Test: Asus Eee PC Box B204

PCOnline har som första svenska tidning fått testa Asus nya Eee PC Box B204. Det är en liten mediadator som faller oss för smaken, men som inte passar för alla användare.

Asus Eee PC Box B204 är en av de nya modellerna i Box-serien inom Asus allt växande Eee PC-segment. Det är till skillnad mot de mer kända bärbara minidatorerna, en liten stationär dator. I och med B204 tar Asus datorn in i vardagsrummet, mycket på grund av att dess enda anslutning till skärm är via en HDMI-kontakt.

I grunden påminner Box B204 mycket om de bärbara minidatorerna. Datorn är liten och snyggt designad, har en Intel Atom-processor och 1 GB internminne. Det finns trådlöst nätverk med stöd för 802.11b/g/n samt Ethernet med 10/100/1000 Mbit och Bluetooth. Lagringsutrymmet består av en 160 GB hårddisk. En skillnad är dock att man har valt att sätta in ett riktigt grafikkort; ett ATI Radeon HD 3450 på 256 MB. Det behövs för att kunna leverera upplösningen Full HD i 1920 x 1080 pixlar.

I paketet medföljer en HDMI-kabel, strömadapter, omvandlare från audio ut till S/PDIF, en rejäl och bra fjärrkontroll, samt bordsstativ och en metallkonstruktion om du vill montera datorn på baksidan av din platt-TV.

För installation krävs att du har mus och tangentbord som kan anslutas via USB. Precis som vanligt har Asus valt Windows XP SP3 som operativsystem, vilket jag tycker är ett bra val. Att köra nyare Vista på en Intel Atom-processor och 1 GB internminne är ingen hit…

Fördelarna med Box B204

Det jag personligen tycker är bäst med B204 är faktumet att den kör just Windows XP. Den startar upp i XP och det finns inga begränsningar av något slag. Många andra konkurrerande mediaspelare använder sig av egna programvaror som ofta är begränsade och inte klarar alla filformat. Men här har du alltså möjlighet att anpassa ditt system precis som du vill.

Asus skickar med en mediaspelare som heter Eee PC Cinema. Den kontrollerar du via fjärrkontrollen och gränssnittet är grymt snyggt och lätt att hantera. Men som med alla andra mediaspelare finns det problem med filformat som inte stöds. De flesta klarar sig säkert med Cinema, men har du högre krav kan du skaffa en annan spelare. Det är bara att ladda ner och installera.

Datorn är i det närmaste knäpptyst och den ser väldigt snygg ut när den står jämte med färgmatchande Panasonic plasma-TV. Alla drivrutiner och sådant fungerade utan problem, så hela installationsförloppet gick helt smärtfritt. Första gången jag bootade upp i Windows hade aktivitetsfältet hamnat utanför bilden, vilket var väldigt irriterande – tills jag såg verktyget Eee PC Screen Settings, som låg på skrivbordet, och som justerade bildpositioneringen.

Att det är fyra USB-portar tycker jag också om. Då går det att koppla in ett USB-minne, en extern hårddisk samt IR-mottagaren för fjärrkontrollen och en radiosändare till ett multimediatangentbord. Till exempel.

Nackdelarna med Box B204

Att datorn kör Windows XP är en lika stor nackdel som en fördel – det beror helt på vilken typ av användare man är. Jag gillar möjligheten att kunna anpassa systemet helt själv. Det är det inte alla som gör. Är du ute efter en mediaspelare som snabbt startar upp rakt in i ett lättanvänt gränssnitt där du kan köra igång filmerna som du lagt över på hårddisken, så är Box B204 inget för dig.

Enligt de specifikationer som tidigare skickades ut av Asus så skulle det finnas en DVI-port på datorn. Det gör det inte. HDMI är den enda anslutning som finns, vilket är en nackdel eftersom få monitorer har det. En del användare vill kunna koppla en liten bildskärm till sin mediadator, att ha jämte platt-TV:n, men det är alltså inte möjligt.

Rättelse: Se kommentarer från uppmärksamma läsare nedan. Det finns HDMI till DVI-konverterare, och med en sådan kan du koppla till monitorn utan problem.

Precis som de flesta andra Eee PC-datorer saknar Box B204 en optisk enhet, alltså CD/DVD-läsare. Som mediadator är det här en nackdel. Man skulle vilja kunna slänga ut sin DVD-spelare och bara ha datorn, men det går inte utan att skaffa en extern läsare. Inte heller finns det någon TV-mottagare.

Jag hittade också ett problem med programvaran Cinema, och det var att jag inte lyckades att länka in filer och mappar från andra enheter än den interna hårddisken. Det var irriterande eftersom jag skulle vilja spela upp filmer och musik som ligger på min nätverkshårddisk. Att komma åt dessa filer via Windows var naturligtvis inget problem, eftersom datorn snällt kopplade upp sig mot mitt trådlösa nätverk. Så med en annan mediaspelare löser det problemet sig.

Omdömet av Eee PC Box B204

Som jag skrev i ingressen är Asus Eee PC Box B204 inte ett alternativ för alla. Det är jag medveten om. Men undertecknad tillhör målgruppen och jag tyckte verkligen om den här lilla maskinen. Det är en mediadator som erbjuder väldigt många möjligheter, fast till priset av att den inte passar för den ovana användaren som vill ha något lättskött. Det är som sagt Windows XP som startar när datorn går igång, och det öppnar många möjligheter men det gör också att man behöver fixa en del själv innan det fungerar som man vill.

Uppdatering: Eee Cinema har enligt Asus följande specifikationer:

Photo:.jpg, png, .bmp
Music:.mp3, .wav, .wma
Video:ASF, AVI, DivX, DVR-MS, M2TS, MPG, MPEG, MPEG-2 TS, MPEG-2 PS, WMV, WMV-HD, H.264, MPEG-2, WMV9, VOB, VC-1

Suggestion: Some formats play with limited bit rate as following
1. MPEG-2 bit rate <45Mbps
2. MPEG-4 AVC (H.264) bit rate <15Mbps
3. VC1 bit rate <25Mbps

Aktuellt pris:

Här hittar du aktuellt pris på Asus Eee PC Box B204:[pj]396225[/pj]

Fakta om Asus Eee PC Box B204:

 • Kontakt: Asus
 • Riktpris: 4299 kronor, kommer i slutet av mars
 • Storlek: 22 x 18 x 1,6 cm
 • Processor: Intel Atom 1,6 GHz
 • Lagring: 160 GB hårddisk
 • Minne: 1 GB DDR2
 • Grafik: ATI Radeon HD 3450, 256 MB
 • OS: Windows XP SP3
 • Portar: 4 USB, HDMI, Ethernet, kortläsare, ljud ut, mikrofon, hörlurar
 • Trådlöst: 802.11b/g/n, Bluetooth

[b]

image-102
[/b]

25 Replies to “Test: Asus Eee PC Box B204”

 1. Hej

  Fråga angående ljudet via HDMI:
  Försökt söka ett entydigt svar på hur man kan få ut AC3 och/eller DTS ljud via HDMI då jag helst använder denna.
  Har kopplat B206an till min HK AVR255 via HDMI men trots detta så fungerar det inte.

  Kör man sedan en ISO eller vanliga VOB filer av en film som endast är sparad med 5.1 ljud så kommer endast 2.0 stereo. Har testat via VLC och XMBC

  Kör Windows XP som operativ

  Försökt läsa igenom alla möjliga forum men går bet.

  Hur gör man??

 2. 4 GB är max RAM. Jag har också en fråga: Levererar den även ljudet via HDMI? Det är väl det som är tanken med HDMI, men jag vet inte hur det är på datorer…

  Tack på förhand!

  Mvh
  Peter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*