Webbläsare

Waterfox en webbläsare för 64-bitarssystem

De flesta relativt nya datorer har 64-bitarsprocessorer och det är också vanligt att man har 64-bitars Windowssystem. Men däremot är de flesta program fortfarnade i 32-bitar, så de utnyttjar inte prestandan. Waterfox är en 64-bitarsversion av Firefox, väl värd att testa.

Inför varje ny version av Firefox har det gått rykten om att Mozilla skulle släppa en 64-bitarsversion, men det har inte blivit något av det. Det är lite synd eftersom så många faktiskt kör 64-bitarssystem och om man då använder program som är i 32-bitar utnyttjas inte prestandan.

Men eftersom Firefox utvecklas med öppen källkod, kan utvecklare bygga sina egna speciella versioner av webbläsaren. Det finns idag en uppsjö av alternativa webbläsare som bygger på Firefox. En sådan är Waterfox, som är just en 64-bitarsversion av Firefox.

64 bitar ger bättre prestanda

Fördelarna med att använda 64-bitarsprogram är att de är snabbare och att de fungerar bättre i bland annat multitasking, det vill säga körandet av flera samtidiga program.

Watrerfox 64-bitar Firefox

För att du ska kunna använda Waterfox krävs det att du har en 64-bitarsprocessor och kör en 64-bitarsversion av Windows. De flesta datorer har sådana processorer men inte alla har 64-bitars Windows.

Du tar reda på vilken version du har genom att [Windows]+[Pause/Break] för att få fram Systeminformation (som du också hittar i Kontrollpanelen). Här hittar du en rad som heter Systemtyp, där det framgår om du har 32- eller 64-bitarssystem. De flesta nya Windows har 64-bitarsversioner; till och med Windows XP fick en sådan, som hette XP 64-Bit.

64-bitars Windows

Det märks faktiskt skillnad mellan Waterfox och vanliga 32-bitars Firefox. Webbläsaren är snabbare. En liten nackdel med att använda 64-bitars webbläsare är dock att det inte är alla tillägg som idag finns i 64-bitarsversion. Adobe Flash är numera uppgraderat – tidigare saknades Flash i 64-bitars webbläsare.

En annan webbläsare som också har 64-bitarsversion är Internet Explorer 9. Den kan också vara värd att testa för dig som vill prova om det är någon skillad.

Taggar: Waterfox, Firefox, 64-bitar, 64 bit, gratisprogram, webbläsare, browser (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

5 comments on “Waterfox en webbläsare för 64-bitarssystem

  1. Vanhedrarn

    Jag är väldigt överraskad. På Linux är det ovanligt att inte köra ett 32-bitarsprogram på ett 64-bitarssystem. Enligt Mozilla har det funnits 64-bitarsversioner sedan 4.0 på Linux och OS X. Jättekonstigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *