Nätverk

Suger ditt trådlösa nätverk? När bytte du router senast?

Ett trådlöst nätverk som strular kvalar utan svårighet in på topplistan över frustrationer inom teknik i hemmet idag. Väldigt många av oss använder WiFi i hemmen för att kunna koppla upp datorer, mediaspelare, smartphones, surfplattor, TV-apparater och en massa andra grejer. Men vad gör du när ingenting hjälper?

NY Times har tagit upp frågan om vad du ska göra när ditt trådlösa nätverk inte gör något annat än att strula. Dina enheter tappar anslutning, strömmande video laggar, hastigheten är bedrövlig, och så vidare. Det här är en väldigt vanlig fråga. Det kommer en strid ström av frågor från läsare som har samma problem.

Med relativt jämna mellanrum byter vi ut våra datorer till nyare modeller, vi uppgraderar mobiler och surfplattor och vi skaffa ny TV och ny mediaspelare. Men. Hur ofta brukar du byta ut din router? Det är något som väldigt ofta glöms bort. De proffs som NY Times har pratat med rekommenderar att du byter din WiFi-router var tredje eller fjärde år.

Så får du bättre WiFi

Tekniken går framåt, inte minst inom trådlösa nätverk. Har du en gammal router använder den förmodligen bara ett band (2,4 GHz) och har stöd för 802.11b/g/n – och kanske inte ens n-standarden om det är en riktigt gammal enhet. Men idag har det blivit allt vanligare att enheter använder sig av 802.11ac, en ny standard. Dessutom är det viktigt att du har en router som kör dualband, det vill säga klarar av att skicka och ta emot data över både 2,4 GHz och 5 GHz.

Det är också en god idé att kontrollera hur många antenner din router har. En del har interna antenner, medan andra har externa. Har du externa kan du faktiskt rikta dessa efter behov. Genom att peka om dem åt rätt håll kan du förbättra prestandan i andra rum.

Skulle du ha ett ganska stort hem så är det inte säkert att det räcker med en router. Då kan du förlänga ditt nätverk med en WiFi Extender. En sådan köper du för några hundralappar och pluggar in direkt i ett vägguttag. Men kontrollera så att den klarar samma standarder som din router, annars förlorar du mycket.

Läs mer hos NY Times

Fler artiklar om WiFi

Taggar: WiFi, trådlöst nätverk, nätverk, router, WiFi extender (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *