Nybörjarguide

Så laddar du ner och installerar gratis typsnitt i Windows

Det medföljer en rad olika typsnitt med Windows, men om du vill göra något snyggt och eget – till exempel inbjudningskort, diplom, nyhetsbrev eller annat – önskar du säkert att utbudet var större. Lugn. På Internet finns tiotusentals gratis typsnitt att ladda ner – så här gör du!

Det finns en mängd sajter som är helt inriktade på gratis typsnitt. Här kan du ladda ner alla möjliga teckensnitt. Allt från enkla, till speciella som ser ut som gamla skrivmaskiner eller från typsnitt från kända filmer, och så kallade dingbats som istället för bokstäver och siffror har symboler av olika slag.

Många av de gratis typsnitten saknar tyvärr svenska tecken. Men förvånansvärt ofta finns det hela teckenuppsättningen. Flera av typsnittssajterna ger dig möjlighet att prova teckensnittet genom att skriva något och se hur det ser ut, innan du ladda ner. Då kan du testa å, ä och ö.

På vår systerblogg TkJ.se har vi genom åren publicerat många artiklar som ger dig tips på sajter med gratis typsnitt. Här kommer en lista över inlägg som du kan kolla upp:

Jag är säker på att du kommer hitta många snygga teckensnitt att ladda ner. Men tänk på att inte ladda ner allt för många. Windows tenderar att indexera dina typsnitt när du startar datorn, så om du har hundratals teckensnitt installerade kan det påverka prestandan.

1. Hitta ett snyggt teckensnitt

Det första du ska göra är att hitta ett teckensnitt du vill använda. Jag kan rekommendera Dafont. Sajten låter dig testa typsnitt innan du laddar ner, för att se om de klarar svenska tecken.

Ladda ner och installera typsnitt

Här har vi hittat ett snyggt teckensnitt – Star Wars. För att ladda ner det klickar du bara Download.

2. Ladda ner och packa upp

När du laddar ner ett typsnitt får du det som regel i en zip-fil. Ofta innehåller zip-arkivet ett par olika filer, såsom ReadMe-texter och annat. Det du ska leta efter är typsnittsfonterna, som är i True Type– eller Open Type-format.

Så laddar du ner och installerar gratis typsnitt

Öppna zip-arkivet genom att klicka Öppna när du laddar ner. Leta upp typsnittsfilerna, markera dem och dra dem sedan till exempelvis Skrivbordet.

3. Installera ditt nya typsnitt

Dina typsnitt ligger i en mapp som du kommer åt via Kontrollpanelen, kallad för Teckensnitt. Du behöver dock inte gå dit för att installera ett nytt.

Så installerar du ett gratis teckensnitt du laddat hem

Gå till Skrivbordet, eller platsen dit du kopierade dina filer. Markera dem med vänster musknapp, och klicka sedan på höger musknapp för att få fram en meny i vilken du väljer Installera.

4. Använd teckensnittet!

Väl installerat är det bara att börja använda teckensnittet i valfritt program. Ibland kan det krävas att du startar om programmet innan du kommer åt ditt nya teckensnitt, men program som Word och Photoshop hittar dem även utan omstart.

Använd ett gratis teckensnitt du har laddat ner

Här använder vi Word för att skriva en text med vårt nya typsnitt. Men de fungerar naturligtvis i alla andra program där du kan byta typsnitt.

Taggar: typsnitt, teckensnitt, font, fonter, grafik, design, typografi, Windows 8 (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så laddar du ner och installerar gratis typsnitt i Windows

  1. Ann Jansipansi

    HM. De andas inte ens om copyright. Vilket finns för typsnitt också. Man får inte använda hur som helst. Privat en sak, men så fort något skall publiceras gäller det att ta reda på vad som gäller för just det typsnitt man tänker använda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *