Därför ska du inte betala böter för fildelning

Advokatbyrån Njord Law Firm har skickat ut tusentals kravbrev till svenskar som du misstänker har fildelat. Kravet är att du ska betala böter på 4500 kronor inom tio dagar, och om du inte gör det hotar de med domstol. Men gör det inte.

Musik-, film- och TV-industrin har gått samman för att anlita en dansk advokatbyrå vid namn Njord Law Firm för att skicka ut kravbrev – eller snarare hotbrev – till svenskar som misstänks ha fildelat. De kräver att du ska betala 4500 kronor till dem.

Njord Law Firms ståndpunkt är att man kan hållas ansvarig för upphovsrättkränkningar – även om du har lämnat ut routerns lösenord till någon annan eller har ett öppet nätverk. Men även på den punkten har advokatfirman fel, säger professor Sanna Wolk. [Källa: NyTeknik]

Sanna Wolk, som professor i upphovsrätt vid Uppsala universitet, berättar för NyTeknik att om någon har använt ditt nätverk för att ladda ner piratfilm, så kan inte du hållas ansvarig.

– Den som har ett öppet nätverk kan inte hållas ansvarig för kränkningar av upphovsrätt – som nedladdning av film – om man ger andra tillgång till sin interuppkoppling. Det har slagits fast i en EU-dom förra året. [Källa: NyTeknik]

Personer som fått det här kravbrevet alltså inte ska betala. Du behöver inte ens svara på det. Skulle det däremot gå till inkasso, behöver du svara dessa och tala om att du bestrider fakturan.

Njord Law Firm skickar kravbrev till svenskar
image-6794

Njord Law Firm skickar kravbrev till svenskar.

Vad Njord Law Firm gör är att pressa personer på pengar med hot om att ta det till domstol. Det hoppas man kommer skrämma mottagaren så pass att de betalar de 4500 kronorna. Men du har alltså inget skäl till att ge dem några.

The campaign is coordinated by Danish law firm Njord Law. The company accuses people of downloading the movie without permission and demands a settlement, as is common with these copyright troll schemes. [Källa: TorrentFreak]

Här kan du läsa mer om Njord Law Firm och deras metoder.

Taggar: Njord Law Firm, fildelning, torrent, Bittorrent, böter, kravbrev, pirater, piratkopiering (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

6 comments on “Därför ska du inte betala böter för fildelning

  1. Conny

    Fått samma skit. Angående en film jag var tvungen att goggla för att veta vad det var för något. Visade sig vara något som jag aldrig skulle se. Jag har heller inget behov av att tanka filmer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *