Säkerhet

Microsoft Security Essentials och Windows 8

För ett par år sedan lanserade Microsoft ett gratis antivirusprogram vid namn Microsoft Security Essentials. Det var en vidareutveckling av företagets antispyware Windows Defender. Security Essentials finns för XP, Vista och Windows 7, men inte för Windows 8. I det nya operativsystemet har nämligen medföljande Windows Defender utvecklats till att även innefatta antivirus.

Låter det lite rörigt? Jo, det är det. Windows Defender lanserades i och med Service Pack 2 för Windows XP (och SP1 för Windows Server 2003). Programmet, som är ett antispyware, följer med Vista och Windows 7.

För att erbjuda ett fullt skydd mot farlig kod tog Microsoft för något år sedan fram Microsoft Security Essentials, ett gratis antivirus och antispyware som alla kan ladda ner för XP, Vista och Windows 7. När man laddar ner och installerar Security Essentials ersätter det Windows Defender, som på dessa Windowsversioner alltså bara innefattar antispyware.

Windows Defender för Windows 8

Windows Defender i Windows 8

I och med Windows 8 ville man erbjuda ett komplett säkerhetsskydd redan från start. Men istället för att dumpa Windows Defender och skicka med Security Essentials, valde man att implementera antivirusskyddet från Security Essentials i den version av Windows Defender som medföljer Windows 8. Varför man gjorde så kan man fråga sig? Kanske har det med konkurrenslagarna att göra.

Hur som helst kan du därför inte ladda ner Microsoft Security Essentials till Windows 8, eftersom du i praktiken redan har det, fast under namnet Windows Defender.

Även om Windows Defender (och Security Essentials) är helt okej gratis säkerhetspaket, som har i en del tester fått riktigt bra kritik, är Microsoft noga med att påtala att programmet främst är till för de användare som inte vill, kan eller orkar köpa eller ladda ner ett mer känt säkerhetspaket. Resonemanget är att det är bättre att köra Windows Defender, och därmed ha ett rätt bra skydd, än att inte köra något alls.

Som Windowsanvändare på Internet ska man inte vara utan antivirus. Det finns alldeles för många säkerhetshål i olika Windowsprogram för att man ska vara trygg. Om du inte vill köpa ett kommersiellt antivirus, eller om du inte har tid att skaffa något när du köpt en ny PC med Windows 8, aktiverar du Windows Defender och får en schysst grundläggande säkerhet.

Vi hör med jämna mellanrum de som säger att “jag har aldrig kört antivirus och aldrig fått något virus!” men det är generellt sett ett rätt korkat uttalande. Om man inte kört antivirus – hur vet man då om man har virus eller inte? De som säger så här är ofta – men inte alltid, för en del har goda skäl och stor kompetens – användare som inte är speciellt pålästa om aktuella säkerhetsproblem utan lever kvar på 90-talet då virusmakarna skapade sina datorvirus för att demonstrera sina programmeringskunskaper.

Windows Defender - Gratis antivirus från Microsoft

Dagens datorvirus tjänar pengar

På den tiden var många virus relativt harmlösa och gjorde dumma saker som att vända skärmen upp och ner – eller ännu dummare saker, som att radera alla MP3-filer på hårddisken och tillgängliga nätverksenheter. Så fungerar inte dagens virus, trojaner, maskar och annan farlig kod som huserar under samlingsnamnet datorvirus.

Aktuella datorvirus gömmer sig och vill inte varken synas eller bli hittade. De flesta aktuella varianter av skadlig kod är trojaner. Syftet med dem är att ge virusskaparen tillgång till datorn, för att antingen i det tysta stjäla information eller för att koppla ihop datorn i ett virtuellt nätverk, så kallat botnät, som kan användas för att genomföra omfattande DoS-attacker eller skicka ut skräppost.

Man har upptäckt botnät som innefattar flera miljoner infekterade datorer (så kallade zombies), så problemet är omfattande. Via en speciell server – kallad för Command & Control Server, C&C) – kan personerna bakom botnätet kontrollera alla anslutna datorer och låta dem arbeta som en enda enhet. Man är noga med att inte belasta varje enskild dator så mycket att användaren märker något, utan sprider ut arbetsuppgifterna mellan datorerna. För att till exempel skicka ut skräppost (spam) är det här extremt effektivt.

Det grundläggande syftet är att tjäna pengar. Bakom dagens datorvirus finns inte sällan kriminella organisationer. De erbjuder andra skumraskföretag att använda sina botnät för att skicka ut spam, eller så utnyttjar de möjligheten att gör DoS-attacker för att pressa webbtjänster på pengar. Det är en bransch som omsätter många hundra miljoner kronor.

Aktivera Microsoft gratis antivirus

Om du idag inte har något antivirus bör du med andra ord skaffa det. Och om det är ett gratis antivirus du är ute efter, är Microsofts alternativt ett hyfsat bra alternativ. Det finns de som förmodligen är mer avancerade och kraftfulla – framför allt Avast och AVG – men vill du göra det lätt för dig så behöver du som sagt inte gå längre än till Microsoft.

Kör du Windows XP, Vista eller Windows 7 behöver du ladda ner Microsoft Security Essentials eftersom det Windows Defender som medföljer dessa Windowsversioner bara innefattar antispyware.

Har du däremot en dator med Windows 8 finns redan Windows Defender med antivirusskydd med operativsystemet. Är det inte redan aktiverat går du till Kontrollpanelen -> System och säkerhet -> Åtgärdscenter.

Windows 8 - Kontrollen och Åtgärdscenter

I detta fönster kan du avläsa huruvida datorn är skyddad med Virusskydd respektive Skydd mot spionprogram och oönskade program. Skulle så inte vara fallet behöver du bara klicka på Aktivera nu för att slå på Windows Defender. Du ombeds också göra en genomsökning av datorn med säkerhetsprogrammet för att kontrollera om det finns något skräp i systemet.

Själva programmet Windows Defender ser inte mycket ut för världen. Det består av ett fönster där du hittar fyra olika flikar; Startsidan, Uppdatera, Historik och Inställningar. De flesta användare behöver inte reflektera så mycket över möjligheterna, utan kan nöja sig med faktumet att skyddet nu är aktiverat. Windows Defender håller sig tyst och lugnt i bakgrunden och det tar inte mycket av datorns prestanda – något som är väsentligt inte minst för dig som gillar datorspel.

Vill du i framtiden byta mot något annat gratis antivirus, hittar du här en lista över virusskydd kompatibla med Windows 8.

Fler artiklar i ämnet:

Taggar: Windows Defender, Microsoft Security Essentials, Security Essentials, Windows, Windows 8, Windows 7, Windows XP, Windows Vista, gratis antivirus, antivirus, säkerhet, gratis antispyware, antispyware, virusskydd, antivirusprogram (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Microsoft Security Essentials och Windows 8

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *