Optimera Windows

Så gör du datorn snabb igen, med gratisprogrammet Autoruns

När du köper en ny dator känns den säkert supersnabb och effektiv. Men efter några månader eller kanske ett år verkar den ha blivit trögstartad och överlag långsam

Vad är det som har hänt och hur fixar du det? Det finns så klart många anledning till varför en dator ha blivit allt mer slö. Du kan ha råkat drabbas av farlig kod – trojaner, spyware och annat – om du inte kört ett bra och väluppdaterat antivirusprogram.

Eller så kan det ha uppstått något fel i Windowsinstallationen. Och i värsta fall kan det handla om skadad hårdvara. Det är inte helt ovanligt att minneskretsar och lagringsmedier skadas, och det kan onekligen dra ner prestandan på din dator.

Men det allra vanligaste är att du helt enkelt använt din dator och att du samlat på dig en massa program. Att ha många spel och program installerade tar upp lagringsplats, men det påverkar inte datorns prestanda i sig själv – problemet är att många programinstallationer lägger till små bakgrundsprogram som ska leta efter uppdateringar och liknande. Det här är väldigt vanligt.

Autostart i Aktivitetshanteraren
image-7059

Aktivitetshanteraren har en flik för autostartande program men det är långt ifrån alla som är med…

Autostartande program äter datorkraft

Ett enskilt sådant bakgrundsprogram ställer inte till så mycket, men om du installerat många program kan du ha massor av sådana verktyg som tillsammans käkar upp mycket internminne, tar processorkraft och ökar uppstartstiden på din dator.

Det enklaste sättet att kolla vilka bakgrundsprogram som automatiskt startar tillsammans med Windows, är att öppna Aktivitetshanteraren. Du hittar denna genom att högerklicka på aktivitetsfältet och välja i menyn.

Gå till fliken Autostart. Här hittar du en lista över olika program som automatiskt startar när du kör igång Windows. Du kan högerklicka på dem för att aktivera eller inaktivera.

Problemet med denna funktion är att det är långt ifrån alla autostartande program som finns med i den. Utbudet är väldigt begränsat, och det är därför du behöver ett bättre program. Autoruns är ett sådant. Det utvecklas av SysInternals, ett företag som sedan många år tillbaka ägs av Microsoft.

Autoruns kräver lite grundläggande kunskaper

När du laddar ner Autoruns från hemsidan (se faktaruta under artikel) kommer du få hem ett zip-arkiv som du packar upp någonstans på din hårddisk – förslagsvis i din Program-mapp. Mappen innehåller flera olika körbara filer. Det är Autoruns.exe du ska starta. Och starta det som Administratör. Högerklicka på programikonen och välj Kör som administratör.

Autoruns
image-7060

Autoruns är det bästa programmet för att ta kontroll över allt som startar automatiskt i ditt system.

Vid en första blick kan Autoruns kännas överväldigande. Men det är ändå rätt lätt att förstå. Gränssnittet ger dig olika flikar för olika delar av ditt system som har bakgrundsprogram. Du hittar även en del annat, såsom schemalagda aktiviteter (här kan det samla på sig mängder av saker som ska köras kontinuerligt). Allt handlar dock om sådant som körs automatiskt på ett eller annat sätt.

Om du väljer fliken Everything får du upp allting i ditt operativsystem som startas automatiskt. Och här finns förmodligen massor av saker. Kom ihåg att en hel del är sådant som måste startas för att Windows ska fungera, så använd Autoruns med försiktighet. Fliken Logon listar alla program som automatiskt körs när du startar Windows, och här hittar du som sagt mer än i Aktivitetshanterarens Autostart.

En städning kan göra datorn snabbare

Nu var det inte så länge sedan jag städade min dator, men i min lista fann jag till exempel iTunes, som tyckte sig behöva köra igång någonting i bakgrunden vid varje uppstart. Med tanke på att jag aldrig använder iTunes kunde jag klicka bort det.

Därtill fanns en massa städningsprogram representerade. Jag har testat flera olika verktyg för att städa och trimma datorn, och dessa fanns listade här. Det blir lite dubbelmoral när en massa program för att städa datorn, själva har stökat ner så att det går långsammare att starta… Fast med all rätt, så får jag skylla mig själv när jag inte avinstallerat dem efter test.

Hur som helst, som jag skrev i början är autostartande bakgrundsprogram ett av de vanligaste skälen till varför en dator har börjat bli långsam. Tillsammans käkar de upp rätt mycket internminne och därtill tar det en stund att vid varje uppstart köra igång 10-15 verktyg i bakgrunden.

Uppdatera dina gamla program

Ett tips är att du, före städning, tar reda på hur lång tid olika saker tar. Använd ett tidtagarur för att klocka uppstartstiden, hur lång tid det tar att starta olika program, och sedan kan du använda Aktivitetshanteraren för att ta reda på hur mycket interminne du har ledigt vid en uppstart, före och efter städning.

Uppdatera drivrutiner
image-7061

Använd programmet Driver Booster för att uppdatera dina drivrutiner.

När du är nöjd med resultatet, finns det andra saker du kan prova för att göra ditt system stabilare och bättre. Du bör hålla program och drivrutiner uppdaterade till senaste versionen. Programmet Driver Booster fixar dina drivrutiner, och Kaspersky Software Updater håller dina installerade program uppdaterade.

Kasperskys verktyg är gratis. Driver Booster kan köras i gratisversion, men vill du sköta dina drivrutiner automatiskt utan att du behöver bry dig, får du köpa fullversionen. I samma veva kan du passa på att avinstallera alla program och spel du inte använder längre. Använd programmet IOBit Uninstaller för att sköta avinstalleringar på ett bra sätt.

Fler artiklar om snabbare dator

Taggar: Autoruns, autostart, autostartande program, gratisprogram, optimera, trimma, snabbare dator, slö dator, långsam dator, Windows (Intressant?)

Autoruns

  • Ladda ner: Autoruns
  • Utvecklare: Microsoft, Sysinternals
  • Nedladdningar: 3544
  • Betyg: 5 av 5
  • Pris: Gratis
Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så gör du datorn snabb igen, med gratisprogrammet Autoruns

  1. Lars BunnerLars Bunner

    Det svåra med den sortens program är att veta vilka självstartande program du kan ta bort och vilka du absolut INTE får ta bort. Har du några tips på hur man skall gå tillväga?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *