De 5 bästa minidatorerna just nu!

      5 kommentarer till De 5 bästa minidatorerna just nu!

Minidatorer (netbooks som de kallas på engelska) har blivit enormt populära. Statistik visar på att var fjärde dator som säljs idag är en minidator. De allra flest tillverkare har minst en modell i sitt sortiment, och det kommer hela tiden fler. Men vilken ska du köpa? Det ger vi svar på i den här artiklen.

En minidator är en liten och nätt bärbar PC vars syfte är att fungera som ett komplement till din vanliga dator. De är billiga att köpa men de har inte speciellt bra prestanda. Syftet med minidatorn är att du ska kunna ta den med dig överallt, och användningsområdet är huvudsakligen Internetapplikationer – därav namnet netbook. Läs gärna artikeln Vad är en minidator?.

De flesta minidatorer kör idag med Windows XP som operativsystem. Du kan naturligtvis installera vilka program du vill, men det kommer inte att gå speciellt fort att köra senaste versionen av Adobe Photoshop till exempel.

En ordinär minidator har som regel en Intel Atom-processor på 1,6 GHz, 1 GB internminne och antingen en hårddisk på 160 GB eller en SSD-enhet på 32 GB. Dessa gränser är satta för att de ska klassas som minidatorer och för att tillverkarna ska få installera prisvänligare versioner av Windows på dem. Det är alltså bland annat Microsoft som bestämmer maxprestandan.

Rent prestandamässigt skiljer sig minidatorerna således inte mycket. Det du ska titta på är istället designen, hur tangentbord och styrplatta fungerar för dig som användare och hur du tycker att skärmen upplevs. Sedan finns det andra detaljer som kan vara väsentliga. En del minidatorer har inbyggt 3G-modem, vilket är smidigt om du har ett abonnemang för mobilt Internet. Då monterar du ditt SIM-kort i datorn och du slipper den förhållandevis klumpiga dongeln.

För att sammanställa den här listan har jag tagit en titt på olika prisjämförelse- och testsajter, där det går att utläsa hur populära de olika datorerna är. Jag har sedan lagt till länkar till diverse tester av datorerna.

samsung nc10

1. Samsung NC10 och NC20

Samsungs minidator NC10 är den mest populära datorn på marknaden idag, och den har följts upp av NC20. Den tidigare modellen NC10 är dock fortfarande aktuell och fungerar utmärkt. Jag har testkört maskinen själv och imponerades av det närmast fullstora tangentbordet, skärmen på 10,2 tum och styrplattan. Samsung har till skillnad mot flera konkurrenter fått plats med musknapparna under plattan istället för bredvid, vilket är positivt. Personligen tycker jag inte om när musknapparna sitter på varsin sida om styrplattan – det är bökigt att arbeta med.

Test av Samsung NC10

Jag gillade verkligen Samsung NC10. Det är ett bra köp, för dig som letar efter en billig minidator i den här storleken. Datorn känns gediget byggd, och den har flera fördelar i och med det utmärkta tangentbordet och styrplattan, och inte minst den långa batteritiden.

[pj]393468[/pj]

acer aspire one

2. Acer Aspire One A150-B

Serien Aspire One från Acer har en lång rad olika modeller, varibland A150-B är mest omtyckt. Den har en skärm på 8,9 tum som är riktigt, riktigt bra. Skärmen är av LED-modell och högglansig, något som presterar knivskarp bild jämförelsevis. Tangentbordet är väldigt skönt att skriva på, men styrplattan har problemet jag nämnde ovan, att musknapparna sitter på vardera sida. Det ska väl tilläggas att detta är en smaksak.

Test av Acer Aspire One

För att sammanfatta det hela så kan jag säga att jag är mer än nöjd med mitt köp, datorn dimper lätt ner i skolväskan eller innerfickan på rocken. Utseendemässigt är den riktigt läcker och känns faktiskt riktigt robust – till skillnad mot Eee PC som jag tycker känns ganska plastig.

[pj]327514[/pj]

msi wind

3. MSI Wind U100

Minidatorn från MSI har fått bra beröm ända sedan den kom. Numera kan den vara lite svår att få tag på, men som jag skrev ovan så är alla minidatorer i det här segmentet så pass lika att en “äldre” modell inte är sämre än en nyare – specifikationerna är som regel desamma. MSI Wind är en välbyggd 10-tummare som ger ett bra intryck. Den är helt enkelt ett bra köp.

Test av MSI Wind U100

MSI Wind U100 rekommenderas till den som söker en användbar och lätthanterlig netbook med imponerande design. Med det sexcelliga batteriet i stället för det trecelliga standardbatteriet blir Wind U110 mycket väl värd pengarna.

[pj]363607[/pj]

asus eee pc 901

4. Asus Eee PC 901

När jag skulle köpa en minidator valde jag länge och väl innan jag fastnade för Asus Eee PC 901, fast jag valde Go-modellen som har inbyggt 3G-modem. Eee PC 901 är väldigt liten, med en skärm på 8,9 tum och litet tangentbord. Det krävs en del träning för att skriva på det men detta vägs upp av den nätta storleken. Att ta med datorn är aldrig några problem. Istället för en hårddisk sitter det en SSD-enhet på 20 GB i datorn. Det gör att den är knäpptyst. Batteritiden är upp emot 8 timmar.

Test av Asus Eee PC 901

Asus Eee PC 901 rekommenderas som andra, eller kanske tredje, dator för den som söker en mycket portabel apparat med lång batteridrifttid för enklare uppgifter som att surfa på webben och skicka e-post.

[pj]314829[/pj]

hp mini

5. HP Compaq Mini 730eo

HP:s Mini 730eo är den så kallade konsumentmodellen av exempelvis HP Mini 2140. Datorn är billigare och man har skalat bort vissa saker, såsom VGA-porten. Batteriet är på 3 celler, vilket är för lite om du vill använda datorn längre stunder på batteridrift. Tangentbordet är utmärkt men musknapparna sitter på varsin sida styrplattan.

Test av HP Compaq Mini 730eo

Compaq 730EO är en avskalad netbook som saknar teknisk spets. Men eftersom prislappen matchar innehållet gillar vi den ändå. Datorn är billigast av alla netbooks med tiotumskärm.

[pj]412494[/pj]

Läs vidare om minidatorer:

Taggar: minidator, köpa minidator, netbook, mini-PC, ultraportabel, dator, laptop, bärbar PC, prisguide (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

5 comments on “De 5 bästa minidatorerna just nu!

 1. Börje Frylmark

  Tack för input, Tommy! Nu blev det i alla fall en Asus Eee Pc 1005HA som jag råkade på under färden mellan Stockholm och Småland :-) Det var på fredagen, dagen efter W7-premiären, så de hade petat in en HD på 250 GB samt Windows 7 Starter. Än så länge mycket nöjd :-)

 2. TkJ Post author

  Börje: HP har gjort bra grejor, bortsett från den första Mini 2133 som hade Vista och VIA-processor. Har en polare som köpt 110cc via Tre och han är väldigt nöjd.

  Jag har testat den lite och tyckte det var en bra maskin. Välbyggd. Enda nackdelen var att musknapparna sitter på varsin sida om styrplattan, vilket dock är en vanesak. I övrigt bra skärm, riktigt bra tangentbord.

 3. Fredrik Larsson

  901:an är underbar i sin lilla förpackning. Den fungerar som filmspelare för dottern på resan, facebook och msn för frun och lite blogg för mig. Alltid lätt att ha med sig och mycket bra batteritid. Rekommenderar alla en sådan.

 4. Pingback: Karriäristen» Blogg-arkiv » Minidator – nästa investering? IT-tjejbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *