HTPC test

T-1000 – svenskbyggd htpc

      1 kommentar till T-1000 – svenskbyggd htpc

T-1000 är en svenskbyggd htpc som klarar alla tänkbara mediaformat och som är något för den som vill ha något riktigt kraftfullt i tv-bänken. PC Online har testat T-1000.

Den som är på jakt efter en billig burk som kan spela upp videoklipp på tv:n gör sig inte besvär med T-1000, som i den variant med beteckningen V10B som PCOnline har testat  kostar 7 485 kronor. T-1000 är istället en komplett dator i miniformat som vänder sig till den teknikintresserade som vill ha en kraftfull multimediamaskin även för spel kopplad till hemmabiosystemet.

Storleksmässigt placerar sig T-1000 någonstans mellan en förstärkare och en blu-rayspelare vilket gör att den platsar väl i tv-bänken. På ovansidan av finns utblås för fläktarna i den så har man trångt med prylar i tv-bänken så bör man försöka se till att inte ställa något ovanpå enheten. På framsidan av T-1000 finns både usb-uttag och ljudingångar, medan baksidan bland annat är försedd med hdmi-port, dvi-port, vga-port, nätverksport, digitala och analoga ljudutgångar samt ett flertal usb-portar.

Många mediaspelare är beroende av tillverkaren för uppdateringar och modifieringar av mjukvaran, vilket å ena sidan gör att de är enkla att använda men å andra sidan också gör att man som användare är väldigt begränsad och beroende av tillverkarens goda vilja till uppdateringar och modifieringar. Så är inte fallet med T-1000, som ju egentligen är en helt vanlig Windows-maskin men som vid leverans är försedd med alla tänkbara förinstallerade gratisprogram. Det här är något som gör att enheten är snabb att komma igång och använda – det är egentligen bara att koppla in den, slå på strömmen och sedan börja kolla film eller vad man nu vill göra med den. Just att installera alla verktyg som behövs brukar ju annars ta en bra stund när man köper en ny dator.

När man köper en dator från en större datortillverkare brukar det också följa med en massa förinstallerade program, men då handlar det oftast om så kallad bloatware , det vill säga en massa prova på-versioner av diverse oönskade program.

För själva mediauppspelningen finns både Windows Mediacenter och XBMC förinstallerat på maskinen och så mycket mer att säga om programmen i sig är det inte utan det är upp till var och en vilket man vill använda. Fjärrkontrollen som följer med maskinen kan användas för styrning av mediauppspelningen och även om den kanske inte är den snyggaste fjärrkontroll jag har testat så fyller den sin funktion väl. Att starta igång maskinen går på några få sekunder och att stänga ner den går lika snabbt.

Att T-1000 är ett system som till stor del är anpassningsbart gäller inte bara mjukvaran utan även de tillbehör som den kommer med. Den variant av enheten som jag fick prova på hade inte något inbyggt tv-kort, men det är annars något som följer med i flera av de versioner av T-1000 som finns att köpa. Via webbshoppen för T-1000 kan man välja någon av de fasta versioner av mediacentret som finns och där varierar priserna från drygt 5 000 kronor till en bit över 8 600 kronor. Vill man så kan man även plocka ihop sin helt egna T-1000-enhet i webbshoppen.

Ljudnivån på T-1000 är väldigt låg och det oberoende av om man bara använder maskinen för att surfa på nätet eller för att spela krävande spel som Battlefield 3.

Det finns en rad olika tangentbord att välja mellan som tillbehör i webbshoppen för T-1000 och till testexemplaret följde ett Logitech K400 med. Det är ett tangentbord som jag själv har svårt för, inte minst vad gäller placeringen av knapparna för musen. Dessutom är det lite väl stort att ha på soffbordet framför tv:n. Av de tangentbord som finns att välja bland till T-1000 skulle jag hellre lägga slantarna på ett Logitech DiNovo Mini eller Cideko Air.

Något som jag saknade när jag provade T-1000 var inbyggt stöd för wifi, vilket tillverkaren inte minst med tanke på prislappen borde ha sett till att maskinen har stöd för. Det går förvisso att få tag på en enkel wifi-dongel för några hundralappar, men då man även måste ha en dongel för det trådlösa tangentbordet så blir det isåfall onödigt många donglar.

Sammanfattningsvis så har T-1000 varit en behaglig upplevelse att prova på och det ringa formatet till trots är det en riktig kraftmaskin man får i tv-bänken om man skaffar en T-1000 till hembiosystemet. Prismässigt ska man inte jämföra T-1000 med enkla mediaspelare utan med just htpc-maskiner och med tanke på specifikationerna och det robusta utförandet blir slutbetyget att T-1000 är en prisvärt litet kraftpaket.

Specifikationer

 • Mått (HxBxD): 73x320x202 mm
 • CPU: Intel Core i3/i5/i7-familjen (socket 1155, 32nm)
 • GPU och ljudchip: Intel HD Graphics 2000/3000 med Clear Video HD Technology. HDMI v1.4a med stöd för 3D-Blu-ray. Audio 108dB S/N och stöd för HD-ljud. Möjlighet till extra grafikkort.
 • RAM-minne: Upp till 16GB DDR3 1333MHz
 • Optisk enhet: Kombinerad Blu-Ray-läsare & DVD/CD-brännare, alternativt endast DVD/CD-brännare. Slot-in.
 • Hårddisk: Plats för en 3,5″ och en 2,5″, alternativt två 2,5″. (Om instickskort väljs till, får endast en 2,5″ hårddisk plats.)
 • Anslutningar fram: 2st USB2.0, Audio in & ut
 • Anslutningar bak, ljud & bild: 2xHDMI, VGA, S/PDIF optisk & koax, 8st analog audio.
 • Anslutningar bak, övrigt (förutom tuner): 2st USB3.0, 4st USB2.0, eSATA 3Gb/s, LAN (RJ-45). Inbyggd tuner, flera typer (kan väljas bort) DVB-T/T2/C/S/S2/analog TV, Ingång för S-video och komposit. MPEG2/MPEG4. Hårddiskinspelning. Time Shift. Picture-in-picture. Radio.
 • Ytterligare expansionsmöjligheter: Intern S/PDIF, 2 el. 4 st SATA 3 el. 6Gb/s (varav 2 används), 2st interna USB2.0. 16x PCIe-kort (eller PCI).
 • Operativsystem: Windows 7 Home Premium 64-bit svensk

Taggar: T-1000, htpc, hemmabio, blu-ray, mediaspelare (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “T-1000 – svenskbyggd htpc

 1. David

  Tack för en fin recension!

  Några små kommentarer:
  * Logitechs universalfjärrar i Harmony-serien är ett bra tillval för den som använder fjärr mycket och vill ha bakgrundsbelysning, skräddarsydda knappar osv.
  * Du får i allmänhet bättre förbindelse med vår WLAN-dongle med ½m förlängningskabel (gärna fasttejpad osynligt under hyllplanet ovanför i TV-bänken), än med inbyggd Wifi.
  * Vi ger 30 dagars öppet köp och du får under den tiden gärna använda den, installera program osv

  Vår hemsida finns här: http://t-1000.se

  MVH
  David på JDS Teknikutveckling AB och hans tomtenissar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *