Rörelsekänsligt minitangentbord – Cideko Air Keyboard

Designen på Cideko Air Keyboard liknar mer en mobiltelefon än ett tangentbord. Produkten vänder sig främst till dig som har en HTPC och inte vill ha ett fullstort tangentbord på TV-bordet.

Fördelen med att ha en riktig PC kopplad till TV:n i vardagsrummet är många. Förutom att man då kan spela upp alla filmformat och ljudformat som överhuvudtaget finns kan man till exempel även chatta och spela spel framför TV:n med datorns hjälp.

Ett problem är dock att ett fulltstort tangentbord och en mus, även om de är trådlösa, sällan gör sig särskilt snygga på TV-bordet och dessutom tar ordentligt med plats.

Cidekos lilla tangentbord

Cideko Air Keyboard är ett tangentbord som storleksmässigt är lite större och tjockare än en smartphone och den gör sig betydligt bättre jämte de andra fjärrkontrollerna framför TV:n än vad ett vanligt tangentbord med mus hade gjort. Knapparna på tangentbordet är gjorda i gummi och påminner om de minimala qwerty-tangentbord som dagens smartphone-telefoner är utrustade med.

Förutom bokstäver och siffror finns här även knappar för att komma åt mediafunktioner i Windows. På undersidan av Cideko Air Keyboard finns fyra små gummifötter som gör att det inte riskerar att repa TV-bordet. På framsidan av tangentbordet finns även två stora knappar med vilka man kan vänster- och högerklicka.

Styr med hela dosan

Och det är just hur man har löst funktionen för att styra musen som särskilt utmärker det här tangentbordet. Hela tangentbordet används nämligen för att styra musen och det gör man genom att vrida tangentbordet i luften. Till en början är det här ett minst sagt ovant sätt att styra musen på och det känns knepigt.

Efter en stunds användande går det dock riktigt bra, även om det är att rekommendera att man ställer ner känsligheten för musen i inställningarna. Naturligtvis är det här inte en muskontroll som är särskilt lämpad om man till exempel tänker ägna sig åt att frilägga en bild i Photoshop – men för enklare uppgifter är det en riktigt smart och innovativ lösning.

Räckvidden för Cideko Air Keyboard uppges enligt tillverkaren till 50 meter. Vid mitt test lyckades jag få tangentbordet att fungera utan svårigheter ifrån alla rum i lägenheten, så det är nog siffror som kan stämma. Sammankopplingen med datorn sker genom en usb-sticka som också är smart placerad i ett litet fack på undersidan av Cideko Air Keyboard.

Fakta

  • Pris: 995 kronor
  • Storlek: 142 x 88 x 33 mm
  • Räckvidd: 50 meter, radio
  • Tillverkare: www.cideko.com

Taggar: Cideko, tangentbord, hemmabio, hembio, HTPC, mediadator, media, media-PC (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Rörelsekänsligt minitangentbord – Cideko Air Keyboard

  1. Yogi

    WARNING!! Sent this to Cideko concerning issue with the Air Keyboard;

    “I recently bought the cideko air keyboard and have to inform you that there is a bug present with your product. When switching left button click to the right button, the cideko randomly makes double button clicks! This does not however happen when the left button is used as a left button. Therefore, this looks as if it’s a driver issue. I have tested this on several cideko’s.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *