Test: Iomega eGo Encrypt, portabel och säker hårddisk

En stor risk med bärbara hårddiskar är att de är lätta att stjäla. Om du har tänkt att lagra viktig information på din hårddisk, är det därför viktigt att du skyddar datan på olika sätt. Iomega eGo Encrypt är en portabel disk som har inbyggt skydd.

Iomega eGo Encrypt ser ungefär ut som de flesta portabla hårddiskarna i företagets eGo-serie. De bygger på hårddiskar av storleken 2,5 tum, vilket är positivt på det sätt att de dels blir relativt små och dels inte kräver någon extern strömförsörjning utöver USB-anslutningen. Du behöver alltså inte släpa med dig en strömadapter. Chassit är i gediget stål och runt det sitter ett skydd i gummi. Iomega kallar sin lösning Drop Guard, och hårddisken ska tåla att tappas från 2,1 meters höjd.

Första gången du kopplar in enheten startas ett program som begär att du fyller i hårddiskens egna serienummer, samt ange ett lösenord. Du kan också välja att fylla i lösenordsfrågor; de vanliga om var du är född och vad din mor hette före hon gifte sig. Dessa frågor används sedan om du har glömt ditt lösenord. Nästa gång du ansluter Iomega eGo Encrypt till en dator, så startas ett program som efterfrågar lösenordet. När du fyllt i det låses hårddisken upp och du kan använda den som vilken annan enhet som helst. Utöver lösenordsskyddet är all data som lagras även krypterad med AES-kryptering i 128 bitar.

Med hjälp av programmet Flash Memory Toolkit testade jag hur snabbt det gick att skriva respektive läsa till enheten. De kompletta siffrorna ser du i tabellen bland bilderna här under. Hastigheten låg på runt 20 MB per sekund, vilket får anses som klart acceptabelt. Datan ska som sagt även krypteras och det tar lite av kraften.

Iomegas enheter har alltid legat lite över de flesta andra i fråga om pris. 1900 kronor är utgångspriset för Iomega eGo Encrypt, men det tycker jag inte är för mycket. Enheten rymmer 320 GB och den säkerhet som erbjuds är klart värt pengarna, om du vill vara säker på att ingen kommer åt dina filer.

Fakta om Iomega eGo Encrypt:

  • Kontakt: Iomega
  • Storlek: 9 x 14 x 2,5 cm
  • Vikt: 268 gram
  • Utrymme: 320 GB
  • Kryptering: AES 128 bitars hårdvarukryptering
  • Gränssnitt: USB 2.0
  • Riktpris: 1900 kronor

[b]

image-51
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *