pc online

Rengöra tangentbord – 5 enkla steg

Göra rengöra tangentbord efter att man spillt något (eller om det bara har samlat på sig smuts ett tag) kan vara knepigt. Oavsett vilket kan du enkelt följa vår guide nedan för 5 enkla steg när du ska rengöra tangentbordet.

1. Stäng av din dator

Innan du rengör någon elektronik är det en tumregel att stänga av och dra ut sladden, lika så för att tvätta tangentbord. Om du har en laptop eller trådlöst tangentbord kan det även vara bra att plocka ut batterierna så att du inte råkar sätta i gång det igen.

2. Vänd tangentbordet upp och ner

Om det är ett löst tangentbord är det bara att vända upp och ner och skaka för att få bort smuts från tangentbordet. Om det är en laptop är det precis samma process, bara behåll locket öppet och skaka och knacka på sidan för att skaka bort den värsta smutsen och smulorna. När du ska göra rent tangentbord är detta det som räknas till grovrengöringen.

3. Använd en pensel

Nu går vi in på detaljstädning och i det här steget ska du använda en ganska mjuk och långhårig borste för att komma åt ordentligt. En solfjäderspensel, antingen för målning eller smink, brukar fungera väldigt bra. Observera dock att den tar rätt mycket stryk och att du också kan behöva en smalare pensel för de där riktigt knepiga platserna. Se till att först pensla mellan alla tangenter och försök sedan att komma in så gott du kan under tangenterna. Du kan behöva trycka ner kringliggande tangenter för att komma åt ordentligt under alla tangenter.

I det här steget kan du även använda tryckluft för att blåsa bort smutsen, antingen från tryckluft på burk eller från en luftkompressor. Det kan vara lättare, men var försiktig så att inte tangenterna lossnar och flyger i väg om du blåser för hårt.

Efter att du har gjort detta kan du behöva växla mellan detta steg och steg 2 ett par gånger för att få bort allt, och en ordentlig rengöring av tangentbord.

4. Fuktig microfiberduk

Använd en fuktig microfiberduk för att tvätta tangentbordet ovanifrån nu när all den lösa smutsen är borta. Var noggrann med att du använder en fuktig och inte en blöt trasa. Du vill inte att något vatten ska kunna tryckas ur trasan och riskera att du får vatten i tangentbordet eller ner i laptoppen.

5. Avsluta med tops

För att få bort riktigt envisa fläckar och smuts kan du använda tops doppad i isopropanol eller annan alkohol för rengöring av elektronik. Använder du det behöver du inte vara lika försiktig och det tar lätt bort smutsen. Se bara till att medlet du använder är helt utan tillsatser så att det inte blir fläckar från tillsatserna. Att rengöra tangentbordet med isopropanol är väldigt lätt, men glöm inte att torka det riktigt torrt med papper efteråt — annars kan det dra till sig fukt från luften.

Du kan använda isopropanol även för steg 4. Observera då att det är väldigt viktigt att torka det helt torrt efteråt eftersom du gör det över hela tangentbordet. Om du vill göra rent din skärm funkar isopropanol också väldigt bra, men då är det bäst att blanda ut det med hälften vatten först.