Microsoft Security Essentials, gratis antivirus

Microsoft har lanserat ett gratis antivirusprogram som nu har kommit ut i fullversion. Är det dags att byta ut ditt antivirus mot ett skydd från Microsoft? PCOnline har testat Microsoft Security Essentials – som gratisverktyget heter!

Microsoft Security Essentials dök upp som en betaversion för ett tag sedan, och i och med den lanseringen testkörde jag den tidiga versionen ett tag. Jag skrev en text om detta på min blogg. Nu har det fria antiviruset kommit i fullversion och det är fortfarande gratis. Microsofts gratis antivirusprogram är översatt till svenska och har ett väldigt lättförståeligt gränssnitt.

Security Essentials erbjuder ett resident antivirusskydd. Det betyder att programmet ligger i bakgrunden av ditt system och ser till att inga virus infekterar din dator. Du kan jämföra med en virusskanner, som det finns gott om gratisversioner av, där programmet bara söker igenom datorn efter virus men inte ligger kvar och skyddar.

Microsofts gratis antivirus

Microsofts gratis antivirus finns tillgänglig för Windows XP, Vista och Windows 7. Filen du hämtar hem är på cirka 8 MB, och sedan behövs även uppdateringar laddas ner men det gick väldigt fort. Efter en installation kan du välja att söka igenom datorn för att se om det finns några virus som gömmer sig i filerna på dina hårddiskar och andra lagringsenheter.

Microsoft Security Essentials, gratis antivirus

Genomsökningen tog ungefär 30 minuter på min testdator. Då är det en relativt gammal dator på 3 GHz, med 1,5 GB internminne och med ett par hårddiskar på sammanlagt cirka 500 GB. Hastigheten får bedömas som genomsnittlig.

När jag testar ett antivirusprogram finns det flera detaljer jag tittar på. Vad jag själv inte testar är hur effektivt skyddet mot virus är. Detta är något som jag anser kräva betydligt större resurser än vad de flesta redaktioner har tillgång till. Att genomföra en rättvis test av virusskyddens effektivitet kräver betydligt mer än att bara installera några virusfiler och sedan köra igång programmet.

Därför gör jag som de flesta recensenter och tittar på siffror från välkända och trovärdiga testcenter, såsom AV-Comparatives.org och AV-Test. Dessa, och några till, genomför mycket bra tester som ger ett gott underlag för att bedöma hur effektivt virusskyddet är.

Vad jag tittar på är installation, användargränssnitt, hur mycket prestanda det tar av datorn och den allmäna upplevelsen av programvaran. Detta är det som användare har visat sig vara mest intresserade av. Ett antivirusprogram ska fungera tyst och effektivt i bakgrunden, utan att störa användaren med vare sig dialogrutor eller genom att dra ner prestandan på datorn.

Läs vidare testet och ladda hem Microsoft Security Essentials!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

31 comments on “Microsoft Security Essentials, gratis antivirus

 1. Brajonk

  så det spelar roll om det tar 10MB eller 70MB ? då vi alla sitter på minst 8GB detta börjar vara gammelmodigt då det VERKLIGEN VAR skillnad då 1997 och nu .. 4GB ram kostar som 3-4skrov idag :)

 2. Pingback: Falska antivirusprogram! « skvitts

 3. Pingback: Microsoft gratis antivirus släpps idag | Blogg om programvara

 4. Björn Lundahl

  Hej! Jag tycker att du jämför äpplen med päron. Ett gratis antivirus borde ställas mot antivirus som det betalas för och inte “fullständiga” säkerhetspaket.

  Antivirus som det betalas för är, förstås, också “ofullständiga” i jämförelse med säkerhetspaketen.

 5. Rurik Forsblom

  Har haft Microsoft Security Essentials i min dator i 40 dagar nu. Inga virus! Detta virusskydd uppdateras minst 2 gånger per dag. Svensk version kommer i Augusti 2010.

 6. Rurik Forsblom

  Har idag laddat ned Microsoft Security Essentials till min mini-laptop.. Compaq 730, med W.Ex. Det var enkelt och fungerar utmärkt! Till min stora laptop med Windows 7 har jag Norman,som jag tycker är det bästa antivirusskyddet idag! Det tar i princip allt! Mycket nöjd.Har haft Norton tidigare men det skyddar inte emot vissa virus på Facebook. -Tack för ordet-

 7. Roger Nilsson

  Hej!
  Jag har fått in ett antivirusprogram som heter Peronal security på min dator. Har försökt få bort det med hjälp av Avast och “ta bort eller lägga till program” på datorn men blir inte av med det. Det kommer fram och vill att jag reisterar mig vaje gång jag går in på internet. Kan det här virusprogrammet ta bort det./ Roger.

 8. John

  Det falska antiviruset angriper windows säkerhetscenter, inaktivera säkerhetscenteret i tjänster. Programmet är väl bra i sig när det fungerar normalt men om det blir angripet så har programmet i sig för mycket rättigheter på datorn.

 9. Johan

  Hej, och tack!
  Det står faktiskt Microsoft Security Essentials på alla rutor som kommer upp. Men varför stoppades det inte av det äkta antivirusprogrammet? Och hur bli av med eländet? Tacksam för all hjälp, själv är jag inne på att ta bort programmet och installera ett helt annat.

 10. TkJ Post author

  Johan: Det låter som om du fått in ett falskt antivirus i datorn. Jag kan lova att det där inte är Microsoft Security Essentials. Det kostar ingenting. Det du beskriver låter precis som ett falskt antivirus… Vad hette antivirusprogrammet? Windows Antivirus eller dylikt?

 11. Johan

  Jag avråder bestämt från detta antivirusprogram, såvida det inte är så att det kapats av ett virus som tar över programmet.

  Installationen gick utmärkt och datorn var helt ren vid första genomsökningen.
  Jag har sedan kört på i ungefär en vecka och idag brakade det. Utan att ha surfat in på andra sidor än helt vanliga dagstidningar, mail, bloggar och så vidare dyker det plötsligt upp ett elakt rött kryss som säger att datorn är infekterad och måste scannas. Scanningen visar att det plötsligt finns runt 300 infekterade filer i datorn. Trojaner, skadliga cookies och allt vad det nu är. Det går inte att utföra någon annan åtgärd eller ta bort alla felmeddelanden förutom att man laddar hem filer som skall radera och reparera problemen, inte ens läsa listan över vilka filer som hittats. Och för att göra detta måste jag antingen uppgradera för valfritt 49 eller 79 dollar.
  Återstår inget annat än att bryta strömmen och starta om. Vid omstart kommer en massa “problem-tut” och processen börjar om igen. När jag äntligen lyckas komma ut beter sig datorn onormalt och segas ned av något som tar stor kapacitet.
  Är programmet så här sjukt eller är det kapat?

 12. JULIA STENBORG

  Jag hoppas att den Antivirus program göra sitt bästa för att skydda datorer av multiresistentvirus i data, det betyder av alla virus indikatorer.
  Jag har läst en väldigt bra kritik i testet.

 13. Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

 14. Pingback: Microsoft i njegov AVP « Svaštara

 15. Jan Nilsson

  Jag undrar också om detta antivirus verkligen plockar lika många virus som de mer etablerade programmen. Det är så klart svårt att mäta och tiden får utvisa. Jag tror nog att MS kommer att göra sitt bästa för att utveckla detta till ett bra program.

 16. kålle kjellin

  Hej. Jag har kört microsoft security i en tre veckor nu och det verkar som om det tar den skit som dyker upp men det finns saker den inte fixar ,fick in win32 gen i min dator från internet explorer,detta kunde det inte ta bort. men jag har installerat superantispywere ock ,lätt som en plätt var det väck. Där har microsoft mycket att lära ifrån.

 17. Pingback: Microsoft Security Essentials – gratis antivirus

 18. André

  MsMpEng.exe är väl det gamla Windows Defender? Jag har i alla fall ingen sån process.
  Har msseces.exe som ligger på ca 4 MB.

 19. TkJ Post author

  Jag kan fortfarande hämta hem det. Jag klickar på Download. Sen klickar jag på Windows XP (eller Vista beroende på OS). Då laddas filen ner.

 20. Per-Olof Jakobsson

  Det gick inte att hämta…..

  Jag bor tydligen på fel ställe i Microsofts värld……

 21. Göran Lindgren

  Var har du hämtat din jag får detta när jag försöker:
  Not available in your country or region
  You appear to be in a country or region where Microsoft Security Essentials is not available. Thank you for your interest in Microsoft Security Essentials.

 22. essin

  Not available in your country or region
  You appear to be in a country or region where Microsoft Security Essentials is not available. Thank you for your interest in Microsoft Security Essentials
  Detta kom upp då jag gick på Microsofts hemsida för nedladdning av Microsoft Security Essentials essin

 23. Pingback: The Blog of Niclas Magnusson » Blog Archive » Microsoft Security Essentials lanserat i fullversion

 24. Pingback: Antivirus som är så tråkigt – Microsoft Security Essentials | Nätkoll.se | Nyhetsbloggen om nätets affärer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *