Retro

Test: Sega 3-D Glasses

      Inga kommentarer till Test: Sega 3-D Glasses

Sega 3-D Glasses är en riktig retropärla för spelfantaster och erbjöd ett unikt sätt att spela spel i 3D redan 1989. Det handlar inte om anaglyfiska röd-blåa glasögon utan om 3D i fullfärg. PCOnline har dammat av Sega Master System och testat glasögonen. 

Jag har skrivit en hel del om 3D-teknik i den här bloggen och jag tänkte passa på att fortsätta på temat genom att berätta om Sega 3-D Glasses, som är ett tillbehör till den lastgamla spelkonsolen Sega Master system från 1985. För den som inte är bekant med Sega Master System så är det ett 8-bitarssystem som konkurrerade mot Nintendos populära 8-bitare NES. Rent tekniskt är Master System kraftfullare än NES, men lyckades trots bra spel som Alex Kidd och Sonic aldrig bli lika framgångsrik som konkurenten.

Sega 3-D Glasses är ett tillägg till konsolen som kopplas in via en adapter som sätts i kortplatsen på dess framsida. I adaptern finns ett 3,5mm-uttag dit man sedan kopplar in glasögonen. Sladden från konsolen är väl tilltagen och längre än de korta sladdarna som originalkontrollerna till den är.

Medan anaglyfisk 3D hade lite av sin storhetstid på 80-talet så erbjöd Sega 3-D Glasses en helt annan lösning för att kunna se 3D i fullfärg och det är det som gör dem så intressanta tycker jag. Inuti de svarta glasögonen sitter nämligen en genomskinlig lcd-display för varje öga.  Genom att lcd-displayen aktiveras mörkläggs synen för det ena ögat medan en annan bild visas för det andra ögat. Den här processen sker synkat med att tv:n väldigt snabbt blinkar mellan två olika bilder vilket gör att man får en 3D-känsla när man tittar.

Kräver tjocktv

Segas 3D-glasögon fungerar endast med gamla crt-apparater av modellen tjocktv . För att testa dem fick jag tag på en gammal 14-tums-tv med monoljud, vilket är nog så passande då Master System i sig inte klarar av att generera stereoljud. Spelutbudet för Sega 3-D Glasses är inte det bästa, totalt släpptes det 8 olika spel för systemet. Begagnat-priserna för de här spelen ligger ganska högt, runt 500 kronor kan man få betala för ett spel på Tradera eller Ebay.

Själva 3D-glasögonen i sig dyker sällan upp på svenska auktionssajter utan det är främst på Ebay man kan få tag på dem. Själv lyckades jag få tag på både 3D-glasögon och spelet Out Run 3D via Tradera för en billig penning.

Out Run är ett klassiskt spel i Sega-sammanhang är ett spel där man ska styra en röd ferrari medan man har en blondin med fladdrande hår vid sin sida. Som spel betraktat är det inte mycket att hänga i granen i dessa dagar. Fartkänslan är så gott som obefintlig och synth-ljudet som ska föreställa en motor kan väl som snällast beskrivas vara lite old school-charmigt.

Hur är det då med 3D-känslan?

Tja, den är, som ofta i 3D-sammanhang, sådär. I menyerna i spelet framgår känslan tydligare än när man kör spelet tycker jag. Glasögonen, coola som de må vara, är tunga att ha på näsan och efter en liten stund mår man onekligen illa av att försöka undvika dubbelseendet som ibland tränger igenom när man kollar på skärmen. Färgåtergivningen är det dock inget fel på, vilket är mer än vad man kan säga om anaglyfisk 3D.

För den som är tv-spelsintresserad är Master System kanske inte den första konsolen man tänker på att införskaffa när det gäller gamla sådana. Har man en Master System och dessutom en gammal tjock-tv som ligger och skräpar någonstans är Sega 3-D Glasses förmodligen dock det kanske häftigaste tillbehöret till systemet man kan få tag på.

Läs mer

Filmklipp (inte i 3D) på Out Run 3D

PCOnline testar anaglyfisk 3D

Gör egna 3D-bilder med en vanlig kamera

 

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *