Gratisprogram

Så återfår du startmenyn i Windows 8 med gratisprogram

Windows 8 innebär stora förändringar i gränssnittet för Windows, och det här har resulterat i rätt mycket kritik från användare. Saker vi vant oss vi under alla åren med Windows har försvunnit. Den traditionella skrivbordsmiljön finns visserligen kvar, men däremot saknas startmenyn. Här är ett gratisprogram som fixar det.

Windows 8 introducerade ett helt nytt gränssnitt, som tidigare gick under namnet Metro, men den vanliga skrivbordsmiljön finns kvar i bakgrunden. Microsoft har dock gjort en del ändringar även här och en av de största är att startmenyn är försvunnen. Trycker du på Windows-knappen hamnar du istället i det nya gränssnittet.

Personligen saknar jag inte startmenyn eftersom jag så gott som aldrig använt den sedan Windows 7. Från och med Windows 7 är det nämligen möjligt att placera programikoner fritt nere i aktivitetsfältet, så startmenyn spelade ut sin roll. Statistik har visat att jag inte är ensam om detta – många Windows 7-användare har slutat använda startmenyn – och det var ett av skälen till varför Microsoft valde att dumpa den.

Men det finns väldigt många Windows-användare, och även om stor andel inte använder startmenyn är det fortfarande väldigt många som gör det. Och dessa saknar säkert funktionen i Windows 8. För att inte tala om alla XP-användare som uppgraderar till Windows 8.

Startmeny i Windows 8 med gratisprogram

Det har redan dykt upp en del tredjepartsprogram för att lägga till en startmeny i skrivbordsgränssnittet i Windows 8. Mest kända är Stardocks alternativ, som dock kostar några tior att registrera. Vill du inte betala finns det andra möjligheter. Ett gratisprogram heter Start Menu 8 och det är en riktigt bra lösning.

Med Start Menu 8 installerat får du åter en startmeny i Windows 8 och den ser ut ungefär som i Windows 7. Du kan göra flera inställningar för att bestämma hur den ska se ut och fungera.

PCOnline har tidigare skrivit om ett annat program som heter ViStart och som också är gratis att använda. Är du inte nöjd med Start Menu 8 kan du prova ViStart.

Taggar: Windows 8, Windows, Startmeny, Start Menu 8, gratisprogram, freeware, ViStart (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *