Fjärrstyrning

Så ger du datorhjälp på distans med TeamViewer

Är det till dig som vänner och släkt vänder sig när deras datorer strular? Då vet du hur svårt det kan vara att rätta till ett problem via telefon, när du inte ser skärmen framför dig. Med TeamViewer fjärransluter du till deras dator via Internet. Gratis – och väldigt enkelt!

När man har ett brinnande intresse för datorer, tenderar det att leda till att man blir bekantskapskretsens IT-support. Om datorn hemma hos din moster går extremt långsamt eller om Outlook ger ifrån sig konstiga felmeddelanden, är det till dig hon ringer.

Inget ont i detta – men om du känner igen dig, vet du säkert också hur svårt det kan vara att via telefon lösa ett till synes enkelt problem. Att guida igenom justeringar i Kontrollpanelen över telefon, kan ta en evighet. Och ofta behöver man testa flera saker innan man hittar rätt.

Om du inte har så långt, går det förmodligen snabbare att ta dig hem till din moster och lösa problemet framför hennes dator. Men det finns naturligtvis betydligt smidigare lösningar. Med hjälp av fjärrstyrning kan du ta kontroll över mosterns PC från din egen dator, utan att behöva lämna TV-soffan.

Ladda ner TeamViewer

TeamViewer riktigt bra – och (ofta) gratis

Fjärrstyrning – eller Fjärrskrivbord som det i Windows medföljande programmet heter, på engelskt fackspråk Remote Desktop – innebär att man kör en liten serverapplikation på datorn du vill styra, och via en klient på din dator ansluter du till den andra datorn och tar över den. Du får helt enkelt upp ett fönster som visar den andra datorns skrivbord, och du kan kontrollera datorn på distans.

Det här låter kanske som något cyberbrottslingar använder sig av. Och det stämmer. Visst är fjärrkontrollering något som skumma typer gärna vill ha tillgång till. Men det betyder inte att TeamViewer är ett skumt program. Absolut inte. Det är ett fullkomligt legitimt, och väldigt populärt, verktyg vars syfte är att underlätta datorsupport på distans.

Det finns många företag som använder sig av TeamViewer för att till exempel kunna hjälpa sina utesäljare, eller för administratörer som vill kunna jobba med servrar utan att behöva sitta och frysa i ett högljutt serverrum.

TeamViewer för Windows

TeamViewer har flera starka sidor. Till att börja med är det gratis att använda för icke kommersiellt bruk, det vill säga för privatpersoner som vill använda det för att till exempel hjälpa sin moster med hennes slöa dator.

Vidare är det väldigt lätt att använda, det är översatt till svenska och det finns tillgängligt för Windows, OS X och Linux samt de mobila operativsystemen Android, iOS och Windows 8/RT (det vill säga en så kallad Windows 8-app som körs i det nya gränssnittet).

Hur använder du TeamViewer?

TeamViewer är som sagt mycket enkelt att använda. Du behöver installera det på bägge datorerna, men det är ett moment som du snabbt kan guida din moster genom via telefon innan du tar hand om hennes datorproblem. Väl installerat kör ni igång era respektive program.

Programmet ser simpelt ut, men det är bara positivt. I det lilla fönstret som öppnas finns två rubriker; Tillåt fjärrstyrning samt Styr fjärrdator. Be din moster läsa upp sitt unika ID-nummer, som står bredvid Ditt ID under Tillåt fjärrstyrning, och du knappar in ID-numret i fältet Partner-ID under Styr fjärrdator.

Om Internetanslutningen fungerar som den ska hos er båda, kommer du att få upp en dialogruta där TeamViewer efterfrågar ett lösenord. Det är detta som står under Tillåt fjärrstyrning på din mosters dator. När hon har läst upp det för dig, kan hon lämna datorn, för nu kan du kontrollera den.

TeamViewer, fjärrstyr datorer med gratis program

Vill du ändra ett lösenord klickar du på ikonen med en rund pil och väljer Ange personligt lösenord.

Nu kommer du in i TeamViewer-alternativ, och fliken Säkerhet. I rutan Personligt lösenord fyller du i det lösenord du vill skydda din dator med. Notera dock att när du bekräftat bytet av lösenord, genom att klicka OK, kommer det inte att visas i rutan Lösenord.

Många möjligheter med TeamViewer

TeamViewer är som sagt väldigt lätt att komma igång med om du ska använda det för att hjälpa en bekant med datorproblem på distans.

Programmet innehåller en hel del inställningar, och faktumet att det finns tillgängligt till så många olika plattformar, gör att du kan dra nytta av det på många sätt.

Kontakter i TeamViiewerOm du som undertecknad har rätt många datorer stående lite överallt i hemmet, kan du installera TeamViewer för att kunna styra dem från din huvuddator.

Klickar du på knappen Datorer och kontakter får du fram en liten adressbok där du kan spara de datorer du brukar ansluta till. Här kan du lägga upp grupper, kontakter och datorer. När du lägger till en dator får du ange dess ID-nummer, alias (alltså vad du vill kalla datorn) samt eventuellt lösenord.

Under menyn Verktyg hittar du Alternativ, där du kan göra massor av inställningar för programmet. Om du har installerat TeamViewer på en server eller media-PC, som du vill kunna kontrollera från andra datorer, är det en god idé att kryssa i rutan Starta TeamViewer med Windows.

TeamViewer, inställningar

En annan liten finess som är värd att nämnas, utan att fördjupa oss i det, är att du ska spela in sessioner som videoklipp. När du är ansluten till en annan dator klickar du på knappen Verktyg överst på skärmen, följt av Spela in -> Start.

TeamViewer är ett riktigt bra verktyg, som många av oss har nytta av när förtvivlade kompisar ringer och vill att du räddar C-uppsatsen de precis råkat radera…

Läs mer och ladda ner TeamViewer

Taggar: TeamViewer, fjärrstyrning, fjärrskrivbord, fjärrkontroll, remote desktop, gratisprogram, support, datorsupport, datasupport (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så ger du datorhjälp på distans med TeamViewer

  1. Sam

    Jag använder den analoga LiteManager för att fjärrövervaka datorn på jobbet, för Priset på licensen är mindre än Teamviewer, som jag använder hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *