Gratisprogram

VLC 2.0, bästa mediaspelaren helt gratis

VLC 2.0 har efter en lång tids utveckling äntligen lanserats, och finns nu att gratis ladda ner för såväl Windows som Mac OS X och Linux. Mediaspelaren har blivit än mer kompetent och för dig som ofta tittar på mycket film i olika filformat är den det bästa valet.

Organisationen VideoLAN har i många år utvecklat en gratis mediaspelare under namnet VLC Mediaplayer, för det mesta även bara kallad VLC. Länge befann sig programmet i betaversion och det var först relativt nyligen (nåja) som den första officiella version 1.0 lanserades. Nu har man nått upp till VLC 2.0, som går under arbetsnamnet Twoflower.

Styrkorna med VLC har aldrig legat i gränssnittet, även om det har blivit snyggare i framför allt OS X-versionen, utan i funktionaliteten. VLC hanterar mängder av filformat för mediafiler, och då framför allt filmer. Det finns ett brett stöd för undertexter, och du kan även kolla på vanliga DVD-filmer. I och med VLC 2.0 finns det också stöd för Bluray-filmer, även om det fortfarande är i teststadiet.

VLC har tonvis med inställningar att justera för dig som gillar sådant. Bara en sådan sak som att textningen kommer ur synk med filmen – det kan du fixa genom att kontrollera hur mycket senare eller tidigare texten ska visas. Så gott som allting kan justeras i programmet. Det är en guldgruva för dig som vill ha fullständig kontroll.

VLC 2.0

Det finns inte många filmformat som VLC inte har stöd för. När jag testat VLC 2.0 känns det som om programmet har blivit snabbare än tidigare. Det gick till exempel betydligt snabbare att öppna en riktigt tung MKV-fil på över 10 GB. I den förra versionen (1.9.x) tog det en stund för datorn att dra igång testfilmen – i version 2.0 gick den igång på ett ögonblick.

Vi ska inte fördjupa oss i alla finesser som mediaspelaren erbjuder, för det hade blivit alldeles för långt. Istället konstaterar vi att den bästa gratis mediaspelaren har blivit ännu bättre. Kör du VLC ska du uppgradera. Om du inte gör det – prova att byta till VLC 2.0. Det är som sagt inget vackert program men det ryms otroligt mycket under ytan.

Information

Betyg 5 av 5

Taggar: VLC, VLC 2.0, mediaspelare, gratisprogram, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *