GIMP: Gratis bildredigering på hög nivå

Programguiden > Grafik > GIMP

GIMP är ett program som utvecklas med gratis källkod, och är således gratis. Det finns för flera plattformar, bland annat Windows. GIMP är ett avancerat gratis bildredigeringsprogram som mycket väl kan jämföras med Adobe Photoshop. Det har tonvis med finesser, såsom stöd för Photoshop-tillägg.

GIMP har en relativt hög inlärningströskel, så det passar främst lite mer avancerade användare. Hemanvändare som bara vill göra enklare justeringar i sina digitalfoton, gör bäst i att titta på exempelvis Paint.NET.

Om du däremot tar dig tid att lära dig GIMP, kommer du att inse hur pass komplext programmet är. Alla funktioner du kan kräva av ett riktigt bra bildredigeringsprogram återfinns i GIMP och det är fascinerande att programmet är helt gratis att ladda ner och använda.

Det enda som drar ner betyget lite, trots att vi ger det 5/5, är att gränssnittet inte alltid följer Windowsstandarder. Det beror på att programmet ursprungligen inte är utvecklat för just Windows. Detta är emellertid något du relativt snabb lär dig att förstå och det innebär inte att programmet är sämre – bara att det är annorlunda.

gimp-gratis-bildredigering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *