Test: Kaspersky Internet Security 2010

Kaspersky Internet Security 2010 ger dig ett komplett skydd av din dator i form av antivirus, brandvägg, föräldrarkontroll, phishingskydd, så kallad Sandbox och allt annat du kan önska dig. Detta utan att kräva allt för mycket av datorn.

När Kaspersky Internet Security 2010 lanserades i svensk version publicerade vi en nyhet om det och lovade att återkomma med ett test. Nu har jag testkört säkerhetspaketet på en bärbar dator med Windows 7 Ultimate och jag kan redan inledningsvis berätta att jag har varit nöjd med säkerhetspaketet.

Som jag skrev i artikeln om trender inom antivirus 2010 har säkerhetsföretagen i år fokuserat ännu mer på att trimma ner programmen ytterligare, samt att man flyttar ut en stor del av kontrollen av farlig kod till molnet. Det innebär att ditt säkerhetsprogram kommunicerar med säkerhetsföretagets servrar för att hålla koll på huruvida program du kör eller laddar ner är legitima.

Denna typ av lösning i molnet har blivit ett måste. Den tidigare tekniken baserades på signaturer (virussignaturer, eller definitionslistor) men eftersom det idag släpps cirka 25000 ny farlig kod varje dag (källa: Symantec) finns det ingen möjlighet att hålla alla användare á jour med nya signaturfiler. Att uppdatera sitt antivirus en gång om dagen är inte längre tillräckligt. Därför är det smart att ta det till molnet, och därmed få skydd mot de senaste hoten i realtid.

Kaspersky Internet Security 2010

Installera Kaspersky 2010

Som jag skrev ovan installerade jag Kaspersky Internet Security 2010 på en bärbar dator med Windows 7 Ultimate som operativsystem. Datorn är rätt begränsad i sin teknik och innehåller bara en Intel Pentium Mobile-processor på 1,73 GHz och 1 GB internminne.

Genom att köra på en äldre maskin tycker jag att man får en mer rättvis bild av hur programpaketet verkligen kommer att fungera ute hos gemene man, där man sällan har en dator av toppmodell. Dessutom får man se om tillverkarna talat sanning när de pratar om att deras programpaket kräver lite prestanda av datorn.

Själva installationen är inte mycket att orda om. Det gick snabbt och smidigt. Processen tog ungefär en kvart och då laddades även en uppdatering till den senaste versionen av programmet ner. När installationen var klar fick jag reda på att datorn var skyddad, och sedan höll sig Kaspersky Internet Security 2010 tyst i bakgrunden – precis som man vill att ett säkerhetspaket ska göra.

Ett problem uppstod, och det var att jag efter installationen inte kom åt mina andra datorer eller min NAS på nätverket. Det är ett tämligen vanligt problem efter att man har installerat en brandvägg, så efter att ha ändra rättigheterna till brandväggen så fungerade det igen.

Läs vidare om gränssnitt och funktion på nästa sida…

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

6 comments on “Test: Kaspersky Internet Security 2010

  1. Rickard

    Om man beställer från deras hemsida är man tvungen att också köpa en säkerhetskopia på CD för 130 kronor extra. Detta är falsk marknadsföring eftersom priset blir högre än annonserat.

  2. Bruno Årfors

    Och så en annan för många inte oväsentlig uppgift: Om man köper direkt från Kaspersky kostar sviten sexhundra kronor – om året – för en (1) dator…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *