Test: Lenovo IdeaPad U350, ultraportabel PC

Lenovo IdeaPad U350 är en dator som hamnar någonstans mellan segmenten minidator (netbook) och ordinär bärbar PC. Det är en ultraportabel dator i snygg form som är lätt att ta med sig, men är större än en minidator.

Den Lenovo IdeaPad U350 jag har testkört har Windows 7 installerat istället för Windows Vista, som annars har varit det operativsystem som U350 som regel kommer med. Nu när Windows 7 är lanserat tycker jag det är bättre att köra med det.

Utseendet på IdeaPad U350 ser annorlunda ut än vad vi är vana vid när det gäller Lenovodatorer. Det här är verkligen en smaksak, men jag gillar designen. Locket är i glansig svart med reliefmönster, och tangentbordet är omringat av borstad metall. Det är både snyggt och praktiskt, eftersom det gör datorn tåligare – metall böjer sig inte som plast kan göra.

Snygg design

Efter att jag testkört datorn kollade jag upp vad andra recensenter tyckt om designen och det har verkligen skilt sig ordentligt. Datormagazin sågade utseendet fullkomligt medan C|Net höjde det till skyarna. Det bevisar verkligen hur subjektiva tester är.

lenovo-ideapad-u350-open

U350 är en riktigt tunn maskin och den väger inte mer än drygt 1,6 kilo. På tjockaste stället är datorn 2,5 centimeter. Skärmen är i 16:9-format på 13,3 tum, och ger en upplösning på 1366×768 pixlar. Tangentbordet är skönt att skriva på och styrplattan finns inget att invända mot. En tredje musknapp hade varit att önska, fast det är inte många bärbara datorer som har det.

Eftersom det rör sig om en ultraportabel PC har Lenovo valt att kompromissa bort den optiska enheten. Det finns således ingen CD/DVD i datorn. En del användare kommer så klart att sakna detta, medan jag personligen inte minns när jag senast använde min optiska enhet utöver att installera Windows 7. Det går så klart att skaffa en extern enhet som ansluts via USB.

Bra med HDMI för film

Om vi tittar på portar som erbjuds, finns det tre USB-portar, ljud in och ut, kortläsare, nätverksport, VGA-kontakt samt HDMI-port. Den sistnämnda tycker jag är uppskattad. Jag provade att ansluta datorn till min platt-TV och det gick snabbt och problemfritt. I Windows 7 konfigurerade jag TV:n som utökad bildyta, och valde sedan i ljudinställningarna under Kontrollpanelen att använda TV:n som ljudenhet. Därefter var det bara att dra igång en film i Windows Media Player på den utökade skärmytan.

Lenovo IdeaPad U350 använder den strömsnåla Intel ULV (Ultra Low Voltage) Core 2 Solo SU3500 som processor. På testmaskinen hade jag 1,3 GHz. Internminnet kan väljas vid köp, och min modell hade 3 GB minne. Hårddisken kommer med upp till 500 GB lagringsutrymme.

Vidare kan nämnas att IdeaPad U350 har trådlöst nätverk med stöd för 802.11.b/g/n samt Bluetooth. Det trådlösa nätverkskortet tyckte jag hade bra mottagning då det fick snäppet bättre uppkoppling än de flesta andra bärbara datorer jag testat mot min trådlösa router.

lenovo-ideapad-u350-side

Prestandan inte häftig

Så hur fungerar datorn i det vardagliga arbetet? Som förväntat kan jag konstatera. Med en ULV-processor och grafikkretsarna Intel (Mobile GMA 4500) går det inte att räkna med att man kan köra några tunga spel precis. Det flyter så klart på bättre än en minidator, och jag har inte upplevt U350 som en slö dator när jag använt den normalt. Att spela upp film gick som sagt utan problem.

Skärmen ger jag tummen upp för. Jag gillar 16:9-formatet och den högglansiga LED-skärmen har bra färgåtergivning och helt okej sting. Betraktningsvinkeln är så där. När jag satt högt och tittade snett ner på skärmen var ljusstyrkan rätt hård. Man behöver helt titta rakt mot skärmen för att få bäst bild.

Det går att få IdeaPad U350 med batteri på antingen 4 eller 8 celler. Det förstnämnda ger dig upp till fem timmars batteritid, medan den 8-celliga batteriet ska klara upp till tio timmar. I praktiken blir tiden något mindre än så, speciellt om du använder det trådlösa nätverket och Bluetooth.

Ska jag summera datorn tycker jag att det har varit en trevlig bekantskap. IdeaPad U350 är en snygg och smidig ultraportabel som har fungerat fint. Det är ingen värstingmaskin, utan den riktar sig mot dig som främst använder din dator för att köra Officepaketet, surfa, skicka e-post och göra vardagliga saker.

Lenovo IdeaPad U350 har i skrivande stund en prislapp på från drygt 6300 kronor enligt Prisjakt. Här under kan de se dagsaktuella prisuppgifter.

[pj]461468[/pj]

Betyg 3 av 5 till Lenovo IdeaPad U350

Taggar: Lenovo IdeaPad U350, IdeaPad U350, U350, Lenovo, ultraportabel, bärbar, bärbar dator, bärbar PC, laptop, notebook, recension, test (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *