pc online

Gratis VPN – skydda din identitet på nätet

Har du hört talas om människor som råkat ut för id-kapning? Det finns företag som kommer åt din identitet genom att spåra och följa din aktivitet på nätet. Med ett VPN-skydd har du möjlighet att hindra både spårning och övervakning av dig som internetanvändare. Du kan surfa anonymt och använda offentliga nätverk utan att vara rädd för vare sig cyberattacker eller oseriösa verksamheter som samlar in din personliga data.

Nätfiske-skydd för företag

Digitala cyberattacker ökar med en oroväckande fart bland svenska företag. Det sker en snabb utveckling i den digitala sfären och cyberbrottslingar blir därför bättre utrustade med den senaste tekniken.

En vanlig metod som används för att komma åt personlig och känslig användarinformation är ett så kallat phishing, eller nätfiske på svenska. Det finns flera olika typer av nätfiske och det vanligaste är e-postutskick som ser ut att komma från ett företag eller en bank. Som användare ombes man att följa en länk för att lämna ifrån sig personliga uppgifter.

Ett phishingtest är ett värdefullt verktyg för företag som vill testa sin säkerhet mot cyberattacker. Phishingtestet visar hur medvetna dina kollegor är kring digital säkerhet och vilken typ av information de är beredda att dela med sig vid en riktig attack. Med hjälp av nätfiske-testet har man möjlighet att se en komplett bild över företagets informationshantering och vidta viktiga säkerhetsåtgärder. Skapa ett gratiskonto hos Safestate och testa ditt företag mot nätfiske.

5 Bästa gratis VPN-tjänster

Tro det eller ej, men att hitta en fungerande gratis VPN-tjänst är som att leta efter en nål i en höstack. Det finns alldeles för många VPN som helt enkelt inte håller måttet – som blockerar visst innehåll utomlands, som är alldeles för långsamma eller som i vissa fall innehåller farliga virus vid nedladdning. För att göra det lite lättare för dig har vi valt ut 5 bästa gratis VPN-tjänster som håller bra standard och som säkrar din anonymitet.

Detta är enligt oss den bästa gratis VPN-tjänsten som erbjuds på marknaden. Förutom att här erbjuds 500MB datamängd dagligen så har Hotspot Shield väldigt bra hastighet. VPN erbjuder en otroligt säker kryptering som skyddar din identitet och tillåter dig att surfa tryggt och säkert både hemma i Sverige och utomlands.

Fördelar:

 • Fungerar för de flesta operativsystem
 • Teknisk support ingår i gratisversionen
 • 500 MB datamängd dagligen

Nackdelar:

 • Gratisversionen avblockerar inte Netflix
Gratis VPN som finns i över 40 länder. Väldigt enkelt att använda med ett lättöverskådligt gränssnitt. Tunnel Bear blockerar alla suspekta program och källor att komma åt ditt nätverk, ser till att skydda all personlig data och förser dig med en ny IP-adress för att skydda din integritet. Denna gratis VPN-tjänst erbjuder 500 MB datamängd per månad och fungerar för de flesta operativsystem.

Fördelar:

 • Serveranslutning i flera länder
 • Säker anslutning och anonymitet
 • Säkerhetsgranskar alla nedladdade appar

Nackdelar:

 • Endast 500 MB datamängd i månaden
Denna VPN-tjänst har en väldigt generös säkerhetsplan för dig som använder deras kostnadsfria version. Du kan förnya den fria tjänsten varje månad eller uppgradera till premium efter ett tag för fler säkerhetsåtgärder. Gratis VPN tillåter anslutning för en enhet och fem serverplatser. Den är säker att använda och innehåller allt du behöver för att kunna surfa anonymt på offentliga nätverk.

Fördelar:

 • Ingen reklam
 • 5 serverplatser ingår
 • Säker anslutning och anonymitet

Nackdelar:

 • Endast 10 GB datamängd i månaden
Denna kostnadsfria VPN-tjänst erbjuder en hög säkerhet med annonsblockering och detaljerad integritetspolicy. I tjänsten ingår obegränsad serveranslutning med 10 GB datamängd i månaden. Gratis VPN från Windscribe låter dig surfa anonymt genom att förse dig med en tillfällig IP-adress med en säker policy mot loggar. Du kan ladda ner gratis VPN oberoende av ditt operativsystem.

Fördelar:

 • Innehåller annonsblockering
 • Fungerar för de flesta operativsystem
 • Policy mot loggar

Nackdelar:

 • Endast 10 GB datamängd i månaden
En gratis VPN-tjänst som blivit hyllad för sitt erbjudande med alla verktyg som ingår under provperioden på 30 dagar. Här har du en tjänst med ett globalt nätverk i över 94 länder. Obegränsad datamängd och en pengarna-tillbaka-garanti gör ExpressVnp till en väldigt attraktiv tjänst som uppskattas av de flesta som testat provversionen. Dessutom har denna VPN väldigt snabba hastigheter så att du slipper buffring av videor och onlinespel.

Fördelar:

 • Obegränsad datamängd
 • Fungerar för de flesta operativsystem
 • Strikt policy mot loggar

Nackdelar:

 • Kostnadsfritt endast i 30 dagar

VPN – FAQ

Vad betyder VPN?

VPN är en förkortning för Virtuellt privat nätverk som innebär en säkert dataförbindelse mellan flera enheter. Kort och gott handlar det om att säkra din internetanslutning och skydda din identitet och integritet. En VPN skapar en virtuell kryptering mellan din enhet och den VPN-server som du är ansluten till för att slutligen nå ut till internet. På så sätt skyddas dina personuppgifter och du förblir anonym med hjälp av en tillfällig IP-adress som skapas av VPN.

Hur fungerar VPN?

VPN skapar en virtuell kryptering mellan din enhet (även kallad för klient) och en VPN-server. När du har tillgång till en VPN-tjänst loggar du in på servern med hjälp av ett användarnamn och lösenord. Direkt efter att du loggat in skapas en säker kryptering (även kallad för tunnel) som säkerställer att hela dataförbindelsen förblir krypterad. Det är alltså bara mottagaren och avsändaren som har möjlighet att se informationen som blivit skickad (VPN-tunnel).

Varför använda VPN?

Det finns flera anledningar till att skaffa VPN när du befinner dig på hemmaplan eller reser runt utomlands. För att säkra dig mot identitetskapning, uppsamling av känslig datainformation och läckage av personliga data ska du välja en VPN som säkerställer ett högt skydd för dig som använder servern. När du surfar med en VPN förblir du anonym på nätet och säkrar dig därför mot diverse datahackers som vill komma åt personlig användarinformation.

Fler fördelar med VPN:

Komma runt geoblockering – vissa tjänster inom ex. filmstreaming finns endast i vissa länder. Så för att få tillgång till tjänsterna i ett land som saknar rättigheter kan du koppla dig upp på en annan server och med hjälp av en ny IP-adress få tillgång till det blockerade materialet.
Skydda din integritet – låt inte företag eller myndigheter samla in information om dig som användare. Med hjälp av krypterad trafik blir det svårare att övervaka din aktivitet på nätet.

Hur säkert är VPN?

Många VPN-leverantörer jämför sina tjänster med militärkryptering vilket indikerar en högsta möjliga säkerhet för en dataförbindelse. Utifrån de analyser och tester som har gjorts med de populära VPN-tjänsterna som erbjuds på marknaden kan man konstatera en säker och trygg användning av VPN för dig med internetanslutning. De flesta leverantörer erbjuder strikta policys mot loggar vilket säkerställer att bara du som användare får tillgång till din onlineaktivitet. Sedan är det upp till dig vilket utav de tillgängliga alternativ du väljer för din webbsäkerhet – en VPN bör nuförtiden vara ett lika självklart val som att skaffa antivirusprogram för din PC.