Test: Point of View Mobii Sydney – minidator med Nvidia ION-teknik

Point of View Mobii Sydney är en lågprisdator i kompakt format baserad på Intel Atom-processorn och Nvidias ION-kretsar. Datorn lanseras som ett alternativ till en HTPC-dator. Men håller den vad den lovar?

Första intrycket jag får när jag packar upp kartongen till den här datorn är att datorn är väldigt snygg. Ett svartglänsande kompakt ytte, väl inplastat, gör att jag nästan inte vill röra vid datorn för att jag är rädd att smutsa ner den med mina fingeravtryck. Det enda som föjer med datorn när du köper den är ett brev innehållande drivrutiner för Windows Vista/XP och en strömsladd. Något operativsystem finns inte installerat på maskinen. Det får du antingen köpa till eller ordna på annat vis själv.

Hjärtat i maskinen är dess Intel Atom 330 1.6 Ghz-processor. Det är således inte en prestandadator det handlar om, eftersom denna typ av processor annars främst används i ultraportabla datorer. 2 GB DDR2-minne på 533 mhz och en Nvidia ION GPU bådar dock för att datorn ska kunna leverera bättre kraft än vad sina ultraportabla konkurrenter gör.

Datorn är något större än en HTPC men är ändå tillräckligt liten för att kunna passa i tv-bänken. Det finns både VGA, DVI och HDMI-utgång vilket gör att anslutningsmöjligheterna för skärmar och tv-apparater är många. Skulle den 320 GB stora hårddisken inte räcka till är datorn även utrustad med inte mindre än 10 USB-portar, 8 på baksidan och 2 på fronten, där du enkelt kan plugga in externa enheter.

Efter att ha installerat Windows 7 på datorn var jag förstås nyfiken på vad den skulle klara att prestera. Eftersom jag har en bärbar dator baserad på samma processor var jag nyfiken på om datorn verkligen – som utlovat – skulle klara av att spela upp Full HD-filmer i fullskärm. Eftersom datorn inte har någon blu-rayspelare valde jag att testa detta genom att tanka hem två filmer i mkv-format. Den ena filmen i 720p-upplösning, den andra i 1080p-upplösning.

Uppspelningen av filmer i 720p-upplösning gick helt problemfritt. Via datorns optiska ljudutgång var det heller inga problem att efter installation av drivrutiner – som jag dock fick ladda hem från tillverkarens hemsida eftersom skivan endast innehöll XP/Vista-versioner av drivrutinerna – spela upp surroundljud från filmen.

Dessvärre klarade datorn inte alls av att spela upp mkv-filmer i 1080p-upplösning. Trots idoget trixande med inställningar för att försöka pressa fram bättre prestanda lyckades jag inte få filmerna att flyta. Som alternativ till en HTPC kopplad till tv:n är den här datorn alltså inget att ha om du eftersträvar full hd-upplösning. Om din tv inte klarar full hd räcker datorn dock till och i övrigt får du väldigt mycket dator för pengarna. Behöver du en billig och kompakt andradator i hemmet är Point of View Mobii Sydney ett bra alternativ.

Specifikationer

 • Processor: Intel Atom 330 1.6 Ghz
 • Chipset: Nvidia MCP7a-ION
 • Grafik: NVIDA ION GPU
 • Minne: 2 GB DDR2 533 Mhz
 • Hårddisk: 320 GB SATA
 • Optisk enhet: DVD-RW 8x
 • USB-portar: 10 st
 • Videoutgångar: 1x HDMI, 1x VGA, 1x DVI
 • Övriga portar: Optisk och digital SPDIF
 • Nätverk: 10/100/1000 Gigabit LAN
 • Storlek: 220x129x330 mm.
 • Pris: Runt 3000 kronor.

http://www.pointofview-online.com/

[b]

image-1725
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Test: Point of View Mobii Sydney – minidator med Nvidia ION-teknik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *