Google Chrome

Gratis tillägg för Chrome öppnar tjänster blockerade i Sverige

Det finns en hel del intressanta tjänster på Internet som på grund av länders olika rättigheter gör att du inte kan använda dem från Sverige. Det är som regel webbtjänster för att strömma video och musik, och problemet ligger i att de bara har rättigheter att exempelvis strömma till Internetanvändare i USA. Om du föredrar ett öppet Internet, finns det vägar runt.

När du försöker besöka till exempel musiktjänsten Pandora eller videotjänsten Hulu, möts du av ett meddelande som talar om att du inte har rättigheter att besöka sajten beroende på att du rent fysiskt befinner dig i Sverige och inte i USA. Sådant här förstör verkligen de grundläggande tankarna om Internet som en global lösning där det inte spelar någon roll vem du är och var du befinner dig. På Internet är vi alla likvärdiga. I alla fall i teorin.

Visst går det att förstå varför det är så här, och det är knappast tjänsterna själva som har beslutat att det ska fungera på det här viset. De hade gärna sett att alla världen över fått tillgång till deras sajter. Men film- och musikbranschen håller hårt i sina gamla rutiner om att det ska vara olika rättigheter beroende på var i världen du befinner dig.

Pandora i Sverige (och på Cypern)

Nu går det att komma runt det här på ett enkelt sätt, genom att använda dig av en proxylösning som ger dig ett IP-nummer tillhörande ett land som accepteras av tjänsterna. Det bör dock understrykas att det förmodligen finns både moraliska som legala gråzoner med sådana här lösningar. Men med tanke på att verktygen går att ladda ner från Google kan det inte röra sig om grov kriminalitet.

Du sitter väl i USA?

Att använda sig av en proxytjänst som låter dig låna ett utländskt IP-nummer kan jämföras med att du reser till landet ifråga och sitter där – fast du slipper kostnaden och arbetet med att genomföra resan rent fysiskt. Ställ fram en amerikansk flagga och häll upp ett glas Coca Cola, så kan du låtsas att du faktiskt befinner dig i USA.

Det finns en rad olika lösningar för att få din dator att se ut som om den befinner sig i ett annat land. Webbläsaren Google Chrome har ett antal olika tillägg av olika kvalitet. Två av de mest populära är Stealthy respektive ProxMate.

Stealthy ger dig rätt många funktioner, fast gratisversionen är rätt begränsad eftersom du tilldelas ett slumpmässigt IP-nummer. Vill du till exempel komma åt musiktjänsten Pandora behöver du ett IP från USA, och för att konfigurera Stealthy till att använda ett IP-nummer tillhörande USA behöver du köpa en prenumeration. Det kostar motsvarande närmare 400 kronor om året.

ProxMate installerat i Google Chrome

ProxMate är lätt att använda

ProxMate är däremot gratis även om man gärna ser att du donerar en slant. Om du donerar mer än motsvarande 26 kronor får du ett par extrafunktioner under 31 dagars tid – så som access till nyare och snabbare servrar. Utvecklarna understryker dock att dessa extrafunktioner på intet sätt är något som garanteras. Det är inte så att du köper dem genom att donera, utan det är mer som ett tack för din donation.

När du installerat Chrome-tillägget ProxMate, vilket du gör genom att besöka tilläggets sida i Chrome Web Store och klicka , kommer du att få en ny ikon i Chromes verktygsfält. Genom att klicka på ikonen växlar du mellan att ha ProxMate aktiverat respektive inaktiverat. Fördelen med att kunna inaktivera verktyget är att det alltid går mer långsamt att surfa via en proxy. Så när du inte behöver den, inaktiverar du ProxMate.

Pandora fungerar i Sverige med ProxMate

Jag testade en del olika tjänster för att se hur hastigheten var. Nu gjorde jag visserligen testet tidigt på morgonen när trafiken rent generellt är låg, men jag var å andra sidan ansluten via WiFi på ett hotell så omständigheterna var inte helt ultimata. Resultatet var dock fint. Det var inga problem att lyssna på musik hos Pandora, och jag kunde titta på Family Guy hos Hulu i högsta bildkvalitet utan lagg.

ProxMate finns även till Firefox, för dig som inte surfar med Chrome. Tjänsten drivs av två tyska entusiaster, som har byggt upp ett eget nätverk av proxyservrar. I skrivande stund har man 15-20 servrar, och man bygger ut allt eftersom antalet användare ökar. Idag har ProxMate 250000 användare världen över.

ProxMate, gratis proxy som döljer att du sitter i Sverige

Gillar du ProxMate rekommenderas som sagt att du donerar en liten slant. Pengarna går till att bygga ut nätverket av proxyservrar. Om du provar ProxMate får du gärna lämna en kommentar nedan om hur det fungerade för dig. Det är många faktorer som spelar in, så att det fungerade fint när jag provade behöver inte betyda att det alltid gör det.

Taggar: ProxMate, Pandora, Hulu, USA, Sverige, Google Chrome, Chrome, webbläsare, proxy, proxyserver, tillägg, plugin, extension (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Gratis tillägg för Chrome öppnar tjänster blockerade i Sverige

  1. frogart

    Detta var riktigt kul alltså…för det fungerade och jag kunde se på SouthPark och lyssna på Pandora (äntligen, eftersom den fanns i början på svenska oxå) sedan blev jag “lockad” och det blev enbart en amerikansk sajt. Men nu så…:) Tack Tommy för att du berättade.
    En fråga bara; kommer det att påverka bredbandet på ngt. sätt om jag vill se på annat under tiden Pandora går?? Långsamt eller så…?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *