Köpa dator

Därför ska du köpa en stationär istället för bärbar!

De allra flesta väljer att köpa en bärbar dator idag, och det är klart att fördelarna är många. Möjligheten att kunna ta med datorn överallt är så klart en av de största. Men om du inte tänker ta med din dator utan ha den på samma ställe hela tiden finns det flera skäl till varför du bör överväga att ändå köpa en stationär.

Det största skälet till varför man köper en bärbar dator trots att man tänker ha den på samma ställe utan att ta med den någonstans, är förmodligen de estetiska. En bärbar dator tar inte mycket plats och är rätt snygg. Det är inte en massa sladdar och det är lättare att hålla rent från damm.

Men det finns nackdelar med en bärbar dator som gör att du bör överväga att ändå skaffa en klumpig stationär dator, när det är dags att köpa en ny. Här kommer en lista över fördelar med stationär dator jämfört med bärbar.

Köpa stationär dator

Mer prestanda för lägre pris

En stationär dator behöver inte förlita sig på dyrare och mindre komponenter avsedda för bärbara datorer. Dessutom finns det naturligtvis betydligt mer utrymme i burken för mer prylar. Därför får du betydligt bättre prestanda om du lägger pengarna på en stationär dator istället för en bärbar.

Det här gäller framför allt om du är ute efter en speldator. Ska du ha en bärbar dator som är tillräckligt kraftfull för att hantera nyare och avancerade spel, kommer du att få hosta upp rätt rejält med pengar.

Lättare att ersätta delar

Något som många av oss förr eller senare lyckas med, är att spilla ut ett glas vatten eller kaffe – eller ännu värre; läsk – över tangentbordet. Om du har en bärbar dator drabbas hela maskinen eftersom alla komponenter sitter under tangentbordet. Har du däremot en stationär är tangentbordet fristående. Det är bara att rycka ut sladden, kasta tangentbordet och köpa ett nytt för någon hundralapp.

En bärbar dator däremot kan få ordentliga problem. I värsta fall kortsluter hela datorn och allt går sönder. Men även om komponenterna klarar sig kan du behöva byta själva tangentbordet, och det är sällan något man gör själv. Resultatet är att du behöver lämna in datorn på reparation, vilket dels tar tid och dels kostar rätt mycket pengar.

Samma sak gäller alla andra komponenter. Går skärmen sönder? Samma sak. Internminnet, hårddisken, grafikkortet, processorn… Visst går mycket att ersätta i bärbara datorer (såvida du inte har en MacBook Air eller liknande, för då är det struligt).

Uppgraderingar är enklare

Köp mer internminneEfter att ha haft din dator i ett par år kommer den garanterat att börja kännas långsam. Enklare uppgraderingar som att skaffa mer internminne, är inte så komplicerat om du har en stationär dator. Då har du förmodligen lediga portar för minneskretsar.

Även bärbara datorer har tillgängliga minneskortsplatser, men dessa är som regel upptagna av det befintliga internminnet. Ska du uppgradera behöver du därför ersätta de existerande korten med nya, medan du i en stationär istället kan komplettera dem och därmed behålla ditt befintliga minne.

Om du spelar datorspel är det också vanligt att byta grafikkort. Det här är betydligt enklare på en stationär. Det är inte ens säkert att du kan göra det på en bärbar.

Grafikkorten är bättre

På tal om grafikkort har du betydligt större möjligheter om du satsar på en stationär dator. Priset är lägre och prestandan mycket bättre. Du kan satsa på SLI-lösningar där man installerar två parallella grafikkort för – teoretiskt sett – dubbelt så bra prestanda.

Kraftfulla grafikkort är idag rätt stora. Det krävs mycket kylflänsar och fläktar. För att få ner allt detta till en storlek som fungerar i bärbara datorer, måste man så klart tumma en hel del på prestandan.

Ergonomin är mycket bättre

Spenderar du mycket tid framför din dator behöver du tänka på ergonomin, om du inte vill förstöra nacke och rygg. En grundregel är att skärmens överkant ska befinna sig i samma höjd som dina ögon. Det gör den inte om du har en bärbar dator som står placerad normalt på ett bord.

Vidare är musplattan på bärbara datorer en ergonomisk katastrof. Det här kommer du dock enkelt ifrån genom att skaffa en vanlig extern mus till din bärbara, så det är egentligen inget problem när det gäller bärbara.

All-in-one en kompromiss

En stationär typ av dator som på senare tid blivit rätt populär är så kallade All-in-one-datorer. Det är datorer som byggs i samma chassi som skärmen.

All-in-oneSyftet med detta är helt och hållet designmässigt. Jämfört med en vanlig stationär dator, är en All-in-one betydligt snyggare. Den tar inte upp lika mycket plats, eftersom det bara är en skärm samt mus och tangentbord, och du har inte samma problem med sladdar, då det bara är en strömsladd.

Fördelen med att skaffa en All-in-one istället för en bärbar dator, är framför allt att du får en större skärm och därmed bättre ergonomi. Arbetar du till exempel mycket med digitalfoton och video, vill du säkert undvika en bärbar dator med 14-tumsskärm eftersom det är rätt jobbigt att arbeta med Photoshop på så liten yta.

Nackdelen med en All-in-one är att du på flera sätt har samma problem som med bärbara datorer. Skulle något strula behöver du lämna ifrån dig hela datorn. Det är inte lika lätt att uppgradera komponenter som i en vanlig dator, och du kan inte bygga ut den på samma sätt. Tillverkaren har inte alls lika mycket utrymme tillgodo, vilket gör att komponenterna blir mer kostsamma.

Till stor del handlar ditt val om utseendet på datorn. Spelar det ingen roll hur datorn ser ut, och om du kan leva med sladdarna, så gör du rätt i att skaffa en vanlig stationär dator.

Men om det är viktigt att datorn tar liten plats och ser snygg ut, ska du titta på en bärbar alternativt en All-in-one. Spenderar du väldigt mycket tid framför din dator skulle jag rekommendera att du väljer en All-in-one beroende på ergonomin.

Taggar: köpa dator, stationär, laptop, bärbar, bärbar dator, notebook, stationär dator, konsument, ergonomi, hårdvara (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

6 comments on “Därför ska du köpa en stationär istället för bärbar!

 1. larsonen

  Sven: Det beror helt på hur man sitter i förhållande till plattan. Sitter du timvis framåtlutad kommer stel nacke – kramp i axlarna m.m. och trötthet i huvudet / ögonen . Det finns en diagnos för det som heter CVS Computer Vision syndrom. Det framkallar lättare synstress / ögonmigrän, man får en dålig cirkulation av syrerikt blod till hjärnan / ögonen och därmed ökad trötthet.
  Därav tipset att av och till luta huvudet bakåt för att öka cirkulationen.
  Har man verkliga störningar, finns det nu det överlägsna Klarin Perfekt som börjar komma ut till apotek och optiker det vidgar trånga blodkärl genom hjärnan och ger bättre cirkulation i ögonen med samtliga näringsmedel ögonen behöver som enda produkt faktiskt. 1 kapsel till frukost. Motverkar alla former av synstörningar / gula fläcken/ diabetikers näthinnor m.m.
  Avdragsgillt till personal för företag.

 2. larsonen

  Man ska titta snett nedåt på sin datorskärm. Lite uppifrån alltså. Så skärmen ska vara lägre än ögonhöjden.

  DÅ har man de övre ögonlocken halvt slutna och minskar uttorkning av hornhinnorna. Har man ändå irriterade / trötta / torra ögon ska man luta huvudet något tillbaka, då öppnat man upp för bättre cirkulation av kroppsvätskor genom hjärnan ut i ögonen, och blundar man samtidigt så kör man runt med ögonen under ögonlocken för bättre smörjning av hornhinnan.

  det finns en mängd samlade tips från ögonläkare och andra. Rulla ned till Synstress på bifogad sida från aktivsyn.se http://www.aktivsyn.se/syn.html

 3. Tommy k Johansson

  Tack för försvaret! Jag står fast vid att musplattan är ergonomiskt värdelös. Det märks väl direkt efter att man använda den i ett par timmar. Om det sedan rent medicinskt kan stämplas som musarm kan man diskutera, men det tycker jag är helt orelevant. Problemet kvarstår. Det är inte ergonomiskt nyttigt att använda musplattan.

 4. Martin

  Det skrev han inte heller. Många får visst då ergonomiska skador av att tex sitta fel, tala inte för andra bara för att du inte upplever dom symptomen… Pajas.

 5. hemskasven

  Ingen får musarm av musplattan, ingen annan ergonomisk skada heller. Då kan man inte kalla den får en ergonomisk katastrof. Att den inte är så snabb att jobba med är en helt annan sak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *