Så sätter du upp en ftp-server

      1 kommentar till Så sätter du upp en ftp-server

Med gratisverktyget Home FTP Server kan man använda datorn som filserver. PCOnline visar hur man kommer igång med och konfigurerar programmet.

Ett tänkbart användningsområde för den som har en gammal dator som står och skräpar i en garderob eller på en vind någonstans är att ha datorn som en filserver. Det krävs ingen särskilt prestandatung dator för att klara av att agera som det om det är en filserver för hemmabehov som tanken är att datorn ska användas till. Home FTP Server är ett enkelt verktyg som är prestandasnålt och som går snabbt att komma igång med.

Efter installation av programmet är det dags att ge sig in bland dess inställningar. Först så gäller det att skapa ett användarkonto på ftp-servern som den som ska nå filerna på den kan logga in med.

Genom att klicka på knappen New Account dyker följande dialogruta upp.

Här skriver man in användarnamn och lösenord samt väljer vilken mapp på den lokala datorn som ska vara hemmapp när användaren loggar in på servern. Längst ner i rutan kan man ställa in vilka rättigheter som användaren ska ha i mappar som ligger under denna hemmapp. Under Virtual Directories-fliken så kan man lägga till fler mappar och enheter som ska vara tillgängliga för användaren. När användaren är skapad och mapparna som man vill att den ska ha tillgång till är skapade så trycker man på Apply.

För att nå de generella inställningarna i programmet så klickar man på knappen Settings i huvudmenyn.

 

Under fliken Anonymous kan man likt användarinställningarna konfigurera vad som ska gälla för användare som ansluter anonymt. Man kan även helt stänga av möjligheten att ansluta till servern anonymt genom att klicka ur Allow anonymous users.

I fliken längst till höger, Web Interface, kan man aktivera så att programmet kan styras via ett webbgränssnitt. Först måste man lägga till ett admin-konto med lösenord och klicka i rutan vid Web interface enabled.

När väl alla inställningarna är gjorda och alla användarkonton är konfigurerade som de ska så är det dags att starta igång servern. Det gör man med knappen Start FTP Server, som sedan lyser grön när webbservern är igång.

Läs mer

Home FTP Server 1.1.12.1.161 [engelska, 1.22 MB, gratis]

Taggar: Home FTP Server, ftp-server, filserver (Intressant?)

 

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så sätter du upp en ftp-server

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *