Test: Linksys PLSK400

Linksys PLSK400 gör att man slipper dra nätverkskablar där de trådlösa nätverken inte räcker till. Med hjälp av adaptrarna kan man nämligen skapa ett nätverk där trafiken går via elkablarna i huset eller lägenheten.

Linksys PLSK400 är ett alternativ man kan använda om man till exempel har svårt att få bra mottagning och täckning med ett trådlöst nätverk i ett flervåningshus eller om man har tjocka väggar där hemma. Hastigheten för PLSK400 anges vara upp till 200 Mbit/sekund och i kartongen medföljer två adaptrar som man helt enkelt ansluter till varsitt vanligt vägguttag för el.

Adaptrarna är ungefär lika stora som en batteriladdare för vanliga AA-batterier och då de heller inte väger särskilt mycket så behöver man inte vara orolig för att de ska lossna från eluttagen när de väl har anslutits. Enheterna är försedda med LED-lampor som visar när de är inkopplade och anslutna.

Jag testade Linksys PLSK400 i min 34 kvadratmeter stora lägenhet, och hastigheten jag uppmätte när jag kopplade in den ena adaptern i hallen – där också anslutningen för Internet finns – och i olika vägguttag i vardagsrummet varierade mellan 25 till 100 Mbit/sekund med ett snitt på 60 Mbit/sekund. Det är ganska långt från de maximalt 200 Mbit/s som adaptrarna ska klara av att leverera, trots att avståndet i det här fallet inte alls var stort.

Däremot så har jag en väldig massa elektronisk utrustning ansluten i mitt hem, vilket möjligen kan vara orsaken till den låga hastigheten.

Eftersom hastigheten med elnätsbaserade nätverk är väldigt olika i olika hus och lägenheter så är det att rekommendera att inhandla adaptrarna hos en försäljare där man får tillåtelse att lämna tillbaka sakerna om man inte får dem att fungera tillfredsställande.

Elnätsbaserade adaptrar är ingen nyhet, men det som skiljer Linksys PLSK400 från andra sådana är att den ena medföljande adaptern har fyra nätverksportar. Det gör att PLSK400 lämpar sig särskilt väl att använda om man till exempel har sitt ADSL-modem eller bredbandsuttag i ett rum och sina datorer eller kanske tv-bänken i ett annat rum.

Eftersom adaptrarna använder sig av Homeplug-standarden så kan man enkelt ansluta andra elnätverksbaserade adaptrar även från andra tillverkare till nätverket.

Med en prislapp på en knapp femhundralapp så är LinkSys PLSK400 ett prisvärt alternativ när det trådlösa nätverket inte räcker till på grund av avstånd eller tjocka väggar. Däremot så ska man nog inte förvänta sig att komma upp i de 200 Mbit/sekund som nätverksadaptrarna ger stöd för annat än under optimala förhållanden vad gäller hur elnätet ser ut i hemmet.

Fördelar

  • Enkelt, man slipper kablar.
  • Priset

Nackdelar

  • Hastigheten kom inte upp till de 200 mbit/sekund som stöds.

Betyg

Betyg 3/5

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Cisco, Linksys, Linksys PLSK400, nätverk, tester (Intressant?)

 

One Reply to “Test: Linksys PLSK400”

  1. Om man sätter in adaptrarna i vägguttag som är kopplade på olika faser blir det ett ordentligt hastighetstapp, har du kollat att de satt i samma fas för det är nog det som tillverkarens siffror grundar sig på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*