Städa datorn

Rensa bort gamla Windowsfiler från din hårddisk

Börjar din systemdisk bli full? Då har vi ett bra tips som kan städa bort en hel hög med onödiga filer. Har du en relativt ny datorn sitter det förmodligen en flashdrive, en SSD, för själva systemdisken. SSD är snabbare, men eftersom prislappen på dem är hög är de ofta lite för små.

Om du har en SSD-enhet som systemdisk, har du säkert råkat ut för att den blir full rätt snabbt. Mycket av dessa problem går att undvika genom att alltid se till att installera nya program på en annan disk. Se till att det enda som finns på din systemdisk är själva operativsystemet.

Men det finns också annat som käkar upp mycket lagringsplats, och det är filer från när du uppdaterat ditt Windows. Har du tidigare kört exempelvis Windows 8 och sedan uppgraderat till Windows 10, har du förmodligen kvar en gammal mapp med din tidigare version av Windows.

Skälet till varför gamla Windows-installationer sparas på din systemdisk, är att du ska kunna nedgradera till tidigare versioner om du känner för det. Vill du inte det, kan du återfå en hel del lagringsutrymme genom att ta bort dessa kataloger.

Ta bort Windows.old
image-6772

Städa din systemdisk genom att rensa bort temporära installationsfiler.

Det smidigaste sättet att rensa bort gamla installationsfiler, är att använda Windows egna verktyg Diskrensning. Du kommer åt detta genom att öppna Utforskaren, välja Den här datorn och sedan högerklicka på din systemdisk (C). Välj Egenskaper och i fönstret som öppna klickar du på knappen Diskrensning.

Rensa gamla installationsfiler

För att komma åt alla gamla systemfiler behöver du nu klicka på knappen Rensa systemfiler. Nu kommer systemet att arbeta en stund för att indexera alla dina gamla filer. Därefter öppnas ett liknande fönster där du hittar en lista över olika val du kan kryssa i för att rensa bort onödiga filer.

Några av de knappar du kan kryssa i är Tidigare Windows-installation(er) samt Temporära installationsfiler för Windows. Du kan även rensa saker som Papperskorgen, Temporära filer och en hel del annat. Du kan se hur mycket utrymme du kommer att frigöra i fältet Totalt sparat diskutrymme.

När du kryssat i alla de val du vill städa bort, klickar du OK.

Du bör alltid ha minst ett antal GB lediga på din systemdisk. De behövs för att bland annat ladda ner och installera nya uppgraderingar.

Taggar: Windows, Windows 10, windows.old, rensa hårddisk, städa hårddisk, skräpfiler, SSD, hårddisk, Diskrensning (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Rensa bort gamla Windowsfiler från din hårddisk

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *