Förhandstest: Paint.NET 3.5 Beta 2, gratis bildbehandling

Paint.NET är ett gratis bildbehandlingsprogram som passar för både nybörjare och mer avancerade användare. Den nya betaversionen av Paint.NET 3.5 är bland annat stabilare och snabbare.

Historien om Paint.NET började med att ett par programmerare tröttnade på Microsoft Paint, det ritprogram som medföljer Windows. Microsofts synnerligen banala verktyg lämnar mycket att önska, och därför bestämde man sig för att skapa en gratis ersättare. Till att börja med var Paint.NET bara tänkt som en förbättrad variant av klassiska Paint. Sedan dess har det växt till sig.

Idag är Paint.NET ett kraftfullt bildbehandlingsprogram som har många finesser som man annars bara återfinner i program som Photoshop eller GIMP. Programmet rymmer flera inbyggda och väldigt bra filter och funktioner för att automatiskt fixa till digitalfoton och dylikt, det klarar av att hantera lager och erjubder många olika ritverktyg.

Paint.NET 3.5 Beta 2

Man håller nu för fullt på att utvecka Paint.NET version 3.5. Den 1 oktober lanserade man beta 2 av programmet, som främst innehåller buggfixar av sådant som inte fungerade så bra i beta 1. Betaversion 2 har således blivit klart stabilare och under min testperiod hade jag inga problem med krascher. Man har uppenbarligen kommit en lång bit närmare fullversionen av Paint.NET 3.5.

Paint.NET 3.5 Beta 2, förhandstest

Om man jämför den aktuella fullversionen, det vill säga 3.36, med 3.5 så ligger fokus i 3.5 på prestanda. Paint.NET har tidigare haft lite jobbigt att hantera större digitalfoton och tunga filer. Det har fungerat men det har märkts att hastigheten har blivit lidande. I och med version 3.5 har programmet trimmats ordentligt. De allra flesta flaskhalsarna har programmerats om, vilket ger märkbara skillnader. Det flyter helt enkelt på snabbare och effektivare.

Jag har använt Paint.NET i ett par år nu och har följt med dess utveckling. Det är ett riktigt bra gratis bildbehandlingsprogram. Gränssnittet är genomtänkt och snyggt, och det finns dessutom en svensk översättning.

Galet minneshungrig

En punkt där Paint.NET har blivit lidande är minneshanteringen. I äldre versioner passade Paint.NET utmärkt för lite äldre datorer, eller minidatorer som inte har så bra prestanda, men när jag nu kör Paint.NET 3.5 Beta 2 och kollar i Aktivitetshanteraren hur mycket internminne det använder, kan jag inte låta bli att förvånas.

Med fem digitalfoton (drygt sex megapixlar) öppnade, tar Paint.NET 3.5 Beta 2 inte mindre än 366 MB internminne! Det är inte bra. Jag provade att öppna samma digitalfoton i Adobe Photoshop CS4, och då tog Photoshop 242 MB.

Det här påverkar förvisso inte användare som kör hyfsat nya datorer med minst 2 GB internminne, men på en begränsad maskin är det inte längre aktuellt att välja Paint.NET som bildbehandlingsprogram.

Bortser man från detta, går det inte att sticka under stol med att Paint.NET är ett klart imponerande bildredigeringsprogram. Det har alla de funktioner en normalanvändare kan tänkas behöva för att ta hand om sina digitalfoton, och det är väldigt lätt att sätta sig in i. Att det är gratis är givetvis ett stort plus.

Du hämtar Paint.NET gratis på programmets hemsida.

Taggar: Paint.NET, Paint, bildbehandlingsprogram, bildbehandling, digitalfoto, ritprogram, bildprogram, bildredigeringsprogram, bildredigering, gratisprogram, freeware, Photoshop, GIMP (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *