Säkerhetsprogram

Radera filer säkert med gratisverktyget SecureDelete

När du raderar en fil i Windows försvinner den inte helt. Filens data finns fortfarande kvar på hårddisken och kan återskapas med hjälp av speciella verktyg. Men om du använder TweakNows gratisprogram SecureDelete raderar du filer effektivt och säkert! Det är ett bra verktyg att ha i din samling.

Vad som händer när du markerar en fil och trycker [Del], eller på något annat sätt raderar en fil i Windows, är att filen markeras som raderad i fildatabasen. Själva innehållet kommer dock att fortfarande vara kvar på hårddisken, fast dess lagringsområde blir satt som tillgängligt för överskrivning.

Skriver du ny data till hårddisken kan den lagras på samma plats som din raderade fil, men det är inte alls säkert eftersom dagens hårddiskar har väldigt gott om utrymme. Det här är dock viktigt att känna till om du vill återskapa raderade filer – se till att inte skriva några nya filer, för då minskar chansen att du kan rädda filen.

Med program som Recuva kan du rädda raderade filer. Då skannas hårddisken efter data som finns kvar efter raderade filer och programmet är rätt duktigt på att sätta ihop datan till fungerande filer igen. Recuva är perfekt om du råkar radera en massa digitalfoton, till exempel.

Läs mer om hur du återställer dina raderade filer.

Med gratisprogrammet SecureDelete från TweakNow, som ligger bakom en rad nyttiga systemverktyg, kan du se till att radera filer och mappar med hjälp av speciella algoritmer, som gör att det inte går att återskapa dem. Det här görs genom att områdena där datan lagrats skrivs över av annan information.

Radera filer säkert

Den här typen av verktyg kommer väl till hands om du exempelvis ska sälja eller låna ut en dator, och om du har filer som du inte vill ska kunna hittas. Har du hemliga dokument eller bilder som du inte vill att nosande användare ska hitta, kan du radera dem med SecureDelete.

Programmet är väldigt enkelt att använda även om det är på engelska. Gränssnittet är lättförståeligt. Du kan välja mellan att radera filer och mappar, rensa papperskorgen ordentligt eller radera växlingsfilen. Du kan läsa mer om hur du använder SecureDelete här.

Information

Betyg 3 av 5

Taggar: SecureDelete, TweakNow, TweakNow SecureDelete, radera filer, säkerhet (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *