Typografi

5 sajter med gratis typsnitt att ladda ner

Behöver du ett snyggt typsnitt till din trycksak eller webbsida, hittar du tusentals gratis på webben. Det finns en lång rad olika sajter som erbjuder gratis teckensnitt som du enkelt kan ladda ner och installera på datorn.

I den här artikeln tar vi upp fem av de största sajterna med gratis typsnitt. Det finns naturligtvis ganska stora överlappningar när det gäller själva teckensnitten. Många finns representerade på flera sajter.

När du laddar ner ett nytt typsnitt finns det ett par saker att tänka på. Dels bör du läsa dess rättigheter, så att du verkligen kan använda dem i tryck eller webb, och huruvida du får använda dem i kommersiellt syfte.

En annan detalj är om typsnittet har svenska tecken. Det är tyvärr långt ifrån alla som har detta, men flera av sajterna låter dig testa typsnitt innan du laddar ner. Då kan du snabbt se om det finns svenska tecken.

dafont.com

En välkänd och populär sajt med över 35000 gratis typsnitt att välja och vraka mellan. Alla typsnitten är organiserade i olika kategorier. Vill du till exempel ha ett typsnitt som ser ut som skrivmaskin, klickar du på kategorin Typewriter och sen kan du imponeras över hur många det faktiskt finns. Du kan skriva in en testtext i sökningarna för att ändra den exempeltext som visas – på så sätt kan du snabbt se om ÅÄÖ finns med.

1001 Free Fonts

Namnet på sajten ljuger. Det finns betydligt fler än 1001 gratis typsnitt här. Gissningsvis är det ungefär 20000 typsnitt. Som sajtens utvecklare skriver, är de allra flesta fria att använda medan några är shareware – vilket betyder att du behöver betala upphovsmannen en liten slant för att få använda typsnittet kommersiellt.

Ladda ner gratis typsnitt
image-6938

Det finns gott om sajter med gratis typsnitt du kan ladda ner och använda.

Font Space

Här finner du över 35000 gratis typsnitt att leta bland. I likhet med de andra sajterna, bortsett från Font Squirrel, kan du skriva in en text i sökresultaten för att låta typsnittet visa hur texten kommer att se ut med varje respektive teckensnitt. Det gör det lätt att identifiera typsnitt med svenska tecken.

Urban Fonts

Hos Urban Fonts hittar du både gratis och kommersiella typsnitt (kallade för Premium). Exakt hur många gratis teckensnitt det finns verkar inte framgå, men det är många. Tillräckligt många för att du ska kunna hitta en hel del intressanta. Håll bara koll på licensen för typsnittet.

Font Squirrel

På den sista sajten hittar du över 10000 gratis typsnitt. Det är färre än de andra, men däremot satsar Font Squirrel på att lägga upp typsnitt som du får använda helt gratis i kommersiellt syfte. Du behöver således inte fundera så mycket över licenserna. Tyvärr verkar det inte gå att testa om typsnitten har ÅÄÖ. När du klickat upp ett teckensnitt finns en flik som heter Test Drive, där du kan prova en textsträng. Men svenska tecken ignoreras.

Har du någon annan favoritsajt att ladda ner gratis typsnitt på?

Taggar: typsnitt, teckensnitt, typografi, font, fonter, grafik, grafisk design, webbdesign, design (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *