pc online

Nya Windows Movie Maker – vad kan du förvänta dig?

Windows Movie Maker var ett populärt verktyg som uppskattades av många användare världen över. Det var ett gratis videoredigeringsprogram där även den minst erfarne användaren enkelt kunde skapa egna videoklipp. Sedan bestämde sig Microsoft för att lägga ned programmet år 2017.

Men för dig som älskade videoredigering i Movie Maker finns det glada nyheter – numera kan man ladda ner liknande programvara, med nya uppdateringar och funktioner. Läs om vad du kan förvänta dig av ett nytt Movie Maker!

Ladda ner Movie Maker

Movie Maker har från början varit anpassad för Windows, men idag går det även att ladda ner programmet för Mac. Hela installationsprocessen går relativt enkelt och smärtfritt till. Man laddar ner programmet, sparar det på sitt skrivbord och sedan är det fritt fram att använda verktyget. Eftersom Microsoft inte längre stödjer programvaran måste du ladda ner Movie Maker via tredjeparts-webbplatser.

Var dock alltid försiktig med vilka hemsidor du besöker och varifrån du vill ladda ner programmet. Se till att ha ett ordentligt virusskydd som varnar för osäkra källor.

Funktioner och gränssnitt

Windows Movie Maker har ett väldigt enkelt gränssnitt med en tydlig tidslinje som du redigerar utifrån ditt videoformat. Här har du möjlighet att fixa och trixa med olika övergångsfunktioner, överlappning av ljudfiler och texttillägg. Du sätter ihop din film med hjälp av små miniatyrbilder från dina klipp vilket ger dig en bra överblick över hela videons tidslinje. På så sätt kan du lättare se var du vill göra din nästa justering. Du kan även zooma in på varje klipp för att kunna klippa och ändra det precis som du vill.

Ljudeffekter

Windows Movie Maker stödjer ljudfiler i format MP3, MP4, WMA, WAV och OGG. Du kan antingen lägga in ljudet från ett befintligt dokument som du sparat på din dator eller använda dig av musikfiler från sidor som Vimeo. Programmet innehåller ljudverktyg som låter dig modifiera musiken med hjälp av olika effekter. Du kan exempelvis höja och sänka ljudnivån, tona ut ljudet eller förvränga rösten i en låt.

Stabilisering av video

Har du någon gång kollat på en video som filmats av en darrande hand? Det känns nästan som att sitta i en berg- och dalbana med ljudeffekter. Stabiliserings-verktyget i Windows Movie Maker tar bort darrande och skakande rörelser i din film utan att påverka videokvaliteten. Du bestämmer själv hur mycket av videon som behöver korrigeras och väljer därefter stabiliseringsnivån efter behov.

Visuella effekter

Windows Movie Maker erbjuder ett antal coola visuella effekter som du kan applicera på din video. Du kan till exempel göra videon pixlig eller helt animerad. Du kan också intensifiera alla färger eller göra videon i ett svartvit format. Du kan dock inte justera själva nivån på de olika videoeffekterna vilket är lite synd. Ett tips är därför att bestämma ett tema som följer genom hela videon så blir det lättare att uppnå ett bra resultat.

Dela din video med andra

Windows Movie Maker tillåter användaren att dela vidare den färdiga videon med andra via E-mail, Facebook, Youtube och Vimeo. Allt du behöver göra är att logga in på ditt Microsoft-konto och sedan välja ett önskat program. Denna funktion kommer nog i framtiden att se lite annorlunda ut med tanke på att Movie Maker inte längre ägs av Microsoft. Men än så länge hoppas vi att du har nytta av videodelning.

Andra funktioner i Windows Movie Maker

Om du varit en flitig användare av Movie Maker kommer du att känna igen de flesta funktioner som finns med i den nya versionen. Övriga verktyg i programmet är:

 • Importera och organisera videofiler
 • Effekter på titlar och undertexter
 • Effekter på videoövergångar

Vill du veta hur man använder Windows Movie Maker ska du ta en titt på videon nedan.

Vilka filer stöder Windows Movie Maker?

Följande videoformat stöds av Windows Movie Maker:

 • AVI
 • ASF
 • M2TS 
 • MTS
 • WM 
 • WMV
 • MOV
 • QT

Annat alternativ för Windows Movie Maker

Känner du dig osäker kring Windows Movie Maker eller vill testa ett nytt redigeringsprogram? Då rekommenderar vi Movavi Video Editor Plus. Även det är ett gratis verktyg för videoredigering som kan laddas ned både på PC och Mac. Programmet har ett enkelt gränssnitt och påminner ganska mycket om Movie Maker. I verktyget finns en rad olika effekter som går att applicera i en video, sådana som:

 • Olika videofilter
 • Titlar och text
 • Bakgrunder
 • Stabilisering av video
 • Bild-i-bild-effekt
 • Voice-over

Även om programmet är gratis kan man köpa till vissa designeffekter och andra tillägg. Dessutom kan man köpa licens för en mer avancerad variant av videoredigering med konvertering av mediefiler, skärminspelning och andra tillval.