Gratis Office

LibreOffice, ett komplett Office-paket helt gratis

LibreOffice ger dig ett komplett gratis Office-paket med ordbehandlare, kalkylprogram, ritprogram, presentationsverktyg, databas och räkneprogram. Det är översatt till svenska och kan hantera filer från såväl OpenOffice som Microsoft Office. Överlag är det ett imponerade gratispaket.

När Oracle köpte upp OpenOffice (eller OpenOffice.org som det egentligen heter), ett annat gratis Office-paket, i september 2010 var det flera av utvecklarna som var rädda för att OpenOffice skulle läggas ner – på samma sätt som när Oracle köpte och la ner det fria operativsystemet OpenSolaris. Därför bildade man The Document Foundation och utvecklade ett nytt Office-paket som man döpte till LibreOffice.

Programpaketet finns tillgängligt för såväl Windows som Mac OS X, Linux, Unix och BSD. Det använder sig främst av filformatet ODFOpen Document Format, ett öppet filformat som bland annat konkurrerar med Microsofts Office-format docx, xlsx och så vidare. Men LibreOffice klarar även av att hantera filer av flera andra filformat, däribland Microsofts alternativ. Det ska dock tilläggas att stödet för nya Microsoft Office-filer ibland inte är 100 procent.

LibreOffice, gratis Office-program

Om du har använt OpenOffice kommer du att känna igen dig i LibreOffice. De bygger nämligen på samma källkod, så i det stora hela är det mycket samma programvara. Skillnaderna börjar synas först nu efter ett par versioner. LibreOffice börjar få funktioner som inte finns i OpenOffice. Du kan läsa en artikel om skillnaderna hos InfoWorld (den är dock rätt gammal, från februari i år).

Till stor del handlar valet mellan OpenOffice och LibreOffice om huruvida man vill ha ett program som kommer från ett stort företag som Oracle eller från fristående utvecklare. The Document Foundations syfte är att hålla allting öppet. Det vet man inte om Oracle kommer att fortsätta med vad gäller OpenOffice.

LibreOffice ingår numera som standard Office-paket i flera Linux-distributioner; Fedora, Linux Mint, Ubuntu och openSuse. Programpaketet beräknas ha 10 miljoner användare världen över, varav över 90 procent är Windowsanvändare.

Information

Betyg 4 av 5

Taggar: LibreOffice, OpenOffice, OpenOffice.org, Oracle, Office, Microsoft Office, gratisprogram, download, ladda hem, ladda ner (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *