Test: Kingston DataTraveler USB-minne 64 GB

Kingston är ett av de ledande företagen inom tillverkning av minnesprodukter, bland annat USB-minnen. Nyligen släppte de ett nytt minne i serien DataTraveler som rymmer inte mindre än 64 GB data. Det är rejält mycket och vi har tagit en titt på det.

DataTraveler 64 GB är ganska exakt så stor som en vanlig tändare. Den har ett lock över USB-kontakten, vilket man förmodligen slarvar bort ganska snart. Å andra sidan ska det mycket till för att en USB-kontakt skadas. På ena sidan sitter en liten blå indikationslampa som blinkar när man arbetar med minnet.

Några speciella drivrutiner behövs så klart inte, utan det är bara att plugga in DataTraveler i första bästa dator med USB 2.0 (för bästa hastighet; det är också kompatibelt med USB 1.1). Det ska fungera i de allra flesta moderna operativsystem.

Enligt specifikationerna ska minnet tyvärr inte ha något officiellt stöd för Windows Vistas ReadyBoost. ReadyBoost är ett sätt att använda ett USB-minne som internminne, och för att det ska fungera behöver USB-minnet vara tillräckligt stort och snabbt. När jag testade fungerade det fint, och jag kunde utan problem allokera 4 GB av lagringsutrymmet till ReadyBoost, för användning av Windows. Men eftersom det inte finns officiellt stöd så är det ingen garanti för att det alltid fungerar.

För att testa hastigheten på läsning och skrivning använde jag programmet Flash memory ToolKit och körde en vanlig benchmark. Programmet testar att skriva filer i storlekarna 1 till 5 MB och mäter läs- och skrivhastigheten. På stora filer skriver man i ungefär 10 MB per sekund, medan mindre filer tar längre tid. Det brukar vara så på flashminnen. Läshastigheten är dock snabbare, runt 25-27 MB per sekund.

Kingston DataTraveler DT150 64 GB är i det stora hela inget unikt USB-minne, bortsett från att det ännu inte är jättevanligt med kapaciteten 64 GB. På Prisjakt går det i skrivande stund att hitta minnet för ner mot 1100 kronor, vilket är ett bra pris. Ännu billigare har naturligtvis 32 GB-versionen blivit nu när 64 GB har kommit.

Fakta om Kingston DataTraveler DT150 64 GB

  • Kontakt: Kingston
  • Storlek: 77,9 mm x 22 mm x 12,05 mm
  • Garanti: 5 år
  • Riktpris: 1500 kronor

[b]

Kingston DataTraveler 64 GB
image-38
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Test: Kingston DataTraveler USB-minne 64 GB

  1. Pingback: TkJ knoppar av, återlanserar PCOnline | Thord Daniel Hedengren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *