E-post

Thunderbird en utmärkt e-postklient

      1 kommentar till Thunderbird en utmärkt e-postklient

Det har blivit väldigt populärt att hantera sin e-post i en webbklient via exempelvis Gmail eller Hotmail, men faktum är att de allra flesta användare faktiskt föredrar att använda ett lokalt installerat e-postprogram. Thunderbird är ett utmärkt val, en avancerad e-postklient som klarar det mesta och som dessutom är gratis.

Webbaserade e-postklienter är som sagt mycket omtyckta, men enligt statistik från Microsoft, som driver världens största e-posttjänst Hotmail, är det hela 53 procent som läser sin e-post med en programvara, jämfört med 32 procent som använder Hotmails webbgränssnitt.

I februari 2010 publicerade Litmus en rapport med statistik baserat på 250 miljoner e-postanvändare. Enligt siffrorna använder 43 procent Microsoft Outlook för att läsa e-post, 17 procent läser via Hotmail, 13 procent Yahoo! Mail och 5 procent Gmail. 4 procent kör Apple Mail eller iPhone för att läsa sin e-post, och Thunderbird kliver in på 2,4 procent följt av Windows Mail på 2 procent.

Thunderbird är en kraftfull e-postklient som utvecklas med öppen källkod av Mozilla, som också ligger bakom webbläsaren Firefox. Det finns dock inga direkta kopplingar mellan Firefox och Thunderbird, och programmen är inte beroende av varandra. Därför kan du utan problem köra Thunderbird även om du kanske har Chrome eller Internet Explorer som webbläsare.

Thunderbird e-postprogram

Alla de grundläggande funktioner som man kan kräva av en e-postklient finns i Thunderbird. Du kan hantera flera olika e-postkonton via POP3 eller IMAP. Har du e-postkonton hos Gmail, Hotmail och för en egen domän på ett webbhotell, kan du alltså samla all e-post i Thunderbird. Med filterfunktioner av olika slag kan du sortera mejlen baserat på mottagaradress, och det går också att se till att när du svarar på ett mejl så skickas det från rätt avsändaradress.

En av styrkorna i Thunderbird är att det i likhet med Firefox finns rätt många gratis tillägg att ladda ner. Med dessa kan du lägga till fler funktioner i Thunderbird. Vidare finns den hel rad av olika teman som du kan installera för att få Thunderbird att se ut som du själv vill.

Thunderbird konto

Programmet rymmer massor av funktioner att utforska, inte minst när det gäller nämnda filtrering, sortering och sökning efter e-post. Det finns ett verktygsfält som heter Quick Filter, där du dels hittar ett par ikoner för att snabbt sortera e-post för att bara visa olästa, stjärnmarkerade, taggade och så vidare, och dels kan du göra en snabbsökning för exempelvis ämnesraden och avsändaren. Vill du göra mer noggranna sökningar använder du sökfältet överst i programfönstret.

Thunderbird är en väldigt bra e-postklient. Du kan exempelvis använda den som ett komplement till webbmejlen för Gmail, genom att hämta Gmail-mejlen via IMAP istället för POP3. Att lägga till nya konton via Tools > Account Setting är enkelt då Thunderbird har en stor databas av konfigureringar. Du behöver som regel bara fylla i din e-postadress och lösenord. Thunderbird kommer då automatiskt kolla upp vilka tekniska inställningar du behöver för din adress, baserat på domännamnet.

Information

Betyg 4 av 5

Taggar: Thunderbird, Mozilla, open source, öppen källkod, e-post, e-mail, e-postklient, e-postprogram, gratisprogram (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Thunderbird en utmärkt e-postklient

  1. Tore

    Jag körde Thunderbird tidigare, tyckte om hur lätt det var att sortera brev i olika foldrar. Tyvärr växte en folder och blev väldigt stor. Det tog längre och längre tid att “öppna” foldern. En dag hängde sig programmet när jag försökte öppna foldern. När jag startade om programmet och försökte titta i foldern så fick jag ett felmeddelande som sa att foldern blivit korrupt. Inte så kul när jag hade ca 5000 ganska viktiga brev i foldern.

    Har man ett lokalt e-postprogram är det viktigt att man hela tiden tar backup på datafilerna. Det gjorde inte jag och förlorade en massa mail. 

    Fördelen med att använda sig av webbaserade klienter, som t.ex. gmail, är att man slipper sköta den där backuppen själv. 

    Jag använder mig numera av gmail och kommer aldrig gå tillbaka till att använda ett lokalt program. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *