3D-grafik

PCOnline testar anaglyfisk 3D

      Inga kommentarer till PCOnline testar anaglyfisk 3D

För en spottstyver kan man kika på 3D-film utan att behöva byta ut den utrustning man har hemma. Lösningen heter anaglyfisk 3D, består av ett par rödblåa glasögon och är välbekant för alla som är uppväxta på 80-talet. Funkar det bättre nu än vad det gjorde då?

Den 3D-teknik som används på biografer och i 3D-tvapparater idag bygger på att man med hjälp av filtrerande glasögon visar olika bilder för höger och vänster öga. Det är precis samma princip som med anaglyfisk 3D, med skillnaden att det för den här tekniken inte behövs någon speciell skärm. Allt som behövs är ett par rödblåa glasögon och för att testa tekniken inhandlade jag ett par sådana ifrån Presentero.se. Sedan tekniken blev känd för den breda allmänheten på 80-talet har lågupplösta tv-apparater med små skärmar bytits ut mot platta tv-apparater och bildskärmar med hög upplösning, vilket gör att jag tyckte det var värt att prova om det fungerar bättre nu än då.

Som glasögon betraktat ger glajjorna från Presentero ett betydligt proffsigare intryck än de kartongtillverkade exemplar som man fick med allt ifrån frukostflingor och serietidningar till vhs:er och dvd-skivor när anaglyfisk 3D fortfarande var ett reellt alternativ för att se på 3D-material. Glasögonen sitter tätt inpå och inte mycket ljus kommer in från sidorna och stör. Hade glaset varit mörkt istället för med olika färger hade man faktiskt kunna ha på sig glasögonen bland folk, bågarna är nämligen rätt häftiga om än väl plastiga. Å andra sidan ska man inte förvänta sig för mycket för 69 spänn.

Skralt utbud

Ett problem för 3D-tv-tillverkarna idag är att materialutbudet är minst sagt begränsat. Det finns bara en handfull filmer att köpa på blu-ray i 3D. En annan tillämpning är att spela 3D-spel på Playstation 3. De 3D-spel som finns för Playstation 3 är dock inte särskilt bra – dessutom går det inte att spela i full hd med 3D-läget aktiverat på PS3:an. Utbudet av anaglyfiskt 3D-material är inte heller lysande. Det finns en del gamla vhs-rippar att hämta hem på olika torrent-sidor och ett fåtal moderna 3D-filmer finns också i anaglyfiska varianter. Söker man på Youtube finns det också en del material av blandad kvalitet att ta del av. Några av rullarna jag plöjde igenom är som följer:

  • Captain EO

För den som har besökt någon av Disneys nöjesparker runtom i världen kanske namnet Captain EO är bekant. Det handlar om en 80-talsrulle på cirka 15 minuter i 3D med Michael Jackson i huvudrollen, regisserad av Francis Ford Coppola. Filmen släpptes som vhs för anaglyfisk 3D och det är den här varianten man nu kan ta del av på Youtube. Kvaliten är ungefär densamma som för övriga anaglyfiska vhs-rippar jag fått tag på. Djupkänslan är väldigt varierande från scen till scen och färgåtergivningen är minst sagt dålig. Michael Jacksons skådespelarinsats är urusel, musiken och dansscenerna är dock i en klass för sig.

  • Resident Evil Afterlife 3D

Den här filmen kom ut 2010 på biograferna och jag minns hur jag häpnade i biosalongen av 3D-effekterna, inte minst när huvudkaraktären flyger flygplan. Den anaglyfiska 3D-versionen av filmen är långt ifrån lika häpnadsväckande men jämfört med lågupplösta vhs-rippar får man ändå en cool upplevelse emellanåt – om man står ut med yrseln som glasögonen ger.

  • Tron Legacy 3D

Få filmer har väl till sitt format varit så välanpassade för 3D som Tron. Det är det dessvärre inte mycket man märker av i den anaglyfiska varianten av filmen. Hög upplösning och bra kvalitet till trots uteblir djupkänslan under större delen av filmen. Att färgerna i filmen redan från början är väldigt monotona gör dessutom att färgåtergivningen här blir i det närmaste outhärdlig.

  • Saw 3D

Om man bortser från faktumet att det här är en av de sämsta filmer som någonsin gjorts så är det faktiskt en av de bättre filmerna sett till hur bra 3D-effekterna fungerar. Det är meningen att man ska må illa när man ser Saw 3D och på det sättet kanske anaglyfisk 3D är det absolut bästa sättet att uppleva filmen på. Mår man inte illa av scenerna i sig från filmen så gör man ju nämligen det automatiskt efter ett tag på grund av 3D-glasögonen.

Huvudvärk och för mörkt filter

Efter att ha ägnat ett antal kvällar åt att försöka titta igenom det utbud av anaglyfiska långfilmer som finns att ta del av kan jag dra en rad slutsatser kring hur det hela har fungerat. En del av problemen beror på tekniken som sådan medan andra problem är relaterade till just den glasögonmodell jag har provat.

Till att börja med så blir man rejält yr i huvudet efter ett tag med glasögonen på sig. När man går på 3D-bio brukar man bli varnad för illamående och yrsel, men det är ingenting mot vad de här anaglyfiska glasögonen framkallar. Man blir helt enkelt helt vimmelkantig efter bara en liten stund med glasögonen på.

En annan sak jag märkt av är att glasögonen fungerar riktigt uselt om man tittar på film i en mörk omgivning, vilket ju ofta är fallet. Det vänstra filtret, det röda, är nämligen väldigt mycket mörkare än vad det högra blåa filtret är. Det gör att man ofta helt förbigår 3D-effekten eftersom man bara uppfattar det som visas för det högra ögat. Glasögonen är förvisso billiga, men att se till att de båda filtrerna är lika mörka borde ändå vara a och o för tillverkaren.

Det kanske största problemet rent kvalitetsmässigt med film i anaglyfiskt 3D-format är färgåtergivningen. Det blir helt enkelt en väldigt märklig färgkänsla över filmerna man tittar på, det mesta känns grådaskigt och oinspirerande och ju bättre 3D-effekter desto sämre färgåtergivning.

Ingen hit direkt

Ska jag sammanfatta den anaglyfiska 3D-tekniken så får det bli genom att konstatera att det inte är svårt att förstå att den försvann lika snabbt som den kom på 80-talet. Upplevelsen som sådan är väl förvisso värd de 69 spänn som glasögonen kostade att inhandla., men anaglyfisk 3D avnjutes bäst i mindre doser och då med högupplöst material – eller inte alls.

Läs mer om 3D

Två 3D-mobiler från LG och HTC visar framtiden

Gör egna 3D-bilder med en vanlig kamera

Taggar: 3D, 3D-tv, 3D-film, 3D-glasögon, anaglyfisk, anaglyfisk 3D, Captain EO, Resident Evil Afterlife, Tron 3D, Saw 3D (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *