Gratisprogram

Så räddar filer du har råkat radera!

Efter att ha rensat bort en massa gamla skräpfiler, inser du plötsligt att du även av misstag råkat radera en mapp med hundratals digitalfoton från familjesemestern. Och inte har du gjort någon backup heller! Vad gör du? Du skaffar gratisprogrammet Recuva och återställer de raderade filerna!

Recuva är ett program för att rädda raderade filer. Det är översatt till svenska och är väldigt enkelt att använda. Första gången du kör det kommer du att hamna i en så kallad Trollkarl (Wizard) som låter dig stega genom processen med att återställa. Vill du istället använda det vanliga gränssnittet kryssar du i “Visa inte den här Trollkarlen när programmet startar” och klickar Avbryt.

I en rullgardinsmeny överst i fönstret väljer du vilken hårddisk du vill skanna igenom efter raderade filer. Klicka på Avsök för att påbörja sökningen. För att få bäst resultat tänk på det här:

  • Kör Recuva direkt efter att du har raderat filerna. Ju mer data du skriver till hårddisken de raderade filerna låg på, desto mindre blir chansen att du kan återställa dem. Ett tips är att installera Recuva redan idag, så att du har det redo.
  • Recuva kan inte alltid rädda filnamnen – då återställs filerna med ett genererat filnamn.
  • Det finns ingen garanti för att det fungerar, men ju snabbare du agerar desto större chans. Filer som hittas kommer markeras med grönt, gult eller rött – där grönt innebär att filen är fullständig, gult skadad och rött helt korrupt.
  • Återställ filerna till en annan hårddisk! När du ska återställa får du välja en mapp vari de återskapade filerna sparas. Välj en mapp på en annan lagringsenhet (hårddisk, USB-minne etc) än den du återställer ifrån. Risken är annars att du råkar skriva över data för filer du inte återställt än… Ska du rädda flera filer kanske resultatet blir att bara de första kan räddas. Det här är viktigt!

Recuva räddar raderade filer gratis

När du har skannat igenom hårddisken, kryssa för de filer du vill återställa. Klicka sedan på Återställ och följ instruktionerna. Svårare än så är det inte.

Recuva har funnits på marknaden ett bra tag och vi på PCOnline har flera gånger haft stor nytta av programmet efter att vi av misstag råkat radera digitalfoton, artiklar och andra viktiga filer. Programmet är gratis att använda för hemanvändare för personligt bruk.

Det finns en betalversion för hemanvändare som innefattar support. Gratisversionen ger dig inte tillgång till support från utvecklaren (eller PCOnline, kanske ska påpekas). Om du får nytta av Recuva och det hjälper dig att återställa alla digitalfoton du råkade radera från sonens 1-årskalas, tycker vi att det är värt att betala för programmet, för att ge stöd åt utvecklaren att fortsätta skapa bra program. Priset är 180 kronor.

Information

Betyg 4 av 5

Taggar: Recuva, Piriform, gratisprogram, freeware, rädda filer, raderade filer, säkerhet, återställ raderade filer (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *