Bärbart

Test: Asus Zenbook UX31E

      Inga kommentarer till Test: Asus Zenbook UX31E

Zenbook är en ny serie med portabla datorer från Asus. PCOnline har testat Asus Zenbook UX31E-RY012V.

Det första som slår en när man packar upp Asus Zenbook UX31E-RY012V ur kartongen är att den är slående lik Apples Macbook Air. Precis som Apples supertunna dator är Zenbooken byggd i alumiumskal och detaljerna som påminner om Macbook Air är många.

Tangentbordet är till exempel snarlikt ett Mac-tangentbord. Själv har jag alltid haft lite svårt att vänja mig vid tangenter av det slaget som finns på Macbook Air, men det är förstås olika för olika personer. Styrplattan har stöd för multitouch, något som ibland kan ge upphov till oönskade tryckningar men som efter lite övning är väldigt behändigt.

Datorn är väldigt tunn och väger bara 1,3 kilo. Att skalet är byggt i alumium gör att den ger ett robust intryck och det gör också att den är mer tålig mot repor än vad bärbara datorer byggda i plast är.

Bildskärmen

Bildskärmen på Asus Zenbook UX31E-RY012V är 13.3 tum stor och har en maxupplösning på 1600×900 punkter. Bildskärmen är oerhört ljusstark, vilket märks inte minst när man växlar mellan energisparläge och underhållningsläge, som är de två färdigkonfigurerade energischeman som finns på datorn. Det förstnämnda läget innebär bland annat att processorn går på sparlåga och att bildskärmen inte lyser lika starkt, samt att skärm och dator snabbt stängs ner när maskinen inte används. Underhållningsläget drar desto mer batteri men innebär också att maskinen körs med full kraft.

Asus Zenbook UX31E-RY012V är förhållandevis välförskonad ifrån bloatware, även om det som brukligt med märkesdatorer hänger med en hel del tveksamma förinstallerade program. Andra förinstallerade verktyg, så som möjligheten att logga in på datorn med hjälp av ansiktsigenkänning via den inbyggda webbkameran, är dock välkomna inslag.

Bildskärmen är tyvärr annars något av en besvikelse på datorn. Betraktningsvinkeln upplever jag vara väldigt snäv, vilket är synd om man till exempel vill använda datorn för att kolla på film på tillsammans med kompisarna. Så länge man bara ska se på skärmen själv så är den dock behaglig och skarp.

Bra ljud

Vad gäller de inbyggda högtalarna på datorn så har Asus samarbetat med anrika Bang & Olufsen för Zenbook-serien. Det märks, för det är betydligt bättre kräm i högtalarna på den här datorn än vad det är på någon bärbar dator jag har provat på tidigare. Med det sagt innebär det inte att ljudet är bra – ett par billiga externa högtalare ger fortfarande mycket bättre ljud – men volymen är i alla fall mycket väl godkänd.

För att kunna hålla datorn så tunn som möjligt så är antalet portar och uttag på den väldigt få. Det finns bara två usb-portar, varav den ena är en usb 3.0-port. Vill man koppla in trådburet nätverk till datorn får man koppla in en adapter och samma sak gäller om man vill ansluta datorn till en skärm via en vga-kabel. Den medföljande laddaren är liten och smart designad med en liten lysande diod vid den ände som ska anslutas till datorn. Apples magnetbaserade sammankoppling av laddare och dator lyser dock med sin frånvaro, en detalj som man gärna hade fått ta efter.

Batteritiden för maskinen uppges vara upp till 7 timmar och det tycks stämma väl vad gäller mina erfarenheter av maskinen. En båtresa från Oskarshamn till Gotland och tillbaka var inga problem utan strömtillgång.

Tyst och välkyld

Som synes vad gäller specifikationerna för maskinen här nedanför så är det gott om kraft under det milimetertunna skalet på Asus Zenbook UX31E-RY012V. Den kan med fördel användas även för att spela moderna spel på. Ett vanligt problem med bärbara datorer är att de blir väldigt varma om man använder dem till resurskrävande aktiviteter som att se på högupplöst film eller att spela spel. Det är något jag dock inte har märkt av med den här maskinen, som som mest har blivit lite lätt ljummen när jag använt den.

Den välfungerande kylningen till trots är maskinen också väldigt, väldigt tyst. Man störs inte av fläktar som varvar upp eller ner utan datorn är tyst med ett lätt surr hela tiden. En bidragande orsak är att hårddisken i datorn är en SSD-disk, vilket innebär att det inte finns några lösa delar och inga roterande hårddiskskivor.

Sammantaget så är Asus Zenbook UX31E-RY012V en välbyggd och snygg dator med rejält med kraft under skalet. Vore det inte för den snäva betraktningsvinkeln för skärmen så skulle det bli toppbetyg.

Fakta Asus Zenbook UX31E-RY012V

  • Processor: Intel® Core™ i7-2677M (1.8GHz , Turbo frequency 2.9GHz)
  • Skärm: 13.3″ HD+ (1600*900) 450nits
  • Minne: 4GB DDR3 1333Mhz
  • Hårddisk: SATA Revison 3.0 128 GB SSD
  • Trådlösanslutning: WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth™ V4.0
  • Portar: 1x USB2.0, 1x USB3.0, 1x hörlur/mik 1x microHDMI, 1xminiVGA, 1x SD Kortläsare
  • Storlek: 32.5 x 22.3 x 0.30 ~ 1.80 cm
  • Vikt: 1.3 kg
  • Pris: 9999 kronor inkl moms

Taggar:  Asus Zenbook UX31E-RY012V, ultraportabla datorer, laptop, macbook (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *