Städa datorn

Gratisprogrammet Anti Tracks Free städar bort känslig data

Har du någon gång undrat hur mycket personlig information som finns på din hårddisk? Det är inte bara webbläsare som sparar en massa temporära filer som kan innehålla känslig information – till exempel listor över vilka sajter du har besökt – utan även andra program. Ta kontroll över allt det här med ett smart gratisprogram!

Gratisprogrammet Anti Tracks Free städar inte bara bort spår från Windows och webbläsare, utan även temporära filer från fler än 140 olika programvaror. Syftet med att rensa bort det här kan vara att du bara vill frigöra utrymme på din hårddisk, men det kan också vara att du vill ta bort privat data.

Det finns rätt många program vars syfte är att städa bort temporära filer och annan personlig data från hårddisken. Ett av de mest populära gratisverktygen är CCleaner. Nyligen passade jag på att testa ett annat som fått bra kritik – alltså Anti Tracks Free.

Anti Tracks Free

Det finns två skäl till varför du vill städa bort personliga filer. Dels vill du bara frigöra utrymme på hårddisken, något som kan vara aktuellt om du har en dator med en SSD istället för hårddisk, eftersom de oftast inte är speciellt stora (såvida du inte har – hade – en riktigt fet plånbok). Och dels vill du dölja spår efter vad du har använt datorn till.

Det här behöver inte betyda att du har en tvivelaktig hobby, utan kan helt enkelt handla om att du arbetar med känslig affärsinformation. Det finns rätt många sätt för typer att komma åt din dator; antingen sätter de sig helt sonika vid din dator när du hämtar kaffe, eller så stjäl de din dator, eller så har du råkat ut för intrång av hackare eller blivit infekterad av en trojan som sniffar efter information.

Många verktyg för att städa och dölja

Anti Tracks Free visar sig innehålla betydligt fler verktyg än att städa bort filer och sopa igen digitala fotavtryck. Programmet har flera andra funktioner. Data Concealing hjälper dig att dölja filer och mappar, och skydda dem med lösenord. Spam Eliminator låter dig skapa en temporär e-postadress som bara är aktiv en kortare period – lagom för att exempelvis registrera ett gratisprogram utan att riskera att hamna i skräppostregister.

Städa systemet

Under Tools hittar du flera verktyg för att avinstallera program, analysera hårddisken och rensa upp bland autostartande program (den här finessen är bra, för den hittar massor av bakgrundsprogram som kör igång tillsammans med Windows). Och slutligen finns det en funktion som heter IP Concealer, som döljer ditt riktiga IP-nummer och låter dig surfa anonymt. Den här funktionen är dock bara tillgänglig i Pro-versionen av programmet, som kostar cirka 200 kronor.

Jämfört med CCleaner är Anti Tracks Free betydligt mer avancerat. Det innehåller många nyttiga funktioner för att städa din dator och dölja dina spår. Trots mängden funktioner är gränssnittet tillräckligt enkelt för att programmet ska vara hyfsat lätt att använda.

[download id=6 format=1]

Taggar: Anti Tracks Free, gratisprogram, städa datorn, rensa hårddisken, mjukvara, program, Anti Tracks (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Gratisprogrammet Anti Tracks Free städar bort känslig data

  1. Jan Hedqvist

    Jag laddade ner och tog sedan snabb bort programmet. Dessutom lade programmet in ett tillägg i Firefox. Det försvann inte vid avinstallationen och går inte att ta bort! Skit är bara förnamnet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *