Gratisprogram

Upptäck rymden med Stellarium

      Inga kommentarer till Upptäck rymden med Stellarium

Stellarium heter ett Open Source-baserat program som gör att man kan utforska världsrymden i 3D direkt på sin dator.

Rymdforskning är på tapeten igen, mycket tack vare NASA:s omskrivna utforskning av Mars med hjälp av landningsfarkosten Curiosity (se farkosten bege sig ner mot Mars i den här häftiga videon).

För de av oss som drömde om att bli astronauter när vi var små, men aldrig lyckades, så är gratisprogrammet Stellarium väl värt att ta en närmare titt på.

Stellarium är ett program som gör att man kan ta en titt på stjärnhimlen utan att man behöver ha någon dyr stjärnkikare och utan att man ens behöver gå ifrån datorn. I programmet finns över 600 000 stjärnor inlagda på en virtuell stjärnhimmel, som man kan beskåda från valfri plats på jorden.

När man för muspekaren över nedre hörnet av skärmen när man har Stellarium igång så dyker en rad kontroller upp för att kontrollera programmet. Här kan man bland annat spola fram och tillbaka i den tid som man vill befinna sig i för att beskåda stjärnhimmeln och det går även att välja hur snabbt tiden ska gå.

Vill man att stjärnorna på himlen faktiskt ska synas oavsett tidpunkt så kan man med fördel klicka ur knappen för Atmosfär, eller använda kortkommandot A på tangentbordet.

Med skrollknappen på musen kan man zooma in och ut på stjärnhimmeln för att mer i detalj kunna studera stjärnorna och deras positioner.

Tycker man att det blir för enformigt att beskåda vårt solsystem och stjärnorna runt omkring oss från olika positioner på jorden, så kan man även välja ett ge sig ut på en virtuell tur i universum. I Stellarium så kan man nämligen även ta en titt på stjärnhimlen så som den ser ut från månen eller från Saturnus.

På programtillverkarens webbplats så finns massvis av bakgrundsbilder från olika ställen i jorden och rymden att hämta hem.

Ladda ner

Stellarium 0.11.4 [engelska/svenska, 58.54 MB, gratis]

Taggar: rymden, rymdprogram, gratisprogram, rymdforskning, mars, månen, universum (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *