Gratisprogram

Ladda ner tunga filer snabbare med gratisverktyg

Det låter som ett påhitt när programutvecklaren på sin hemsida hävdar att du kan öka nerladdningshastigheten med 600 procent om du använder programmet. Men faktum är att det mycket väl kan stämma, under rätt omständigheter. I de flesta fall kommer hastigheten att öka ordentligt. Och det är inget magiskt – bara smart teknik.

En nerladdningsklient är ett program som tar hand om dina nerladdningar. Det innehåller flera funktioner, bland annat kan det pausa och återuppta nerladdningar. Skulle du exempelvis ha problem med att din Internetuppkoppling går ner med jämna mellanrum, eller om du bara behöver koppla ner och vill fortsätta senare, sköter programmet om detta.

Det program jag har valt att använd heter Free Download Manager. Det är gratis och har inte en massa spyware och bråte, som en del andra liknande program kommer med. Jag har använt Free Download Manager i många år, och jag testar regelbundet konkurrenterna men tenderar att alltid återgå till FDM.

Snabbare nerladdning med gratis program

Ladda ner snabbare

Men den kanske mest intressanta finessen är möjligheten att öka nerladdningshastigheten. Detta bygger på att filservrar ofta har en gräns för hur mycket bandbredd varje anslutning tilldelas. Om du laddar ner via din webbläsare används bara en anslutning, vilket gör att du sällan utnyttjar hela din bandbredd.

En nerladdningsklient öppnar istället flera samtidiga anslutningar – filen delas upp i ett antal segment och varje anslutning fokuserar på sitt specifika segment. Hur många anslutningar som används beror på hur stor filen är. När jag laddade ner Microsofts officiella testversion av Windows 8 var det en ISO-fil på 4,7 GB. Denna delades upp i tolv olika segment för att utnyttja min bandbredd till max.

Det här påverkar så klart allt annat du gör med Internet, eftersom nerladdningsklienten tenderar att käka upp din bandbredd. Jag kunde till exempel inte lyssna på Spotify samtidigt. Sådant här går givetvis att ställa in i Free Download Manager. Enklast är att välja Alternativ > Trafikdensitet och sedan Lätt, Normal eller Tät.

Ladda ner snabbare

För att metoden ska fungera krävs att filservern tillåter flera anslutning från samma IP-nummer. En del servrar spärrar det här, och då fungerar det inte att ladda ner snabbare. Men förvånansvärt många gånger är det fritt fram. I fallet Microsoft hade de spärrat med just tolv anslutningar.

Många andra funktioner

Free Download Manager är som sagt gratis och översatt till svenska. Det innefattar mängder av finesser som är bra för dig som ofta laddar ner tunga filer. Du kan exempelvis schemalägga nerladdningar till att göras på natten när du inte använder datorn.

Andra funktioner är att du kan ladda ner torrent-filer via programmet, och du kan också ladda ner video från sajter som YouTube. Dessa verktyg hittar du under respektive flikar i programmets huvudfönster. Du hittar som regel FDM nere i systemfältet med en ikon som ser ut som en diskett.

Free Download Manger är klart värt att testa. Speciellt väl fungerar det om du har väldigt bra bandbredd. Då kan du verkligen få valuta för ditt bredband.

Information

Betyg 4 av 5

Taggar: ladda ner, ladda hem, download, Free Download Manager, gratisprogram, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *