Programtips

Sandboxie, smart program som kör program skyddade

Farlig kod, buggar i programvaror och så vidare – det finns massor som kan gå fel när du surfar på webben eller testar nya applikationer som du laddat ner. En lösning för det här är att använda så kallad sandbox-teknik. Det innebär att du kör programmen i en avskild miljö, som inte når ditt system. Sandboxie är ett bra program för detta.

Sandbox är en teknik som blivit allt mer populär och det finns lösningar för det i en del av de stora säkerhetspaketen. En del programutvecklare har även gjort så att deras applikationer per automatik körs i en “sandlåda”. Adobe Reader är ett sådant exempel (läs mer här).

Tekniken går ut på att det skapas en skyddad miljö i ditt system, i vilken du kör dina program. Programmen kan från en här miljön inte komma åt resten av ditt system eller dina andra program, vilket gör att om du exempelvis skulle hamna på en sajt med farlig kod eller om du vill testa ett program som innehåller allvarliga buggar, kommer det bara att drabba själva sandlådan. Virus och annat sprids inte till ditt övriga system.

Sandboxie, ladda ner på svenska

När du är klar släcks sandlådan ner och så är du av med problemet. Tekniken passar speciellt för dig som vill vara extra säker på webben och för dig, liksom PCOnlines redaktion, ofta testar nya program på din dator.

Sandboxie är en populär lösning som dessutom är översatt till svenska och även om gränssnittet på sina ställen inte är tipptopp, är det rätt enkelt att komma igång med och använda. Det kräver inga större tekniska förkunskaper, utan det mesta är självförklarande. Du kan ladda ner och testa programmet ordentligt innan du bestämmer dig för att köpa det.

Information

Betyg 3 av 5

Taggar: Sandboxie, sandbox, säkerhet, program, ladda ner, ladda hem, download (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *