att studera samtidigt som du exempelvis jobbar. Många universitet och yrkeshögskolor erbjuder distanskurser i olika svårighetsgrad, de täcker allt från grundläggande programmering till mer avancerad. Det finns alternativ där du själv bestämmer studietakten och de som följer en tydlig plan, för att du ska klara kursen innan du söker utbildningar. 

Plugga på universitet

Universitetsutbildningar inom systemutveckling, datavetenskap och programmering ger dig en mer djupgående och strukturerad utbildning, oftast på plats. Program på universitet eller högskola sträcker sig ofta över flera år och täcker många ämnen som grundläggande programmering till avancerad mjukvaruutveckling. Du får normalt en praktikperiod och kan delta i forskningsprojekt. Efter utbildningen kan du jobba bland annat som ingenjör, IT-konsult eller mjukvaruarkitekt. 

Lära sig programmering online

Det finns många alternativ för att lära sig programmering som nybörjare online, vissa är gratis och andra betalar du för. Kurserna är ofta flexibla och låter dig studera i egen takt, du kan gå tillbaka och göra om vissa moment om det är något du tyckte var extra svårt. När du studerar programmering online får du göra praktiska projekt och övningar som hjälper dig att testa dina nya kunskaper.

Vilka jobb kan man söka när man kan programmering?

När du lärt dig programmera kan du välja på en mängd olika yrken inom flera branscher. Karriärmöjligheterna är många, vi listar de vanligaste positionerna du kan jobba på: 

 • Programmerare/Utvecklare
 • Webbutvecklare
 • Mobilapputvecklare
 • Systemutvecklare
 • Spelutvecklare
 • Dataanalytiker
 • IT-konsult
 • DevOps-ingenjör
 • Säkerhetsanalytiker

Lön och arbetsmarknad

En ingångslön som programmerar och utvecklare brukar ligga på mellan 30 000 och 40 000 kronor. Med några års erfarenhet stiger lönen till cirka 45 000 – 60 000 kronor i månaden. Seniora positioner som tekniska ledare som systemarkitekter kan tjäna uppemot 90 000 kronor i månaden. 

Arbetsmarknaden ser väldigt bra ut med konkurrenskraftiga löner för de som kan programmering. Det finns gott om jobb och utvecklingsmöjligheter om du är villig att lära dig nya tekniker.

Frågor och svar

Vi besvarar vanliga frågor som ofta uppstår hos dig som är nybörjare och vill utbilda dig inom programmering. 

Kan man lära sig programmering själv? 

Ja, du kan absolut lära dig att programmera själv, har du ett stort intresse och tålamod kan du bli väldigt duktig. Det finns gott om böcker, tutorials på exempelvis YouTube och gratis onlinekurser inom programmering

Vad är programmering?

Enkelt beskrivet är programmering processen att skriva instruktioner för en dator att följa med hjälp av programmeringsspråk. Instruktionerna kallas för kod och använda för att skapa programvara, webbplatser, applikationer och system som utför olika uppgifter eller löser problem. Programmering involverar också att debugga och felsöka kod för att säkerställa att den fungerar korrekt. 

Vilket programmeringsspråk används mest?

Vilka språk som används mest varierar beroende på vilket område och i vilken kontext, vi listar några av de populäraste här: 

 • JavaScript
 • Python
 • Java
 • C#
 • SQL
 • C/C++