Städa datorn

Hur du rengör tangenterna på din bärbara dator

Har du råkat spilla läsk över tangentbordet på din bärbara dator? Som regel är dagens datorer tillräckligt välbyggda för att tåla lite vätska utan att det rinner igenom på moderkortet och kortsluter allt. Men däremot lär tangenterna bli hopplöst kletiga, fastna och inte gå att skriva på… Så hur rengör du tangenter på en bärbar dator?

Som småbarnsförälder med lite för många datorer överallt i hemmet, har jag rätt mycket erfarenhet av få dricka spillt över tangentborden.

Har du en stationär dator eller av någon annan anledning använder ett externt tangentbord, är det här inget problem. Ett vanligt tangentbord kan du som regel skölja av under vatten, så länge du låter det torka ordentligt innan du ansluter det. Funkar det inte, släng det och köp ett nytt…

Det är betydligt värre med bärbara datorer. Det räcker med en matsked saft eller läsk över tangenterna, för att de ska bli kletiga och klistras fast. Trycker man ner dem kommer de inte upp – eller så lossnar de efter sjuhundra nedslag av samma tecken…

Rengöra tangenter (knappar, keys) på en bärbar dator (laptop)

Har du råkat spilla läsk eller annan dryck med socker i, kan tangenterna bli väldigt kletiga och fasta. Då behöver du ta bort dem och rengöra – men tänk på att läsa på först!

Jag har genom åren – ofta med en hjälpande hand från barnen – lyckats spilla dricka över rätt många datorer. Oftast lyckas jag rengöra det. Men det har hänt olyckor. På ett tangentbord lyckades jag förstöra [Ctrl]-tangenten, vilket gjorde hela tangentbordet menlöst då jag är en väldigt hängiven användare av snabbkommandon.

På en annan dator plockade jag bort hela tangentbordet, rengjorde det med speciell spray, och sedan anslöt det uppenbarligen lite (det var förmodligen fortfarande fuktigt) för tidigt eftersom det dog så fort jag kopplade på strömmen.

Med det här sagt vill jag påpeka att det inte är riskfritt att rengöra tangentbord på bärbar datorer. Skulle du ta sönder någonting går det att köpa ett nytt tangentbord, men de är inte alltid så lätta att få tag på. Delar till bärbara datorer säljs knappast hos din lokala teknikåterförsäljare.

Var försiktig när du plockar bort tangenter

Hur tangenterna är monterade skiljer sig beroende på dator. På många datorer räcker det att bända upp tangenten tills den lossar, med naglarna eller en liten flat skruvmejsel, och när du rengjort den trycker du bara knappen på plats igen.

Andra datorer har fästen som sitter speciellt och kräver att du tar bort tangenterna på ett visst sätt. Sådana här användes på den dyra ultrabook från HP, vars [Ctrl]-tangent jag bara bände bort med en skruvmejsel, och tog sönder. Trots mycket letande hittade jag aldrig ett ersättningstangentbord.

– har du råkat ut för en olycka och behöver rengöra dina tangenter, gör inte som undertecknad som alltid går på trial-and-error. Läs på först. Det är betydligt smartare. Och billigare.

Sök efter din datormodell på YouTube och sökorden “clean keys” så kan du ofta hitta en video som demonstrerar precis hur du ska göra. Du kan också googla på sökfrasen för att hitta tips och artiklar.

Nedan är ett exempel gällande MacBook Air:

Taggar: bärbar dator, laptop, tangentbord, tangenter, rengöra, städa, rengöra knappar, rengöra tangenter (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *