Test webbkamera

Test: D-Link DCS-2332L – webbkamera för utomhusbruk

D-Link DCS-2332L är namnet på en robust webbkamera som är tänkt att placeras utomhus. Den är lätt att komma igång med och ett intressant alternativ för dig som vill placera en webbkamera för att livestreama från ett fågelbo eller liknande. PCOnline har testat.

D-Link DCS-2332L är en webbkamera som du kan använda utomhus eftersom kameran är byggd för att tåla höga och låga temperaturer, regn och hög luftfuktighet. Med i paketet när du köper kameran följer en vridbar arm som kameran sätts på, och denna kan du sedan skruva fast i vägg, tak eller golv med hjälp av de skruvar och pluggar som medföljer. Strömförsörjningen sker med hjälp av en tunn elkabel som utan problem exempelvis kan dras ut genom ett fönster som sedan stängs.

Däremot är den medföljande strömkabeln rätt kort, så det krävs att det är nära till elluttaget för att kameran ska kunna användas. Ett smart alternativt sätt att ge webbkameran ström är istället möjligheten att använda en vanlig nätverkskabel, som då måste kopplas till en switch med PoE-stöd (Power over Ethernet). Någon sådan switch hade jag dock inte tillgång till under testtillfället, men tekniken lär förmodligen underlätta rejält för placering utomhus en bra bit från närmsta vägguttag.

dlink dcs-2332L

Konfigurationen av kameran går enkelt till genom en medföljande installationsskiva, där du steg för steg tas genom konfigurationen. Har du en router från D-Link med stöd för molntjänsten MyDlink ska det bara vara att koppla in kameran direkt till routern, så ansluts kameran automatiskt till ditt molnkonto hos Dlink. Processen är dock inte särskilt avancerad även om du har en annan routermodell. Anslut webbkameran till routern med en nätverkskabel och följ instruktionerna på skärmen från installationskivan, så är kameran igång på ett par minuter. Efter konfigurationen kan kameran med fördel anslutas trådlöst till nätverket istället för via en nätverkskabel.

Eftersom strömsladden inte var särskilt lång fick jag nöja mig med att testa kameran på balkongen i min lägenhet, där jag placerade kameran på väggen med riktning ut mot gatan. Eftersom kameran är försedd med en antenn för den trådlösa anslutningen så tycks det vara relativt god räckvidd för den. Att strömma livevideo från kameran gick nämligen utan minsta hackighet, trots att den trådlösa routern jag använder är placerad i andra änden av lägenheten och trots att signalerna måste gå genom två väggar för att komma fram. Jämförelsevis har jag till exempel väldigt dålig mottagning för det trådlösa nätverket när jag testar med min Motorola Razr-telefon ute på balkongen.

Det finns olika sätt att styra kameran. Dels kan D-Links molnbaserade MyDlink-tjänst användas, vilken går att nå så väl från webbläsaren som genom appar för mobiltelefonen. Det går även att knappa in den lokala IP-adressen till webbkameran och administrera den via dess inbyggda webbgränssnitt. Dessutom medföljer även en ganska avancerad programvara för övervakning med kameran, D-Link D-Viewcam.

dlinkdcs-2332L-program

Just övervakning är förstås huvudsyftet med kameran, som inte direkt är tänkt att användas för vanliga videokonferenser. DCS-2332L är försedd med en mikroSD-kortplats där stillbilder och videoklipp från övervakningen kan sparas direkt. Den medföljande mjukvaran ger möjlighet till avancerade inställningar där övervakning kan schemaläggas, rörelsekänsligheten kan kalibreras, och inspelat material kan skickas direkt via e-post eller laddas upp via FTP. Med hjälp av en inbyggd mikrofon spelas även ljud in.

Första intrycket av programvaran D-Link D-Viewcam är inget vidare, eftersom den svenska översättning som gjorts av programmet är minst sagt undermålig. Efter en ominstallation av programmet, där jag istället valde den engelskspråkiga versionen av det, är det dock mer behagligt att använda.

Kameran fungerar även om det är kolsvart ute, tack vare den inbyggda funktionen för infrarött seende. Bland inställningarna går det att ställa in vid vilka ljusnivåer som kameran ska byta till infrarött läge och det går även att manuellt växla mellan lägena.

Upplösningen på kamerabilden är upp till 1280×800 punkter. Medan kamerabilden har flytit på bra när jag har testat den, så är det samtidigt värt att notera att kompressionen på filmströmmen ibland är väl hög. Detaljer i delar av bilden som är ickerörliga, som väggar, vägar, träd, med mera, blir ofta lite väl suddiga och otydliga.

Prislappen för kameran är också väl tilltagen. Ska du bygga ett komplett övervakningssystem lär du dessutom behöva inhandla mer än en kamera. Till sin fulla rätt kommer DCS-2332L förstås bara om du har möjlighet att använda den tidigare nämnda PoE-strömförsörjningen, vilken i sig dock inte motiverar det höga priset.

Fördelar

  • Kan strömförsörjas med nätverkskabel
  • Bra räckvidd för den trådlösa nätverkanslutningen
  • Enkel att konfigurera och komma igång med

Nackdelar

  • Priset
  • Kort strömsladd
  • Ibland grynig videoström

Betyg 3/5

Fakta om DCS-2332L

  • Vikt: 235 gram
  • Temperatur:  Tål temperaturer från -25 grader till + 50 grader Celsius
  • Strömförbrukning: Max 5,3 watt
  • Pris: Från cirka 2 800 kronor

Läs mer

Taggar: webbkamera, kameraövervakning, IP-kamera, D-Link DCS-2332L, webcam, molnet, molntjänster (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *